Nye regler betyder, at pensionister samlet får udbetalt mere end 2,5 milliarder kroner ekstra.

Nye regler sender milliarder til seniorer: Se her, hvem der får penge

Op mod 150.000 personer modtager i snit hver 17.400 kr. mere om året.

Senest opdateret: tirsdag 3. september 2024

Pensionister straffes ikke længere økonomisk for at arbejde, eller for at deres partner arbejder. Nye regler trådte i kraft med virkning fra 1. januar i fjor, og nu kan myndighederne begynde at opgøre virkningen.

Ændringen betyder, at pensionister samlet får udbetalt mere end 2,5 milliarder kroner ekstra. Pengene fordeles mellem op mod 150.000 personer.

I gennemsnit får de en gevinst før skat på 17.400 kr. årligt. Det fremgår af en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Sådan er ændringerne sket

Det er især folkepensionister, der har gavn af de nye regler. Men også mange personer på førtidspension og seniorpension får ekstra udbetalt.

I første omgang var det ægtefællers og samlevers arbejdsindtægt, der ikke længere førte til nedsættelse af udbetalinger fra det offentlige. Den ændring var allerede indregnet i udbetalingerne i løbet af 2023.

Senere vedtog Folketinget, at folkepensionisters egen arbejdsindtægt heller ikke skulle føre til lavere pensionsudbetalinger. Det havde tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023.

Men pensionister med egen arbejdsindtægt får først den ekstra pension udbetalt ved årsreguleringen af folkepensionen for 2023. Den er allerede udsendt til en stor gruppe, mens resten modtager opgørelsen omkring september i år. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Det er foreløbige tal

Ændringen af reglerne skete efter stort pres fra blandt andre Faglige Seniorer. Staten får også ekstra skatteindtægter, når pensionister arbejder mere, fordi der ikke længere modregnes for at tage ekstra timer.

Ingen ved endnu, hvor stor den samlede forøgelse af arbejdstiden er blevet. Opgørelsen af, hvor meget seniorerne har fået udbetalt ekstra er også foreløbig.

Folkepensionister topscorere

Den største gennemsnitlige gevinst går til folkepensionister selv i kraft af, at deres egen arbejdsindtægt ikke længere fører til nedsættelse af deres egen folkepension. Især får mange mere i pensionstillæg.

Andre får et højere grundbeløb udtalt. Og navnlig får nogle både mere i grundbeløb og mere i pensionstillæg.

Mange får også mere i folkepension, fordi deres ægtefælles eller samlevers arbejdsindtægt ikke længere har betydning i beregningen. De udgør med 60.000 personer den talmæssigt største gruppe blandt de knap 150.000, der får gevinst.

Senior- og førtidspensionister

Også yngre får glæde af ændringen. Blandt andre seniorpensionister, hvis udbetaling ikke længere er afhængig af, hvad deres partner har i arbejdsindtægt.

Mange endnu yngre kan også modtage mere fra det offentlige. Det gælder førtidspensionister, som heller ikke længere modregnes for en samlevers eller ægtefælles arbejdsindtægt.

Geografisk fordeling

Beskæftigelsesministeriet har også set på, hvor i landet seniorer især får mere udbetalt. Topscorerne er 700 personer i Hørsholm Kommune, som i snit får udbetalt 23.600 kr. mere årligt.

På de næste pladser kommer borgere i Gentofte, Frederiksberg, Gribskov, Ringsted og Rudersdal kommuner. Alle de steder henter de berørte over 20.000 kr. mere årligt i snit.

De pågældende steder har arbejdsindkomster ført til de største nedsættelser af udbetalinger.

I den anden ende ligger Bornholm. Her får de berørte kun 13.500 i snit. Gruppen omfatter 1.300 borgere.

I bunden ligger også Thisted og Vallensbæk kommuner. De steder har arbejdsindtægter hidtil i mindre grad ført til nedsættelse af udbetalinger.

Læs hele notatet fra Beskæftigelsesministeriet, som er afleveret som et svar til Folketinget

Foreløbig opgørelse af virkningerne af afskaffelse af modregning for arbejdsindtægt

     

Ændring

Antal berørte personer

Gennemsnitlig årlig gevinst før skat i kr.

     

Ingen regulering for partners arbejdsindtægt i folkepension

59.700

13.700

Ingen regulering for partners arbejdsindtægt i førtids- og seniorpension

51.000

17.400

Ingen regulering for egen arbejdsindtægt i folkepension

43.900

18.900

     
 

146.700

17.400

Kilde: Beskæftigelsesministeriet (Det samlede antal berørte personer kan ikke bare tælles sammen, fordi nogle har gavn af begge lovændringer).

Først publiceret: tirsdag 6. august 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. september 2024 kl. 08:30

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.