Vejle Boldklub og AGF i kamp på Vejle Stadion i 1973

Da dansk fodbold blev professionel

Med udgangspunkt i sin roste bog om Vejle Boldklub – "VIVA Vejle – fortællingen om Vejle Boldklub" fra 2023 – analyserer journalist og forfatter Lars Werge udviklingen af dansk fodbold.

Senest opdateret: mandag 1. juli 2024

Dansk fodbold tiltrækker mange tilskuere, og Superligaen er mere populær end nogensinde. Superligaen har også en stor kommerciel betydning, hvor merchandise sælges for millioner af kroner i hver af de store klubber. TV-rettighederne til Danmarks bedste turnering sælges for hundredvis af millioner, og de bedste danske hold spiller på europæisk niveau. Sportsligt set er den danske liga den stærkeste i Norden, og i modsætning til for 10 og 20 år siden kører mange klubber i dag med overskud. De er blevet en god forretning.

Søg støtte hos Velux-fonden

Velux Fonden og Faglige Seniorer har indgået en aftale om støtte til blandt andet klubber og foreninger under Faglige Seniorer. Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på, når du søger støtte.

Søg støtte fra Velux-fonden her

Dansk fodbold er med andre ord blevet professionel. Der handles spillere som aldrig før, og ligaen er blevet international med repræsentation fra lande som Sydkorea, Kina, Færøerne og Iran – for blot at nævne nogle af de lande, hvorfra Superliga-spillere i de seneste år er kommet.

Vejen til denne tilstand har været lang og udfordrende. Mange af de klubber, der var store, da “betalt fodbold” blev indført i Danmark i 1978, er nu kørt ud på et sidespor. KB, B1901, Esbjerg, Frem og Vejle er blevet overhalet af fusionsklubberne Brøndby IF, FC København, FC Nordsjælland og FC Midtjylland.

Med udgangspunkt i sin roste bog om Vejle Boldklub – “VIVA Vejle – fortællingen om Vejle Boldklub” fra 2023 – analyserer journalist og forfatter Lars Werge denne udvikling. Hans foredrag, som kan bookes via Faglige Seniorer til foreninger, giver et indblik i årtiers fodboldkultur, der mange steder måtte vige for den professionelle og kommercielle tilgang. Det er samtidig en fortælling om den samlende kraft, som fodbolden har haft gennem hele det 20. århundrede – og stadig har i dag.

Lars Werge er journalist, forfatter og foredragsholder.

Kontakt:
Lars Werge
2986 6707
lars@werge.dk
www.wergeogwhitt.dkFørst publiceret: torsdag 20. juni 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 1. juli 2024 kl. 15:00

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.