Sådan undgår du knoglebrud
Ældre mennesker får færre knoglebrud, når de øger deres indtag af mælkeprodukter i den daglige kost, viser nyt studie.
Senest opdateret: mandag 13. juni 2022
Kan det virkelig passe, at mælkeprodukter på bare fem måneder kan mindske risikoen for knoglebrud?
Ja, fastslår et nyt australsk studie, som blev offentliggjort i november 2021 i det anerkendte tidsskrift British Medical Journal.
Det skriver Osteoporoseforeningen.
Knogleskørhed? Læs mere her
Undersøgelserne tager udgangspunkt i 60 plejehjem i Melbourne-området og inkluderer mere end 7.000 beboere i løbet af to år, hvoraf man på halvdelen af plejehjemmene fortsatte med at indtage samme kost som vanligt blandt 3.900 beboere.
Hos den anden halvdel fordoblede man til gengæld det daglige indtag af mælkeprodukter.
Og allerede fem måneder senere kunne forskerne se et markant fald på 33 % i antallet af knoglebrud blandt de beboere, der havde fået flere mælkeprodukter.
Blandt andet faldt antallet af hoftebrud med hele 46 %.
Banebrydende forskning
Resultatet kommer i den grad bag på Lars Hyldstrup, Dr.med. og overlæge, Hvidovre Hospital.
“Det er interessant og lidt overraskende, at man på bare fem måneder ser signifikant færre knoglebrud i interventionsgruppen, der fik flere mælkeprodukter, end i kontrolgruppen,” siger han til Osteoporoseforeningen.
Lars Hyldstrup understreger dog, at det ikke nødvendigvis var beboernes knogler, som blev styrket i løbet af de fem måneder.
“Der skal to ting til et brud: Svage knogler og et fald. Mælkeprodukter er en god kilde til kalk, men knoglerne styrkes ikke på så kort tid. Så de her resultater peger på, at det er den øgede mængde protein, der gør en forskel, fordi protein øger muskelstyrken og derved mindsker risikoen for at falde.”
Overlægen forklarer, at når man er oppe i årene, så skal man cirka indtage 1 g protein for hvert kg kropsvægt for at holde musklerne ved lige. Det vil sige, at vejer man 70 kg, så skal man gerne indtage omkring 70 g protein om dagen.
Får du dagligt mælkeprodukter?
Først publiceret: tirsdag 17. maj 2022
Artiklen er sidst opdateret mandag 13. juni 2022 kl. 15:39