Regeringen fjerner tilskud: “Trækker tæppet væk under Danske Ældreråd”
Finanslovsudspil lægger op til afvikling af tilskud til foreningen Danske Ældreråd, der er paraplyorganisation for de 98 kommunale ældre- og seniorråd. "Det kan vi ikke leve med", lyder det fra foreningen.
Senest opdateret: tirsdag 3. december 2024
Mens der fra regeringens side er stor fokus på en ny ældrereform, så kan landets 98 ældre- og seniorråd se frem til, at deres organisation Danske Ældreråd mister et offentligt tilskud på 2,4 millioner kroner fra 2025.
Det fremgår af regeringens finanslovsudspil.
“Det kan vi ikke leve med. Det trækker fuldstændig tæppet væk. Vi er meget rystet over beslutningen, som vi ikke forstår og som vi heller ikke har fået noget varsel om,” siger formanden for Danske Ældreråd, Inger Møller Nielsen til Faglige Seniorers nyhedsbrev.
Besparelsen er en del af regeringens opgørelse over såkaldte “Opgavebortfald”, hvor der skal spares 1.000 stillinger i staten.
Hvad er et ældre- og seniorråd?
Der er ældreråd eller seniorråd i alle landets kommuner. Det er bestemt ved lov. Hver kommune bestemmer selv, om det skal hedde ældreråd eller seniorråd.
Ældrerådene vælges af kommunens ældre, der er fyldt 60 år. Der er valg hvert fjerde år – oftest i forbindelse med kommunal- og regionsrådsvalget.
Ældreråd skal høres om kommunens ældrepolitik og kan selv tage emner op, som skal drøftes med kommunen.
Ældres talerør
Danske Ældreråd har et sekretariat, som betjener bestyrelsen og servicerer medlemmerne i forhold til ældrerådenes arbejde.
Danske Ældreråds arbejdsopgaver indbefatter udgivelse af nyhedsbrev, udarbejdelse af høringssvar, afholdelse af kurser og temadage samt generel vejledning og rådgivning af ældreråd i tvivlsspørgsmål, fremgår det af foreningens hjemmeside.
Tilskuddet på 2,4 millioner kroner – som regeringen nu vil afvikle – udgør ifølge formand Inger Møller Nielsen halvdelen af foreningens drift.
“Vi kan ikke fremover forlade os på kontingenter og indtægter fra for eksempel seminarer og konferencer, så der vil ikke i fremtiden være et fælles talerør for landet 98 ældreråd, hvis regeringen kommer igennem med besparelsen,” siger Inger Møller Nielsen.
Faglige Seniorer: Træk forslaget
Hos Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer forstår landsformand Mette Kindberg ikke, at regeringen nu vil spare på Danske Ældreråd.
“Det er et alvorligt anslag mod de ældres demokratiske deltagelse i både det lokale og landspolitiske liv. Ældre- og seniorrådene er en vigtig del af de ældres indflydelse i kommunerne, når det handler om ældrepolitik i forhold til plejehjem, hjemmepleje, ensomhed og så videre. Jeg opfordrer på det kraftigste til, at regeringen trækker forslaget,” siger Mette Kindberg.
Hænger ikke sammen
Regeringens forslag om at fjerne støtten til Danske Ældreråd kommer samtidig med, at kommunerne står overfor implementeringen af en ældrereform. Her er et af nøgleordene inddragelse af civilsamfundet.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
Her er det vigtigere end nogensinde at have stærke ældreråd, der er klædt på til opgaven, lyder det fra Danske Ældreråd.
“Regeringen har igen og igen talt for, at ældreplejen skal udvikles i tættere samspil med civilsamfundet, og derfor virker det helt uforståeligt, at regeringen samtidig vil fjerne en stor del af støtten til de 98 folkevalgte ældreråd. Det hænger ikke sammen,” lyder det fra Inger Møller Nielsen.
Der er valg til de fleste af landets ældre- og seniorråd næste år, når der i november er kommunal- og regionsrådsvalg.
Læs også pressemeddelelse fra Danske Ældreråd
Er det OK at fjerne tilskuddet til Danske Ældreråd?
Hvad mener du?
Er det OK at regeringen nu vil fjerne tilskuddet på 2,4 millioner kroner til Danske Ældreråd?
Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: fredag 30. august 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. december 2024 kl. 18:58