Diabetesmedicin reducerer dødeligheden markant for hjertesvigtpatienter
En ny dansk undersøgelse viser, at en medicintype udviklet til behandling af type 2-diabetes kan nedsætte risikoen for død blandt hjertesvigtpatienter med hele 25 procent.
Senest opdateret: tirsdag 3. december 2024
De såkaldte SGLT2-hæmmere blev oprindeligt udviklet til at behandle type 2-diabetes, men har i kliniske forsøg vist sig også at have en positiv effekt på hjertesvigt.
Nu bekræfter en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut, der omfatter mere end 21.000 hjertesvigtpatienter, at medicinen kan reducere dødeligheden blandt patienter med nedsat pumpefunktion i hjertet.
“Vores undersøgelse viser, at resultaterne fra kliniske forsøg holder stik i den virkelige verden – og det er rigtig gode nyheder for danske hjertesvigtpatienter,” siger Henrik Svanström, seniorforsker ved Statens Serum Institut og hovedansvarlig for studiet.
Stor effekt for patienterne
Undersøgelsen har trukket på data fra Dansk Hjertesvigtdatabase og nationale registre, som indeholder oplysninger om medicinforbrug og sygdomsforløb.
Studiet omfattede 6776 patienter, der påbegyndte behandling med SGLT2-hæmmere, og 14.686 patienter, der modtog standardbehandling.
Patienterne blev i gennemsnit fulgt i ét år.
“Hjertesvigt er en tung byrde for både patienterne og sundhedsvæsenet, og mange bliver diagnosticeret med denne kroniske sygdom hvert år. Derfor er det glædeligt at se en så markant reduktion i dødeligheden,” siger professor Anders Hviid, afdelingschef ved Statens Serum Institut og medforfatter til studiet.
Hjertesvigt
- Cirka 66.000 danskere lever med hjertesvigt.
- Omkring 11.000 nye tilfælde diagnosticeres årligt i Danmark.
- 82 ud af 100 patienter er stadig i live fem år efter, de der har fået konstateret hjertesvigt.
- Den nye undersøgelse konstaterer, at såkaldte SGLT2-hæmmere nedsætter risikoen for død med 25 procent for patienter med hjertesvigt.
- Selektive Sodium Glucose Co Transporter (SGLT)-2-hæmmere øger udskillelsen af blodsukker til urinen.
Kilde: Hjerteforeningen og SSI
Først publiceret: fredag 8. november 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. december 2024 kl. 17:45