Har du fået denne SMS, skal du passe på. Klikker du på linket i god tro, vil du blive rippet for oplysninger, så kriminelle kan hæve fra din bankkonto.

Advarsel: Denne SMS tømmer din konto – se hvordan de kriminelle gør

SMS fra Gældsstyrelsen virker troværdig - men klikker du på link og udfylder formularerne, har du givet kriminelle direkte adgang til din konto. Se hvad der sker her.

Senest opdateret: torsdag 7. november 2024

Åbner du SMS, der ser ud som om den er fra Gældsstyrelsen, og klikker på linket. Så er du igang med at give kriminelle direkte adgang til din konto.

SMS’en ser troværdig ud. Og klikker du på linket, bliver du sendt direkte til det, der ligner MitID.

Og går du igang med at udfylde med dine koder, din adresse, din bank, dit kreditkort-nummer, så har du åbnet døren for, at der kan blive svindlet.

Så smart er det

Kriminelle sender SMS’en, der ser ud til, at det fra Gældsstyrelsen. Afsenderens telefonnummer på SMS’en er ikke Gældsstyrelsen, men det lægger du måske ikke mærke til.

Linkets adresse er og har intet med Borgerservice at gøre – men det ligner.

Starter med dit MitID

Når du har trykket på linket i SMS’en, kommer du direkte på det, der ligner den side, du kender, når du bruger MitID.

Siden er falsk og og bruges til at få dig til at taste dit MitID-brugerid ind. Så har du afleveret det til de kriminelle. Bemærk hvor professionelt det er sat op.

Du afleverer dit CPR-nummer

Når du har tastet dit bruger-id, skal de kriminelle også kende dit CPR-nummer, som du så taster ind, som du plejer, når du bruger MitID (Vi har indtastet et snyde CPR-nummer).

Du tror du er på borger.dk

Nu bliver du sendt videre til en side, hvor de kriminelle skal have fat i dit telefonnummer. Det ser fortsat professionelt ud, og ligner en side, der godt kunne være fra fra borger.dk

 

Du oplyser hvor du bor, og hvor du har din bankkonto

Du har nu oplyst dit telefonnummer. Men de kriminelle har brug for flere oplysninger om dig. De skal kende din adresse, by og postnummer – og ikke mindst: Hvilken bank du har din konto i.

Og til sidste afleverer du dine kortoplysninger

Og nu kommer det vigtigste for de kriminelle: Dine konto- og kortoplysninger.

Du har hele vejen gennem troet, at du har fået en henvendelse fra Gældsstyrelsen og er gået gennem borger.dk, som du kender i forvejen, og det hele ser rigtigt ud. 

Så hvorfor skulle du ikke afgive de sidste oplysninger, så Gældsstyrelsen kan sende dig de penge, som du tror, du har til gode?

Og vupti – du åbner nu den sidste dør for de kriminelle.

Det har du givet de kriminelle

Du har nu undervejs opgivet disse oplysninger:

Brugerkode til MitID
CPR-nummer
Telefonnummer
Navn
Adresse
By
Posthummer
Bank
Kreditkort-oplysninger

Din konto er klar til at blive tømt. Eller misbrugt af kriminelle efter behov – for måske opdager du ikke, at der vil blive hævet beløb undervejs de næste måneder?

Alarmklokkerne bimler

Inden du overhovedet åbner meddelelser eller klikker på links fra myndigheder som Gældsstyrelsen, Skat eller pengeinstitut, skal du overveje, om det er den måde, de normalt vil henvende sig på.

  • I det her tilfælde er det sandsynligt, at Gældsstyrelsen sender en SMS – men det er ikke sandsynligt, at du straks vil blive bedt om at bruge dit MitID uden først at sende dig til deres eller borger.dk’s hjemmeside.
  • Tjek om afsenderens telefonnummer i SMS’en passer med det, afsender udgiver sig for at være. I det her tilfælde er telefonnummeret falskt og ikke fra Gældsstyrelsen.
  • Tjek websiden. Er den korrekt? I det her tilfælde er borgeredigitalportal.com en falsk side – og rubriceret som “farlig”.

Husk at henvendelser fra myndigheder, bank, pensionsselskaber og så videre oftest vil ske via e-boks eller mit.id

Få besked på skærmen hvis det er mistænkeligt

Du kan få besked med det samme, hvis du er på en hjemmeside, der virker mistænkelig. Det sker via appen Skjoldet.

Læs mere om app’en og hent den til din telefon her.

Anmeld svindel-SMS’erne

Er du udsat for forsøg på digitalt bedrageri via en SMS – eller er du blevet bedraget – skal du anmelde det til politiet.

Anmeld til politiet her

Hjælp med at advare andre

Du kan kan gøre andre opmærksom på de falske SMS fra Gældsstyrelsen ved at dele artiklen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 6. november 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 7. november 2024 kl. 13:03

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.