Advarsel: 51 syge efter at have spist oksekød fra Coop
Kød importeret af Hilton Foods og solgt i Coops butikker årsag til 51 salmonellatilfælde. Fødevarestyrelsen til forbrugerne: Smid varen ud.
Senest opdateret: mandag 12. august 2024
Oksekød med engelsk oprindelse er årsag til et udbrud med salmonella, som de seneste to måneder har ramt 51 personer i Danmark.
Det slår Fødevarestyrelsen fast.
Det sker på baggrund af resultater fra et opklaringsarbejde, som styrelsen har udført i samarbejde med Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør Hilton Foods.
Onsdag blev flere partier af oksekød tilbagekaldt af Hilton Foods efter fund af salmonella.
Her lød det fra Hilton Foods, at fundet blev vurderet som sandsynlig smittekilde til sygdomstilfælde.
Det slår myndighederne så fast torsdag.
Er kødet i fryseren?
“Noget af det hakkede kød har overskredet holdbarhedsdatoen og er ikke længere i butikkerne, men forbrugere kan stadig have det i fryseren. Andet af det hakkede kød har været i butikkerne indtil i går (onsdag, red.), og myndighederne råder forbrugerne til at smide kødet ud eller levere det tilbage til butikken, hvor det er købt,” skriver Fødevarestyrelsen torsdag.
Hilton Foods har tilbagekaldt kød, der er solgt i Dagli’Brugsen, SuperBrugsen, 365 Discount, Coop, Irma og Kvickly siden 19. marts.
Fødevarestyrelsen råder forbrugerne til at levere produktet tilbage til butikken, hvor det er købt eller at kassere det.
Hvis du oplever symptomer i forbindelse med indtag af produktet, bør du kontakte din egen læge.
Syge i hele landet
Patienterne, der har været smittet, er mellem 0 og 83 år.
Ifølge Statens Serum Institut er der tale om 31 mænd og 20 kvinder, som er bosat i hele landet.
De fleste – 17 personer – stammer fra Region Hovedstaden, mens 11 er fra Region Syddanmark.
Derudover er ti fra Region Midtjylland, ni fra Region Sjælland og fire fra Region Nordjylland.
Giver tynd mave og hovedpine
Salmonella er en bakterie, der forårsager salmonellose: en mave-tarminfektion, som især er karakteriseret ved diarré og generel utilpashed.
Symptomerne på infektion med Salmonella er diarré, mavesmerter, feber, hovedpine og eventuelt kvalme og opkast. Sygdommen kan vare fra få dage til flere uger.
Smitte sker næsten udelukkende via mad.
Salmonellabakterien fundet hos de smittede er af typen Typhimurium.
Den er tidligere fundet i kød fra kvæg og svin samt i udenlandske fjerkræprodukter. Typhimurium har tidligere givet anledning til sygdomsudbrud.
Vask hænder
For at undgå smitte anbefaler myndighederne at vaske hænder, inden man laver mad, og efter man har rørt ved råt kød.
Undlad desuden at smage på råt kød, hold det adskilt fra spiseklar mad, og gennemsteg eller -kog hakket kød.
Hjælp med at advare
Du kan hjælpe med at gøre andre opmærksom på, at hakket oksekød solgt i Coop er inficeret med salmonella
Del artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side
Disse produkter er omfattet
Disse fødevarer solgt i Coop-butikker tilbagekaldes.
Produktionsdato: Fra 12. marts til og med 6. maj. Sidste anvendelsesdato: Fra 11. marts til og med 13. maj (vær opmærksom på om du som forbruger kan have nedfrosset produktet).
Hakket Oksekød 8-12% 450 g
EAN: 5700380825600
Hakket Oksekød 8-12% 500 g
EAN: 5700381638551
Hakket Oksekød 8-12% 600 g
EAN: 5700382774388
Hakket Oksekød 8-12% 250 g
EAN: 5700380838990
Hakket Oksekød 8-12% 1200 g
5715348091904
Hakket Oksekød 5-8% 700 g
EAN: 5700384578472
Hakket Oksekød 5-8% 700 g
5700384312663
Hakket Oksekød 8-12% 250 g
EAN: 5700380838990
Hakket Oksekød 14-18% 400 g
EAN: 5715348033652
Hakket Oksekød 4-7% 400 g
EAN: 5700382238569
Hakket Oksekød 14-18% 400 g
EAN: 5715348033652
Hakket Oksekød 14-18% 800 g
EAN: 5715348086276
Derudover:
Hakkebøffer 225 g
EAN: 5700383456146
Produktionsdato: 26.03.2024
Sidste anvendelsesdato. 02.04.2024
Først publiceret: torsdag 9. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 16:05