Hele skelettet fornyer sig selv i løbet af syv år. Den proces bliver dårligere med alderen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Knogleprofessor: Træn dine knogler stærke

Vores knogler bliver dårligere til at genopbygge sig selv i takt med alderen. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på skelettet nu, lyder det fra professor.

Senest opdateret: mandag 11. marts 2024

Hvis du vil have stærke knogler hele livet, skal du behandle dem lidt ligesom dine muskler. Bruger du dem ikke, mister du dem.

Det siger professor i molekylær knoglehistologi og knoglepatologi Thomas Levin Andersen fra Syddansk Universitet og Aarhus Universitet.

Hans forskning fokuserer blandt andet på, hvordan knoglerne udskifter sig selv, og hvad der sker, når de bliver gamle.

“Skelettet bliver konstant fornyet, og efter omkring syv år er det hele udskiftet,” siger han.

“Processen kan beskrives som nogle små arbejdsenheder, der kontant render rundt og arbejder på at udskifte skelettet gradvist.”

Men knoglerne skal holdes ved lige. For med alderen fungerer de mindre og mindre optimalt, fortæller han.

Belastning giver stærkere knogler

Knoglernes styrke falder gradvist efter 30-årsalderen, men du kan tage fart ud af den proces ved at leve sundt.

“Skelettet bliver påvirket af vores måde at dyrke motion på og vores levemønstre. Belaster du knoglerne og er fysisk aktiv, så får du også stærkere knogler.”

Knogleprofessoren peger på, at astronauter eksempelvis motionerer i rummet for blandt andet at passe på deres knogler.

“Får knoglerne ikke en belastning, lider de tydelige tab,” siger Thomas Levin Andersen og fortsætter:

“Mange studier viser også, at en tennisspillers foretrukne arm har meget kraftigere knogler end den arm, de ikke spiller med. Så gå ned og træn, hvis du vil have stærke knogler.”

Du behøver ifølge Thomas Levin Andersen ikke løfte vægte eller løbe flere kilometer, hvis det ikke er noget, du finder glæde i.

“Det er heller ikke nødvendigt at lave den samme motionsform hele tiden, men gør det, du trives i. Jeg spiller for eksempel badminton og dyrker yoga.”

Derfor får man knogleskørhed

 Hvad skyldes knogleskørhed?

* Knogleskørhed forekommer langt hyppigere hos kvinder end hos mænd.

* Tilstanden kan skyldes en sygdom, men det kan også opstå uden.

* Opstår det uden en sygdom, sker det ofte efter overgangsalderen og er forbundet med mangel på det kvindelige kønshormon, østrogen.

* Ellers skyldes det ofte høj alder, og at man deraf har tabt knoglemasse. Alle får knogleskørhed, hvis de bliver gamle nok.

* De hyppigste sygdomme, som kan medføre knogleskørhed, er nedsat funktion i kønsorganer, for eksempel efter at man har fået fjernet sine æggestokke, forhøjet stofskifte, sygdomme i knoglemarven, kronisk svigt af nyrerne og bindevævssygdomme.

Kilde: sundhed.dk.

En af de knoglesygdomme, som mange danskere døjer med eller kommer til at døje med, er osteoporose også kaldet knogleskørhed.

Det er en tilstand, hvor du blandt andet har en mindsket knoglemasse, som øger risikoen for at brække noget.

“Omkring 150.000 mennesker er diagnosticeret med sygdommen, men man mener, at der er fire gange så mange, som har det,” siger Thomas Levin Andersen og fortsætter:

“Det er en underdiagnosticeret sygdom, og det er problematisk, blandt andet fordi vi ser, at knoglebrud på grund af osteoporose medfører en øget dødelighed inden for det første år.”

Ifølge professoren er der studier, som peger på, at omkring en femtedel af patienter, som får et knoglebrud i hoften eller i ryggen på grund af sygdommen, dør inden for det første år efter bruddet.

“Det skyldes blandt andet, at man bliver mere skrøbelig og immobil,” siger Thomas Levin Andersen.

Derfor er det utroligt vigtigt at være forebyggende i forhold til skelettet, lyder det.

Kan være invaliderende

Ud over at se på dine kost- og motionsvaner er der ifølge professoren andre områder, hvor du kan tjekke, om du er i risikozonen for svagere knogler:

“Har du haft osteoporose i familien? Hvis du har indtaget steroider i forbindelse med en behandling, kan det også være medvirkende.”

“Det kan også være, at du har haft et mindre – måske uforklarligt – brud på nogle knogler, hvor knoglen pludselig brækkede uden et større uheld eller fald.”

“Et brud på armen kan man godt behandle, men sker det i ryggen eller i hoften, kan det være utroligt invaliderende,” lyder det fra professoren.

Har du allerede mistet meget kalk fra dine knogler eller haft et brud som følge deraf, kan det være nødvendigt med medicin.

Derfor er det vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du mistænker, at du har knogleskørhed og derfor er i risiko for at få invaliderende brud i ryggen eller i hoften, lyder det fra professor Thomas Levin Andersen.

Først publiceret: mandag 11. marts 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 11. marts 2024 kl. 11:58

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.