"Seniorerne er klar til at bidrage på lige fod med deres yngre kolleger, hvis blot rammerne bliver tilpasset," lød det fra Faglige Seniorers direktør, Palle Smed. Foto: Søren Zeuth

Nyt initiativ skal give seniorerne mulighed for at blive længere på jobbet

Danmark står over for en historisk mulighed for at frisætte seniorerne. På Seniorernes Topmøde præsenterede direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, et nyt redskab, der skal lette overgangen fra arbejdsliv til seniorliv: Seniorsamtale.dk

Senest opdateret: torsdag 21. november 2024

Danmark står ved en skillevej. Seniorer spiller en stadig vigtigere rolle på arbejdsmarkedet, men alt for mange forlader deres job uden nogensinde at blive spurgt: “Hvad skal der til for, at du bliver lidt længere?”

Et af svarene er en ny digital platform – Seniorsamtale.dk – der skal gøre det lettere for danske seniorer og arbejdsgivere at finde fleksible løsninger, der kan forlænge seniorernes tid på arbejdsmarkedet. 

Seniorernes arbejdsrevolution

Flere seniorer end nogensinde vælger nu at blive i job langt ud over deres planlagte pension.

De har forladt efterlønnens tidsalder og er godt i gang med at skrive en helt nyt kapitel om seniorer på det danske arbejdsmarked.

“Så når beskæftigelsesministeren hver måned ringer med klokken for at fejre en ny rekord i antallet af danskere i job, bør hun sende en venlig tanke til de mange arbejdsglade seniorer,” sagde direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed, på Seniorernes Topmøde.

  • Under folkepensionsalderen 64 – 67 år . September. 2024 i job: 94.559 – en stigning på 1.300 siden august
  • Over folkepensionsalderen alle årgange. September 2024 i job: 92.072 – en stigning på 3.500 siden aug.

Beskæftigelsesfrekvensen for seniorer er konstant stigende. Under folkepensionsalderen for de 66 årige er beskæftigelsesfrekvensen 40 procent og over folkepensionsalderen i tallet 8,3 procent.

Seniorerne står for hele 35 procent af beskæftigelsesfremgangen de seneste 10 år.

Tallene er fra jobindsats. dk 

Initiativet blev præsenteret torsdag på Seniorernes Topmøde i Fællessalen på Christiansborg, hvor seniorernes rolle i det danske arbejdsmarked var omdrejningspunktet.

Topmødet er arrangeret af Faglige Seniorer og den uddelende forening Østifterne.

“På Seniorsamtale.dk kan seniorer, ledere og tillidsvalgte i virksomhederne få ideer og konkret vejledning til, hvordan de kan tage hul på de svære emner og finde fleksible løsninger, der passer til begge parter. For samtalen er tydeligvis svær, når 2 ud af 3 seniorer forlader arbejdsmarkedet uden at have talt med deres arbejdsgiver om fremtiden,” sagde direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed.

Seniorsamtale.dk tilbyder konkrete værktøjer og vejledning til både ledere, medarbejdere og tillidsrepræsentanter, så flere kan tage hul på de ofte oversete samtaler om mulighederne for at fortsætte i job.

Seniorerne ønsker fleksibilitet

En undersøgelse blandt 20.000 seniorer, gennemført af SeniorKlar og Faglige Seniorer, viser, at 6 ud af 10 seniorer gerne udskyder pensionen – hvis de kan få mere fleksible vilkår.

Mange ønsker færre arbejdsdage eller kortere uger og er villige til at acceptere tilsvarende lønnedgang.

“For det skal ikke hedde sig, at Jørgen eller Jette står med kosten eller kaffekanden i hånden, mens deres yngre kolleger bare skal løbe endnu hurtigere,” sagde Palle Smed.

“Det handler ikke om skånejob, men om balance. Seniorerne er klar til at bidrage på lige fod med deres yngre kolleger, hvis blot rammerne bliver tilpasset,” understregede Faglige Seniorers direktør.

Seniorsamtale.dk

Seniorsamtaler mellem medarbejder og leder er den enkleste og mest effektive vej for seniorer til at få en god slutning på deres arbejdsliv, samtidig med at arbejdspladsen får mest muligt ud af deres lange erfaring.

Seniorsamtale.dk retter sig både private og offentlige arbejdspladser og rummer gode råd til både medarbejdere, ledere og tillidsvalgte.

Læs og prøv seniorsamtalen på seniorsamtale.dk

Men hvad er det, der driver seniorerne og deres ønske om at blive på arbejdspladsen?

“Der er tre hovedårsager. De elsker deres job. Det giver mening. Og så er der jo fællesskabet. Arbejdspladsen er nok det stærkeste fællesskab vi møder i livet.”

Fra udfordring til mulighed

Palle Smed fremhævede, at Danmark står over for en historisk mulighed for at frisætte seniorerne. Flere vælger allerede at fortsætte i job langt ud over pensionsalderen. Det handler om glæden ved arbejdet, fællesskabet og følelsen af at bidrage.

“Eksempler fra arbejdspladser som Brugsforeningen TRYG i Ry og dokumentationen fra Tænketanken WELA viser, hvordan seniorer med de rette rammer bliver en uvurderlig ressource. Men udfordringen er, at mange aldrig bliver spurgt, hvad der skal til for, at de fortsætter,” lød det fra Palle Smed.

En kulturændring på vej

Budskabet var klart: Danmark har brug for en kulturrevolution, der fremmer fleksibilitet og hylder erfaring.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Seniorer skal have friheden til at fortsætte på deres egne præmisser, understregede Palle Smed.

“Samtalen om fremtiden skal starte nu – på arbejdspladsen og hjemme ved spisebordet. For det Danmark, vi elsker, er bygget af seniorerne. Nu skal vi give dem friheden til at vælge, om de vil fortsætte,” lød opfordringen fra Palle Smed.

Seniorernes Topmøde

Hvordan skaber vi bedre muligheder for, at flere seniorer kan fortsætte med at arbejde?

Det er på dagsordenen på Seniorernes Topmøde, der bliver holdt 21. november i Fællessalen på Christiansborg med næsten 150 politikere, erhvervsledere, organisationsfolk og lønmodtagere i senioralderen som deltagere.

Mere end 20.000 seniorer er blevet spurgt om deres erfaringer og ønsker til et aktivt seniorarbejdsliv. På topmødet præsenteres de nyeste tal og der ses nærmere på de barrierer og forpligtelser, der kan begrænse seniorers mulighed for at blive på arbejdsmarkedet.

Danske virksomheder deler på topmødet ud af deres erfaringer og om, hvordan ledere og medarbejdere arbejder med at skabe fleksible løsninger, der understøtter senioransattes behov.

Repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter vil drøfte, hvordan vi bedst imødekommer ønsket fra mange seniorer om at fortsætte arbejdslivet efter pensionsalderen, samtidig med at vi sikrer stabilitet og tryghed i en tid med forandringer.

For at inspirere flere uddeles for første gang SeniorKlar-prisen til en rollemodel, der har gjort en forskel.

Seniorernes Topmøde arrangeres af Seniorklar, der er er et fælles projekt mellem Faglige Seniorer og den uddelende forening Østifterne, der giver medarbejdere og virksomheder værktøjer, der skal hjælpe i overgangen fra arbejdsliv til seniorliv.

Læs mere om Seniorernes Topmøde her

Først publiceret: torsdag 21. november 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 21. november 2024 kl. 20:09

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.