Har du samtaler med dig selv?

Du er heldig, hvis du har en indre stemme

Det er ikke alle, der har en indre stemme, og nu viser det sig, at der er en stor fordel ved at have en.

Senest opdateret: onsdag 15. maj 2024

Hvis man tror, at alle mennesker har en løbende samtale med sig selv, en indre stemme, så tager man fejl. 

Mellem 5-10 procent af befolkningen har faktisk ikke samme oplevelse af en indre stemme, viser ny forskning, og det påvirker deres sproglige evner. 

Ifølge postdoc og sprogforsker Johanne Nedergård fra Københavns Universitet er der flere, der beskriver tilstanden at leve uden en indre stemme som tidskrævende og besværlig, fordi de skal bruge tid og kræfter på at omsætte deres tanker til ord:

“Nogle fortæller, at de tænker i billeder og derefter oversætter billederne til ord, når de skal sige noget. Andre beskriver deres hjerne som en velfungerende computer, der bare ikke processerer tanker sprogligt, og at der ikke er samme forbindelse til højtaler og mikrofon som hos andre. Og dem, der siger, at der foregår noget sprogligt inde i hovedet på dem, vil typisk beskrive det som ord uden lyd.”

Sværere at huske ord og rim

Johanne Nedergård og hendes kollega Gary Lupyan fra University of Wisconsin-Madison satte sig for at undersøge, om manglen på en indre stemme har nogen konsekvenser for, hvordan de mennesker løser sproglige opgaver.

De udsatte en række forsøgspersoner, der hævder, at de enten oplever meget indre stemme eller meget lidt indre stemme til hverdag, for eksperimenter, som havde til formål at afgøre, om der var forskel på deres evne til at huske sproglige input, og om de kunne finde rimord.

Det første eksperiment gik ud på, at deltagerne skulle huske ord i rækkefølge. Ord, som enten lydligt eller i stavemåde mindede meget om hinanden, for eksempel “bought”, “caught”, “taut” og “wart”.

“Det er en opgave, som er svær for alle, men vores hypotese var, at det måske ville være endnu sværere, hvis man ikke havde en indre stemme, fordi man skal gentage ordene for sig selv inde i hovedet for at kunne huske dem,” forklarer Johanne Nedergård og fortsætter:

“Og den hypotese viste sig at holde stik: Deltagerne uden en indre stemme var markant dårligere til at huske ordene. Det samme gjaldt en opgave, der gik ud på, at deltagerne skulle afgøre, om et billedpar indeholdt ord, der rimede, fx billeder af en sok og et ur, som på engelsk hedder “sock” og “clock” og altså rimer. Også her er det afgørende at kunne gentage ordene for at sammenligne deres lyde og dermed afgøre, om de rimer.”

Først publiceret: onsdag 15. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret onsdag 15. maj 2024 kl. 10:34

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.