Skal du have den nye RSV-vaccine? Vær obs på link
Har du fået en invitation i eBoks til en forsøg med RSV-vaccine? Så læs med her. Der er noget, du skal være opmærksom på.
Senest opdateret: tirsdag 3. december 2024
Forskningsenheden på Afdeling for Hjertesygdomme på Herlev og Gentofte Hospital, Københavns Universitet søger i samarbejde med infektionsmedicinske forskere fra alle de danske regioner og Danske Lægers Vaccinations Service (DLVS), personer på 60 år eller derover til et forskningsprojekt.
Projektet skal undersøge, om den nye RSV-vaccine kan reducere risikoen for indlæggelse med RSV-infektion og luftvejssygdom.
Respiratorisk syncytial virus, også kendt som RSV, er en virus, der kan give alvorlige lungeinfektioner, især hos seniorer og personer med kroniske sygdomme.
Forsøget er påbegyndt i november 2024 og fortsætter i RSV-sæsonen 2024/2025 og foregår på DLVS’ vaccinationscentre i hele landet.
Ikke alle får vaccinen
Deltagere bliver tilfældigt fordelt i to grupper: en gruppe der modtager RSV-vaccinen, og en kontrolgruppe uden vaccination.
Formålet er at afklare, om vaccinen kan mindske risikoen for indlæggelse relateret til RSV og andre luftvejssygdomme.
“Indtil nu er der ikke udført studier, som har undersøgt, om RSV-vaccinen reducerer risikoen for indlæggelser som lungebetændelse og hjerte-kar-sygdomme, og det er derfor uvist, om dette er tilfældet” fortæller læge, forskningsleder og professor Tor Biering-Sørensen fra Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet, som er hovedansvarlig for forskningsprojektet.
Her kan du læse mere om projektet: www.minvaccination.dk
Klik på linket
Hvis du allerede har tilmeldt dig forskningsprojektet, får du en mail fra Danske Lægers Vaccinations Service, der bekræfter din booking. Heri får du altså en tid til vaccination.
Og det er her, du skal være opmærksom, fordi selvom du har fået tildelt en tid, er det ikke sikkert, at du overhovedet skal have RSV-vaccinen.
Går du lidt længere ned i mailen, står nemlig følgende sætning: “Giver du samtykke online nu, vil du med det samme få at vide om du skal have RSV-vaccinen eller ej.”
Hvis ikke du allerede har givet samtykke, som foregår med MitID, skal du altså klikke på dette link for at finde ud af, om du skal have vaccinen.
Det er nemlig kun personer, som ved lodtrækning er valgt til at skulle have den, der behøver at møde op til deres bookede tid.
Hvis du tilhører den anden halvdel, som ikke får nogen vaccine, skal du ikke møde op til den bookede tid, der står i mailen. I det tilfælde aflyses tiden automatisk.
Hvad går RSV ud på?
- Hvad er det?
Respiratorisk syncytial virus (RSV) er en almindelig luftvejsinfektion, som kan ramme både børn og voksne. Virussen forårsager især forkølelseslignende symptomer, men kan føre til alvorlige sygdomme som lungebetændelse og bronkitis hos sårbare grupper, herunder ældre voksne og personer med kroniske sygdomme. - Symptomer
Typiske symptomer er hoste, feber, løbende næse, og vejrtrækningsbesvær. I alvorlige tilfælde kan det føre til åndenød. - Smitte
RSV-virus smitter gennem dråber fra hoste og nys, eller ved berøring af overflader, hvor virussen er til stede. - Hvem er i risikogruppen?
Personer med øget risiko for et alvorligt forløb som følge af RSV inkluderer spædbørn, personer over 65 år og dem med kroniske sygdomme som KOL eller hjertesygdom. - Behandling
Der findes ingen specifik medicin mod RSV, men symptomer kan lindres med smertestillende medicin, væske og hvile. I alvorlige tilfælde kan indlæggelse være nødvendig. - Forebyggelse
For at undgå smitte anbefales det at vaske hænder grundigt, undgå kontakt med syge personer og holde god hygiejne i hjemmet.
Husk at kontakte lægen, hvis du oplever svære symptomer eller er i en risikogruppe.
Først publiceret: mandag 2. december 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 3. december 2024 kl. 14:56