Hvis du bruger vinterkulden som køleskab, så er der gode råd at hente.

Fire gode råd til at køle mad ned udenfor

Det er oplagt at bruge januarkulden til noget konstruktivt ved at stille f.eks. gryderetten ud på altanen, men der er ting, du skal være opmærksom på for at undgå bakterier - ligesom der er ved høkassemetoden.

Senest opdateret: fredag 19. januar 2024

Hvis du vælger at bruge vinterkulden udenfor til at nedkøle madvarer, f.eks. på altanen eller terrassen, bør du være opmærksom på disse tips for at undgå vækst af bakterier:

  • Sørg for at beskytte madvarerne mod skadedyr (f.eks. rotter, fugle og katte) og mod vind/vejr. F.eks. ved at bruge en tætsluttende beholder – plastfilm er ikke nok.
  • Undgå at stille madvarerne direkte på jorden, så du ikke slæber jordbakterier med ind i køkkenet.
  • Hvis du køler madvarer ned udendørs, skal temperaturen udenfor være så lav, at man kan nedkøle til 10 °C inden for højst fire timer.
  • Tør madbeholderen eller mademballagen godt af, inden den bliver sat i køleskabet efter at have stået udenfor eller skift til en ren beholder.
  • Kombiner eventuelt med køleskabet på sidste etape af nedkølingen.

Husk at varme retter skal være varmet ordentligt op og være rygende varme, inden du serverer dem.​​

Tilberedning af mad ved høkassemetoden

Hvis du lader gryderetter simre færdig i “høkassen” eller under dynen for at spare strøm, kan der udvikle sig farlige bakterier.

Der er risiko for, at bakterier som Bacillus og Clostridier kan danne giftstoffer, som kan give sygdom, hvis maden ikke bliver varmet ordentligt igennem eller står for længe og lumrer ved 10-55 °C.

Ved 37 °C kan én bakterie blive til 1.000 efter tre timer og til en million i løbet af seks timer!

Hvis du bruger en høkasse til færdig-tilberedning af mad, bør du derfor sikre, at temperaturen overalt i fødevaren er mindst 55 °C i hele perioden.

Når maden er færdig, bør nedkølingen ske, så temperaturen falder til under 10 °C inden for højst fire timer. Det vil normalt give sikkerhed mod vækst af bakterier. ​

Genopvarm maden til den er rygende varm inden servering.​

Kilde: Fødevarestyrelsen

Først publiceret: onsdag 17. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 19. januar 2024 kl. 13:18

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.