Øjendråber med saltvand har kun en kortvarig effekt, hvis du ikke fjerner pollen fra tøj, hår og rummet omkring dig.

Hver fjerde generes af høfeber i øjnene: Få optikerens råd mod kløende øjne

Mange kan mærke, at pollensæsonen er begyndt. Hvis du bruger kontaktlinser, skal du huske at skifte dagslinserne oftere, lyder et af rådene.

Senest opdateret: torsdag 30. maj 2024

Øjne, der løber i vand.

Øjne, der klør, og kontaktlinser, der ikke er behagelige.

Hver fjerde dansker oplever gener i øjnene på grund af høfeber, når pollensæsonen melder sin ankomst.

Det viser en ny undersøgelse fra Voxmeter foretaget på vegne af Louis Nielsen.

Men selvom symptomerne kan være generende i dagligdagen, er der mange, der ikke får dem behandlet tilstrækkeligt:

Gode råd og viden om synstab

Faglige Seniorer har samlet relevant viden til seniorer med begyndende synstab på hjemmesiden synstab.dk.

Her kan du få svar på dine spørgsmål om øjensygdomme og symptomer. Du får også masser af information om dine rettigheder i forhold til øjensygdomme samt tips og tricks til at indrette hjemmet, motionere og bruge digitale hjælpemidler.

Synstab er et samarbejde mellem Faglige seniorer og Dansk Folkehjælp og er støttet af Veluxfonden.

”Mange tror, at det er et livsvilkår at have kløende øjne i sommerhalvåret. Men der er faktisk flere forholdsregler, man selv kan tage for at mindske generne,” fortæller Pernille Lindhardt Steiness, som er optisk fagekspert hos Louis Nielsen.

Kontaktlinserne kan være et skjold

Særligt som kontaktlinsebruger og pollenallergiker kan man opleve gener fra pollen, og det kan genere øjnene, hvis man ikke ved, hvordan man bedst sikrer sig mod pollen.

Det kan derfor godt betale sig at være ekstra opmærksom i pollensæsonen, hvis man er blandt de knap 400.000 danskere, der bruger kontaktlinser, siger hun:

”Nogle oplever, at kontaktlinserne fungerer som et skjold mod pollen i øjet og dermed mindsker symptomerne, mens andre oplever, at øjnene bliver mere generet ved samtidig kontaktlinsebrug. For nogen kan det derfor være bedre at bruge briller ved høje pollental eller at skifte kontaktlinserne oftere,” siger Pernille Lindhardt Steiness. 

Brug øjendråber rigtigt

Er du en af dem, der bruger til allergi-øjendråber for at behandle symptomer på høfeber, skal du huske at tjekke, at de kan bruges sammen med kontaktlinser, påpeger hun.

Pernille Lindhardt Steiness fortæller desuden, at mange prøver at skylle allergiramte øjne med rent saltvand:

”Det har dog som regel kun en kortvarig effekt, hvis du ikke fjerner pollen fra tøj, hår og rummet omkring dig,” siger hun.

Optikerens tre bedste råd mod pollen i øjnene

  1. Det er ok at bruge kontaktlinser, selvom du har symptomer på høfeber i øjnene, men det kan være mindre behageligt. Skift dagslinserne oftere, rens månedslinserne efter korrekt anvisning fra din optiker hyppigere, eller brug briller i perioder med meget pollen i luften. 
  2. Behandler du med øjendråber mod allergi, så tjek, at de må bruges sammen med kontaktlinser.
  3. Undgå at tørre tøj udendørs ved høje pollental, og skyl eller vask håret godt, inden du går i seng. Så undgår du, at pollen fra hovedpuden kommer i kontakt med øjnene i løbet af natten.

Dataindsamlingen er gennemført af Voxmeter for Louis Nielsen fra den 20. marts til den 25. marts 2024 blandt 1008 respondenter på 18 år og derover.

De gerne info

Oplever du øjengener for eksempel på grund af pollen? Del artiklen og kom med dine råd på på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 30. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 30. maj 2024 kl. 12:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.