Seniorernes værdifulde rolle på arbejdsmarkedet: Paneldebat afslører inspirerende erfaringer
Seniorer er en uvurderlig ressource på arbejdsmarkedet med deres erfaring, stabilitet og engagement. Fleksible ordninger og sociale fællesskaber er nøglen til at fastholde dem i jobbet.
Senest opdateret: mandag 25. november 2024
Under Seniorernes Topmøde på Christiansborg 21. november blev emnet om fastholdelse af seniorer på arbejdsmarkedet diskuteret i en engageret paneldebat.
Tre ledere delte deres erfaringer og strategier for at fastholde de modne medarbejdere i jobbet – og resultaterne viser, at seniorer er både stabile og værdifulde ressourcer.
Gennemsnitsalder som styrke hos GoCollective
Pia Hammershøy Splittorff, direktør for Corporate Affairs i GoCollective, fremhævede virksomhedens fokus på fleksibilitet og seniorordninger.
Medarbejdere tilbydes seniorsamtaler fra de fylder 50 år, og der udvikles skræddersyede ordninger, som passer til medarbejdernes behov.
Splittorff understregede, at deres seniorer, modsat fordomme, har langt færre sygedage end deres yngre kolleger:
“Vores yngste medarbejdergruppe har fire gange så mange sygdomstimer som vores +75-årige. Seniorerne er stabile, glade og motiverede – og det er dyrt at rekruttere, så fastholdelse giver rigtig god mening.”
Senioraftale som værktøj i Herning Kommune
Tillidsrepræsentant Morten Svendsen fra Herning Kommune fortalte om kommunens arbejde med at udvikle en let anvendelig senioraftale tilgang.
Formålet er at skabe tryghed og klarhed for seniormedarbejderne, så de kan planlægge deres arbejdsliv.
Svendsen fremhævede, at sociale relationer ofte spiller en større rolle end økonomi i fastholdelsen:
“Det sociale fællesskab er en nøgle til at fastholde medarbejdere. Vi beholder deres kompetencer og ekstra hænder, hvilket både styrker os internt og gør os til en attraktiv arbejdsplads.”
Danmarks bedste sidste arbejdsplads
Thomas Dahl, direktør for Brugsforeningen TRYG, delte succesen med initiativet “Trygs Venner.”
Her har seniorer, der ikke udfører fysisk krævende opgaver, mulighed for at yde høj service i butikkerne.
Dahl forklarede, hvordan projektet har tiltrukket mange seniorer og skabt værdi for både kunder og organisationen:
“Vi har nu 47 senioransatte, som spejler vores kundebase og løfter vores brand. De gør det ikke for pengenes skyld, men for at bidrage og have noget at stå op til.”
Seniorer som arbejdsmarkedets skjulte styrke
Alle tre paneldeltagere var enige om, at seniorer udgør en værdifuld ressource, som mange arbejdspladser kan drage nytte af.
Deres stabilitet, erfaring og motivation er afgørende i en tid, hvor rekruttering er både dyrt og udfordrende.
Ved at skabe fleksible rammer og anerkende deres bidrag kan virksomheder styrke både medarbejdertilfredshed og bundlinje.
Seniorernes Topmøde
Hvordan skaber vi bedre muligheder for, at flere seniorer kan fortsætte med at arbejde?
Det er på dagsordenen på Seniorernes Topmøde, der bliver holdt 21. november i Fællessalen på Christiansborg med næsten 150 politikere, erhvervsledere, organisationsfolk og lønmodtagere i senioralderen som deltagere.
Mere end 20.000 seniorer er blevet spurgt om deres erfaringer og ønsker til et aktivt seniorarbejdsliv. På topmødet præsenteres de nyeste tal og der ses nærmere på de barrierer og forpligtelser, der kan begrænse seniorers mulighed for at blive på arbejdsmarkedet.
Danske virksomheder deler på topmødet ud af deres erfaringer og om, hvordan ledere og medarbejdere arbejder med at skabe fleksible løsninger, der understøtter senioransattes behov.
Repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter vil drøfte, hvordan vi bedst imødekommer ønsket fra mange seniorer om at fortsætte arbejdslivet efter pensionsalderen, samtidig med at vi sikrer stabilitet og tryghed i en tid med forandringer.
For at inspirere flere uddeles for første gang SeniorKlar-prisen til en rollemodel, der har gjort en forskel.
Seniorernes Topmøde arrangeres af Seniorklar, der er er et fælles projekt mellem Faglige Seniorer og den uddelende forening Østifterne, der giver medarbejdere og virksomheder værktøjer, der skal hjælpe i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv.
Først publiceret: torsdag 21. november 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 25. november 2024 kl. 12:46