"Det naturligt forekommende stof, Urolithin A, der blandt andet findes i granatæbler, kan hjælpe hukommelse og andre konsekvenser af demens," siger forsker bag nyt studie. Foto: KU.

Naturligt stof forbedrer behandlingen af Alzheimers

Et stof, der findes naturligt i blandt andet granatæbler, jordbær og valnødder har vist sig at kunne hjælpe på hukommelse og forbedre behandlingen af Alzheimers sygdom.

Senest opdateret: torsdag 23. maj 2024

Glemsomhed, problemer med at finde ord og forvirring over tid og sted. Det er nogle af de mest almindelige symptomer på Alzheimers sygdom.

Nu har forskere fra Københavns Universitet opdaget, at en hel almindelig frugt kan hjælpe.

“Det naturligt forekommende stof, Urolithin A, der blandt andet findes i granatæbler, kan hjælpe hukommelse og andre konsekvenser af demens. Det ser vi i musemodeller med Alzheimers,” siger Vilhelm Bohr, der er professor på Københavns Universitet.

Det er gode nyheder for patienter med demenssygdomme, der i dag er svære at behandle.

Hjælper på hjernefunktionen

Tidligere har forskerne opdaget, at et molekyle, det såkaldte nikotinamidribosid (NAD supplementering), er vigtig, når det handler om  sygdomme som Alzheimers og Parkinsons. Det hjælper nemlig aktivt med at fjerne dårlige mitokondrier fra hjernen.

Mange, der har disse sygdomme, får nedsat funktion af mitokondrierne. Det betyder, at hjernen har svært ved at fjerne dårlige mitokondrier, så de ophober sig, og det giver problemer i hjernefunktionen. Hvis man kan stimulere processen, hvor dårlige mitokondrier bliver fjernet, så kan man få nogle meget positive resultater.

De nye resultater viser så, at det stof, der findes i granatæbler, Urolithin A, er lige så effektivt som NAD supplementering til at fjerne de dårlige mitokondrier i hjernen.

Bivirkninger

Forskerne er ikke langt nok i deres forskning til at kunne svare på, præcis hvor meget Urolithin A, der skal til for at det kan hjælpe på hukommelsen og på symptomer ved blandt andet Alzheimers.

Vilhelm Bohr håber desuden, at det på sigt er noget, man kan give forebyggende uden betydelige bivirkninger.

“Hvis vi skal spise et eller andet, der hen ad vejen gør det mindre sandsynligt, at vi får Alzheimers, hvilket der er meget snak om, så skal vi sikre os, at det ikke er noget, der har betydelige bivirkninger.”

10 tidlige tegn på demens

  1. Glemsomhed
  2. Besvær med at udføre velkendte opgaver
  3. Problemer med at finde ord
  4. Forvirring vedrørende tid og sted
  5. Svigtende dømmekraft
  6. Problemer med at tænke abstrakt
  7. Vanskeligheder med at finde ting
  8. Forandringer i humør og adfærd
  9. Ændringer i personlighed
  10.  Mangel på initiativ

Kilde: Nationalt Videnscenter for Demens

Først publiceret: torsdag 23. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 23. maj 2024 kl. 14:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.