Med små justeringer i kosten kan du være med til at holde kroppen stærk og sund gennem vinteren.

Disse fødevarer styrker dit immunforsvar i de kolde måneder

Her får du nogle gode bud på, hvad du kan spise for at booste din krop gennem vinteren.

Senest opdateret: mandag 7. oktober 2024

Når temperaturen falder, er det vigtigt at holde immunforsvaret stærkt for at undgå forkølelse og andre infektioner. Heldigvis findes der en række fødevarer, som kan hjælpe med netop det.

Ved at inkludere disse fødevarer i din daglige kost kan du hjælpe med at styrke immunforsvaret og være bedre rustet mod forkølelser og influenza i de kolde måneder.

Der er mange naturlige måder at støtte kroppen på, og det kan være så simpelt som at spise lidt mere grønt, få fed fisk på tallerkenen og tilføje lidt ingefær til teen.

Med små justeringer i kosten kan du være med til at holde kroppen stærk og sund gennem vinteren.

C-vitamin: Citrusfrugter og peberfrugt

C-vitamin er kendt for sine immunstyrkende egenskaber. Citrusfrugter som appelsiner, citroner og grapefrugter er fulde af C-vitamin og hjælper med at styrke kroppens forsvar.

Rød peberfrugt indeholder faktisk endnu mere C-vitamin end appelsiner, så tilføj gerne lidt ekstra peberfrugt i salaten.

Hvidløg: Naturens antibiotikum

Hvidløg har i mange år været kendt som naturens antibiotikum. Det indeholder allicin, som har antibakterielle og antivirale egenskaber, der kan hjælpe med at bekæmpe infektioner.

Prøv at bruge hvidløg som en del af dine daglige måltider – det er let at tilføje til supper, gryderetter eller salatdressinger.

Ingefær: Gavnlig mod inflammation

Ingefær er en anden kraftfuld ingrediens, der kan styrke immunforsvaret. Den indeholder antiinflammatoriske stoffer, som kan hjælpe kroppen med at bekæmpe sygdomme.

En kop varm ingefærte kan gøre underværker for både immunforsvaret og fordøjelsen – perfekt til en kold vinterdag.

Spinat og grønkål: Fyldt med antioxidanter

Grønne bladgrøntsager som spinat og grønkål er fyldt med vitaminer og antioxidanter, som støtter immunforsvaret.

De indeholder blandt andet C-vitamin, E-vitamin og beta-karoten, som hjælper kroppen med at bekæmpe frie radikaler. Spinat og grønkål kan let indgå i smoothies, supper eller sauterede retter.

Yoghurt: En hjælp til tarmen

Din tarm spiller en stor rolle for immunforsvaret, og her kan yoghurt være en god hjælp.

Yoghurt med levende mælkesyrebakterier (probiotika) kan hjælpe med at holde tarmfloraen sund, hvilket styrker kroppens forsvar.

Vælg en yoghurt uden for meget tilsat sukker, og spis det til morgenmad med lidt frugt og nødder.

Laks og fede fisk: Omega-3 mod inflammation

Omega-3-fedtsyrer, som findes i fede fisk som laks, makrel og sild, har en antiinflammatorisk effekt, som kan hjælpe kroppen med at bekæmpe betændelsestilstande.

At spise fisk et par gange om ugen er en god måde at få nok omega-3 på og samtidig styrke immunforsvaret.

Honning: Naturlig lindring

Honning er ikke kun sødt og velsmagende, men det har også antibakterielle egenskaber.

Det kan være en hjælp, hvis du føler dig lidt krads i halsen. En skefuld honning i din te kan virke lindrende og hjælpe med at lindre irriteret slimhinder.

Valnødder og mandler: E-vitamin og sunde fedtstoffer

Nødder som valnødder og mandler er en god kilde til E-vitamin, som også spiller en vigtig rolle i at holde immunforsvaret stærkt.

E-vitamin er en antioxidant, som beskytter cellerne mod skader. Desuden indeholder nødder sunde fedtstoffer, som er vigtige for både hjernen og kroppen.

Hvad er immunforsvaret, og hvorfor er det vigtigt at styrke det?

Immunforsvaret er kroppens forsvarssystem mod infektioner, bakterier og virus. Det består af mange forskellige celler og proteiner, som samarbejder for at beskytte os mod sygdomme. Et stærkt immunforsvar kan hurtigere bekæmpe infektioner og reducere risikoen for at blive syg.

Ved at spise en sund kost, motionere regelmæssigt og få nok søvn kan du styrke dit immunforsvar og holde kroppen sund gennem hele året, især i de kolde måneder, hvor risikoen for sygdom stiger.

Først publiceret: mandag 7. oktober 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. oktober 2024 kl. 13:27

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.