Ny undersøgelse viser, at flere arbejdspladser tager større hensyn til seniormedarbejdere end tidligere.

Flere arbejdspladser tager særlige senior-hensyn

Flere ældre medarbejdere tilbydes eksempelvis nedsat tid og nye opgaver. Men det kan blive bedre, mener 3F.

Senest opdateret: torsdag 12. september 2024

På et stigende antal arbejdspladser i Danmark tager man særlige hensyn til de ældre medarbejdere.

Her kan ansatte over 55 år eksempelvis holde nogle ekstra fridage, have mere fleksibel arbejdstid eller få nye opgaver, der måske er mindre fysisk krævende.

Ifølge en ny rapport fra Aalborg Universitet er der i de seneste fire år sket en markant udvikling, så det nu er mere end halvdelen af arbejdspladserne, der tilbyder en form for fleksibilitet til de ansatte over 55 år. 

Flere er fleksible

“Det går den rigtige vej, i form af at der er langt flere arbejdspladser nu, der tilbyder fleksibilitet, end der bare var for fire år siden. Der er klart også et potentiale for at få endnu flere arbejdspladser med,” siger lektor Jeevitha Yogachandiran Qvist, Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet.

Forskerne har set nærmere på danske arbejdspladser med mere end fem ansatte og mindst én medarbejder over 55 år.

Studiet omfatter 1787 arbejdspladser på tværs af brancher og både i det private private og offentlige.

Mere end halvdelen tilbyder altså en form fleksibilitet til ansatte over 55 år.

3F: Plads til forbedringer

Hos fagforbundet 3F, hvis medlemmer tæller faglærte og ufaglærte i en lang række brancher, har man lavet en rundspørge blandt lidt mere end 1.000 tillidsrepræsentanter.

Blandt dem svarer 48 procent, at deres arbejdsplads tager særlige hensyn til seniorerne. 40 procent svarer, at der ikke er særlige hensyn, og 12 procent svarer “ved ikke”.

Det viser, at der er plads til forbedring, mener næstformand i 3F Tina Christensen.

“Det er jo ret bekymrende, at der fortsat er så mange virksomheder, der ikke har en seniorordning, når vi ved, at seniorerne i markant stigende grad er på arbejdsmarkedet og en vigtig del af arbejdsstyrken i Danmark. Hvis virksomhederne udnytter de muligheder, der er i overenskomsterne, så kan man rent faktisk sagtens lave nogle gode seniorordninger,” siger hun.

Bekymrede for om de kan holde 

Rundspørgen blandt 3F’s tillidsfolk viser også, at de oplever, at mange af deres kolleger er bekymrede for, om de kan holde til at arbejde, til de når pensionsalderen.

“Mange af 3F’s medlemmer har hårde fysiske jobs, som selvfølgelig slider på kroppen gennem et langt arbejdsliv,” siger Tina Christensen.

Nedsat tid og mindre belastende opgaver

Rapporten fra Aalborg Universitet slår fast, at mere end halvdelen af arbejdspladserne tager særlige hensyn til seniorer.

Ifølge rapporten med titlen “Arbejdspladsernes fleksibilitet i seniorarbejdslivet” er der i de seneste år sket en markant udvikling, så det nu er mere end halvdelen af arbejdspladserne, der tilbyder en form for fleksibilitet til de ansatte over 55 år.

* Forskerne har set nærmere på danske arbejdspladser med mere end fem ansatte og mindst én medarbejder over 55 år.

* Studiet omfatter 1.787 arbejdspladser – et repræsentativt udsnit på tværs af brancher og både i det private private og offentlige.

* I 2018 angav 39 procent, at der var mulighed for, at seniorer kunne få nedsat arbejdstid. I 2022 gjaldt det 57 procent.

* Nedsat arbejdstid er udbredt gennem kollektive overenskomster i forskellige former i både det private og det offentlige. Det kan være i form af arbejdsgiverbetalte seniordage eller som led i en fritvalgsordning.

* 54 procent tilbød i 2022 seniorer fleksible arbejdstider og hybridarbejde som eksempelvis hjemmearbejde mod kun 28 procent i 2018.

* Den markante stigning kan ifølge forskerne kædes sammen med de erfaringer, som virksomheder gjorde under coronapandemiens nedlukninger med hybridarbejde og fleksibilitet i arbejdstider.

* 42 procent af arbejdspladserne gav i 2022 mulighed for at få nye funktioner mod 31 procent i 2018.

Hent rapporten her (pdf)

Først publiceret: torsdag 12. september 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 12. september 2024 kl. 21:41

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.