Politisk flertal vil ændre tvungen pensionsalder
Der er mangel på præster, og alligevel er tjenestemandsansatte præster pålagt at gå på pension, når de fylder 70 år. Men et politisk flertal ønsker nu at ændre denne regel, så præster kan fortsætte i deres stillinger, selv efter de har rundet 70.
Senest opdateret: tirsdag 27. august 2024
Blandt dem, der vil ændre reglen, er Helle Bonnesen fra De Konservative, som understreger, at folkekirken er afhængig af præster over 70 år.
“Vi vil gerne gøre op med pensionsalderen på 70 år. Folkekirken kan ikke leve uden de pensionerede præster. Der er rift om dem, og så skal vi da ikke lovgivningsmæssigt stå i vejen for, at de to ender kan mødes,” siger hun til Kristeligt Dagblad.
Også Venstres kirkeordfører, Lars Christian Lilleholt, støtter en ændring:
“Hvis de har lyst til at fortsætte, bør det være muligt for præsterne at fortsætte.”
Flere partier bakker op
Flere partier deler denne holdning. Socialdemokratiets kirkeordfører, Kim Aas, fremhæver, at mange sogne har svært ved at skaffe præster:
“Hvis man er ældre end 70 år og føler, at man stadig kan bidrage, skal det være muligt,” siger han.
I Dansk Folkeparti foreslår kirkeordfører Mikkel Bjørn, at pensionsalderen hæves fra 70 til 72 år med mulighed for yderligere fire års ansættelse, hvis menigheden støtter det.
SF’s kirkeordfører, Theresa Berg Andersen, ser også potentiale i at lade præster fortsætte:
“Det vil både styrke folkekirken og sikre, at der er præster til at dække behovet,” skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.
Fortsat arbejde efter pensionsalderen
Præsters tvungne pensionsalder er en del af tjenestemandsloven. Loven stammer fra en tid, hvor man ønskede at beskytte mod alderssvækkede tjenestemænd. Men som flere politikere peger på, er det i dag nemt for præster at fortsætte som overenskomstansatte vikarer i deres eget eller et andet sogn efter pensioneringen.
Biskop Ulla Thorbjørn Hansen fra Roskilde Stift mener derfor ikke, at en ændring af reglen nødvendigvis vil afhjælpe præstemanglen, men ser muligheder i en dispensationsordning.
Udover præster, provster og biskopper er også dommere og andre tjenestemandsansatte jurister ved domstolene tvunget til at gå på pension, når de fylder 70 år. For alle andre på arbejdsmarkedet blev 70-års-regler ophævet i 2016.
Først publiceret: tirsdag 27. august 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 27. august 2024 kl. 20:25