Mange retter kan laves i en airfryer, men ikke alle.

12 ting, du ikke skal bruge din airfryer til

Du kan bruge en airfryer til hvad som helst - næsten, for der er alligevel nogle ting, du ikke bør komme i den. Se hvilke her.

Senest opdateret: torsdag 13. juni 2024

Siden airfryeren så dagens lys i Danmark, er den blevet revet ned fra hylderne af ivrige danskere, der i den grad har taget varmluftsfrituren til sig. 

Airfryeren kan tilberede en række forskellige fødevarer, herunder pommes frites, kylling, fisk, grøntsager og endda kager. Den er oprindelig tænkt som et fedtfattig alternativ til en frituregryde, men bliver også brugt som ovn.

Er der så overhovedet noget, du ikke bør komme i din airfryer?

Ja, lyder det fra forfatter Britt Andersen, der har skrevet flere kogebøger om airfryeren, og kok Umut Sakarya, som Tv 2 har talt med

Ikke en god idé

1. Drop for store ting

For det første skal du ikke proppe din airfryer – også selvom der kan være en helkylling i den. Så bør du i hvert fald ikke komme for eksempel rodfrugter oven i. Der skal nemlig være plads i siderne. 

2. Ferske stykker kød bliver ikke stegt

Hvis du tror, at du bare kan smide en kotelet i den og forvente, at den bliver tilberedt til perfektion, tager du fejl.

Kødet bliver nemlig kogt og ikke stegt. Der skal være noget marinade i form af olie eller soya til at karamellisere. Alternativt kan du brune kødet af på en pande, før du smider det i airfryeren. 

3. Pasta

Ifølge Umut Sakarya giver det ikke mening at koge pasta i en airfryer. 

“Lad nu være. Det bliver mærkeligt,” siger han. 

4. Ris

Det samme kan siges om ris, for det bliver mere besværligt. Og det giver ingen mening, at du skal stå og røre, forklarer kokken. Brug komfuret i stedet for. 

5. Kogte kartofler

Mange laver pomfritter, ovnkartofler og rodfrugter i en airfryer, men når det kommer til kogte kartofler, bør de laves i en gryde. Det er mere bøvlet end en gryde på komfuret. 

6. Havregryn

Plejer du at få havregryn til morgenmad, skal du nok holde dig til den måde, du plejede at lave det, inden du fik en airfryer. Det er i hvert fald ikke nemmere at bruge sidstnævnte. 

7. Krydderier uden olie

Hvis du gerne vil krydre din mad, så vær opmærksom på at komme lidt olie ved, så krydderierne sidder fast på kødet og ikke blæser rundt i maskinen. 

8. Pandekagedej

Brug panden til at lave pandekager, da du kan risikere, at tynd pandekagedej vil blive blæst i stykker. Men du kan sagtens bruge din airfryer til at varme dem op i næste dag, hvis der er rester tilbage. 

9. Olivenolie 

Med en airfryer kan du lave sundere retter, da den kræver en lille smule olie, og her er det optimalt at bruge raps- og solsikkeolie. Olivenolie brænder på ved høje temperaturer og giver en bitter bismag. 

10. Sovs

Du kan godt varme sovs i airfryeren, men hvis du vil lave en sovs rigtigt fra bunden, så er det ikke vejen frem. 

11. Stanniol og bagepapir

Det er ikke en god idé at fylde airfryeren med enten bagepapir eller stanniol, da der skal være fri luftcirkulationen.

Du kan risikere, at bagepapiret eller stanniolen bliver suget ind i varmelegemet og starter en brand. Klip det i mindre stykker, og læg fødevarer på det. 

12. Fade og forme

“Brug ikke fade, forme og lignende for at undgå rengøring. De blokerer for luftcirkulationen i maskinen. De fleste maskiner er hurtige at rengøre,” siger Britt Andersen.

Først publiceret: tirsdag 30. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 13. juni 2024 kl. 13:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.