Metoden er udviklet til mennesker med rygsmerter, der har varet i 3 måneder eller længere tid.

Denne terapiform hjælper mod rygsmerter

En særlig form for terapi har vist sig at have en god effekt på smerter i ryggen. Se hvilken og bliv klogere på behandlingen.

Senest opdateret: mandag 29. januar 2024

Oplever du problemer med ryggen? I så fald er du langt fra den eneste, for omkring 900.000 danskere har rygsmerter. 

Det er ikke altid lige nemt at slippe af med smerterne, når de først er opstået, men nu er der godt nyt. 

En stor undersøgelse har nemlig vist, at kognitiv funktionel terapi kan hjælpe rygpatienter og give dem en markant bedring. Derfor er det ved at blive taget i brug i Danmark. Det skriver netdoktor.dk

Resultatet af terapiformen viste sig at være så godt, at 80 procent af patienter med kroniske rygsmerter, dvs. rygsmerter der har varet længere end tre måneder, oplevede forbedringer. 

Terapiformen egner sig bedst til dem, der henvender sig til en fysioterapeut på grund af smerter, som påvirker deres dagligdag. 

Består af 3 elementer

1. Forstå smerterne

I et behandlingsforløb med kognitiv funktionel terapi kigger man på, hvilken indflydelse tankerne om smerterne har på dit liv. 

“Det handler om at afdække dine overbevisninger om smerterne, som du og fysioterapeuten så kan arbejde med at udfordre. Sammen undersøger I dine bekymringer, hvordan du griber smerterne an i hverdagen, og hvordan det har udviklet sig over tid,” siger fysioterapeut og professor Henrik Bjarke Vægter.

“Det er også vigtigt at se på, hvilke konsekvenser det har haft – om du f.eks. er holdt op med fritidsaktiviteter, at lege med dine børn, ikke kan passe dit arbejde osv. Du hjælpes til at få øje på, at dine strategier for håndtering af smerterne ikke har hjulpet dig, men derimod har bragt dig længere ned i et hul,” tilføjer han.

2. Træning i at bruge kroppen

Hvis der er bevægelser eller aktiviteter, du undgår, fordi du har ondt i ryggen, får du også støtte til at foretage disse.

Formålet er at ændre på, hvordan du bruger din krop. Det kan være, at du holder vejret og spænder op i det område, du vil beskytte, når du skal bevæge dig med det resultat, at du bevæger dig stift, anstrenger musklerne og får flere smerter. 

Træningen handler som sådan ikke om styrketræning, men om at bruge kroppen på samme måde, som du gjorde, før rygsmerterne begyndte at tage til. 

3. Livsstil

Sidst men ikke mindst arbejder fysioterapeuten med livsstil, herunder søvn, kost, motion og bevægelse i dagligdagen. 

Hvis du har en sund livsstil, skal du måske ikke gøre så meget for at få dit gamle liv tilbage, det vil sige tiden før din rygskade. 

For andre kan det være lidt mere udfordrende, fordi de også skal arbejde med at ændre en usund livsstil med for eksempel for lidt eller slet ingen motion. 

Først publiceret: mandag 29. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 29. januar 2024 kl. 11:21

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.