Ved artrose i hænderne rammes først og fremmest fingrenes yderled og mellemled, og tommelens rodled.

Få ergoterapeutens bedste råd til gigt i hænderne

Aktiv brug af hænderne, varmebehandling og hjælpemidler kan betydeligt forbedre livskvaliteten for personer med håndartrose.

Senest opdateret: mandag 12. august 2024

Hvis du lever med håndartrose, har du sikkert hørt, at der ikke er meget at gøre ved det. Du må tage noget smertestillende og ellers lære at leve med det.

Men faktisk er der flere ting, du selv kan gøre, fortæller ergoterapeut Marianne Hørdum fra Gigtforeningen.

Håndartrose, også kendt som slidgigt i hænderne, er en sygdom, der kan ramme uanset, hvor meget du har brugt dine hænder.

Mange tror fejlagtigt, at de skal skåne deres led, men det er den forkerte tilgang. Aktiv brug af hænderne kan faktisk hjælpe med at bedre sygdommen.

Fordelene ved håndtræning

Forskning viser, at håndtræning øger blodgennemstrømningen, hvilket giver næring til leddene og styrker både stabilitet og bevægelighed. Træning kan øge håndstyrken med op til 25 procent, hvilket er en betydelig forbedring.

Ergoterapeutens 3 vigtigste råd

1. Varme

Det er ikke kun behageligt at varme hænderne op, når du har smerter – varmen løsner også leddene, så du får et kraftigere greb og større fleksibilitet. Al slags varme er godt, men en kornpude, der kan varmes i mikrobølgeovnen, er ofte den bedste løsning.

Den er skånsom mod huden og uden ledninger. Varm den op til lidt varmere end kropstemperatur og sid med den i et kvarter, før du starter en aktivitet.

2. Træning

Den rigtige træning kan gøre en stor forskel for håndartrose. Hvilken træning der er bedst, afhænger af, hvor din artrose sidder, og hvordan den påvirker din fleksibilitet, bevægelighed og smerte.

Det er derfor en god idé at opsøge en ergoterapeut, der kan lave en håndundersøgelse og rådgive om øvelser, hjælpemidler og eventuelt skinner.

3. Brug Hjælpemidler

Der findes mange hjælpemidler, der kan lette hverdagen med håndartrose. Skumhåndtag, der fortykker greb og håndtag, er en enkel løsning, som kan gøre en stor forskel.

De fås i forskellige tykkelser og kan sættes på blyanter, bestik, skruetrækkere, hæklenåle osv. Et tykkere greb betyder, at du ikke behøver bøje leddene så meget, hvilket giver et stærkere greb.

Ved at følge disse råd kan du aktivt arbejde på at forbedre din håndartrose og få en bedre livskvalitet.

Først publiceret: onsdag 10. juli 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 12. august 2024 kl. 15:36

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.