Ældreloven er lige på trapperne og vil ændre på ældres pleje og omsorg.

Regeringens ældrelov på vej: Få overblikket her

Flere ministre har delt forskellige tiltag i ny ældrelov, som er lige på trapperne. Faglige Seniorer er positiv. Få overblikket her

Senest opdateret: fredag 26. januar 2024

Den har været år undervejs, og inden for uger ventes det, at regeringens stort anlagte reform af ældreområdet præsenteres.

En lang række tiltag i ældreloven er dog allerede kendt, da regeringen løbende har præsenteret bidder af det samlede udspil.

Og det, der er kendt, er Faglige Seniorer overvejende positiv overfor.

”Indtil videre er regeringen kommet rigtig godt fra start med deres udspil til en helt nytænkt ældrepleje,” siger direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, der har siddet i den tidligere regerings ekspertpanel i forbindelse med arbejdet med en ny ældrelov.

Ældrelov: Det vil regeringen

En ny ældrereform vil blandt andet indeholde følgende:

Helhedspleje: Ældre skal i højere grad selv at bestemme, hvad man vil have hjælp til, når man er tildelt ret til hjemmepleje,

Helhedsplejen skal træde i kraft fra 1. juli 2025.

Tværfaglige teams: Det skal være op til den til den ældre og hjemmehjælperen at fastlægge indholdet af hjælpen. Hjælpen skal foregå i små teams, så den ældre oplever at få hjælp af de samme hjemmehjælpere.

Tilsyn: Der etableres ét tværkommunalt ældretilsyn, som får pligt til at koordinere med alle de øvrige tilsyn, der også fører kontrol på plejecentrene – eksempelvis Fødevare-, Brand- og Arbejdstilsynet.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Tilsynsreformen skal igangsættes 1. januar 2025

Forebyggende hjemmebesøg: Kommunerne fritages fra kravet om et årlig forebyggende hjemmebesøg for ældre over 70 år. Det skal først gælde, når den ældre fylder 82 år.

Lokalplejehjem: De vil være kommunalt ejede, men skal være lige så frisatte som private friplejehjem med en selvstændig bestyrelse med ansvar for drift og økonomi med mulighed for at tilbyde tilkøbsydelser.

Muligheden for at oprette lokalplejehjem skal træde i kraft 1. januar 2025.

Udvidet frit valg: De ældre får mulighed for at vælge, om det er kommunen eller det private, der skal stå for genoptræning og rehabilitering.

Hjælpemidler: Ventetid på for eksempel en rollator skal nedbringes. Der skal oprettes en positivliste over basale hjælpemidler, som ældre kan få udleveret med det samme.

Det endelig udspil til en ældrelov forventes fremsat i februar.

Hvad mener du?

Tror du, at en ældrelov vil betyde bedre pleje og omsorg for ældre på plejehjem og i hjemmeplejen?

Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: mandag 22. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 26. januar 2024 kl. 14:51

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.