Med ældreformen sikres ældre, der har behov for hjælp, mere selvbestemmelse.

Nu får vi ældrelov: Mere frihed skal give mere velfærd

Ny ældrelov vil fra 1. juli 2025 ændre den måde, plejen af ældre fungerer. "Vi vil måle reformen på, om vi får den kvalitetsforbedring af ældreplejen, som vi i årevis har efterlyst," lyder det fra Faglige Seniorer.

Senest opdateret: torsdag 19. december 2024

Folketinget satte i dag punktum for en stor reformproces. Et stort flertal vedtog reformen med nye ældrelove, hvor ældreområdet nu får sin egen lovgivning.

Samtidig blev der vedtaget nye rammer for plejehjemsområdet, som giver de lokale plejehjem større frihedsgrader.

Dermed slutter landspolitikerne et omfattende arbejde, der skal frigøre ældreplejen fra mange regler og krav. Nu overlades scenen til kommunerne, til kommunalbestyrelserne og til de mange ledere og medarbejdere i ældreplejen.

Ældrereform med 3 værdier

Ældrereformen bygger på tre værdier:

  • Selvbestemmelse for den ældre.
  • Tillid til medarbejdere og ledelse.
  • Tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.

Et af de bærende principper er helhedspleje, som indebærer, at én leverandør har det samlede ansvar for borgerens forløb.

På den måde bliver hjælpen og plejen givet som et sammenhængende forløb, der koordineres med den enkelte ældre ud fra borgerens ønsker og behov.

Kilde: Ældreministeriet

“Jeg er meget glad og stolt over reformen, der sætter mennesket før systemet. Kontrol og detailregulering har i årevis fyldt alt for meget i vores ældrepleje. Som konsekvens er de ældres ønsker og behov gledet i baggrunden for plejen. Det gør vi op med nu. Med ældrereformen sætter vi de ældre i centrum, og vi giver medarbejderne mulighed for at bruge deres faglighed. Vi erstatter kontrol med tillid,” siger ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Der er fem nye lovforslag på ældreområdet, hvoraf ældreloven, lov om lokalplejehjem og lov om ældretilsyn udgør kernen i ældrereformen.

Bag reformen står regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre.

Ældre skal selv bestemme

Med ældreformen sikres ældre, der har behov for hjælp, mere selvbestemmelse.

  • Ældre skal nu have indflydelse på den hjælp, som de har brug for at fungere i dagligdagen.
  • Ældre bliver tilbudt en helhedspleje fremfor kommunale beslutninger om en times hjælp til det ene eller det andet. Nu skal der fokuseres på det samlede behov for den enkelte.
  • Ældre skal ikke mødes af et utal af forskellige medarbejdere, men nogle få, som indgår i faste teams, som hver dag – i dialog med den ældre – kan yde den hjælp, der skal til.

For Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer er det en vigtig politisk beslutning, at der nu kommer en reform på ældreområdet.

“Bliver det en succes? Nu er rammerne i hver fald på plads. Herefter bliver det afgørende, om man lokalt er i stand til at bruge lovene og de nye redskaber, der politisk stilles til rådighed, siger Mette Kindberg, landsformand for Faglige Seniorer.

“Men det er også vigtigt at understrege, at vi alle som borgere, pårørende, ældreråd og lokale politikere har en opgave med at støtte indsatsen for vores ældre. For det endelige mål handler om at skabe en god lokal ældrepleje, hvor de ældre oplever at blive behandlet ordentligt,” siger hun.

Vi vil måle på kvalitet

Faglige Seniorer vil holde et vågent øje med, hvordan reformen kommer til at fungere i praksis i kommunerne.

“Vi vil måle reformen på, om vi får den kvalitetsforbedring af ældreplejen, som vi i årevis har efterlyst. Forhåbentlig vil vi ikke længere se eksempler på utålelige forhold, hvor de ældre nærmest er overladt til sig selv,” siger Mette Kindberg.

“Det er en kæmpe forandring af kulturel karakter, der nu skal realiseres. Vi skal have en ældrepleje med velfærd. Og det afhænger af om de lokale politikere og medarbejderne kan stille det på benene. Allerede nu kan vi godt være bekymrede, for forberedelserne til de nye lovgivningsmæssige rammer er ikke ret langt fremme i mange kommuner,” siger Faglige Seniorers landsformand.

Spille sammen med ny sundhedslov

Ældrereformens nye love træder endelig i kraft 1. juli 2025.

“Så der er ikke lang tid tilbage før de nye love skal virke. Det store spørgsmål er, om der er medarbejdere nok og om de de rigtige uddannelsesmæssige kompetencer. Det er et kæmpe velfærdsområde, hvor alle i Danmark forventer, at vores ældre kan få den pleje og omsorg, som de har brug for,” siger Mette Kindberg.

De nye ældrelove skal også spille sammen med sundhedsindsatsen. En udfordring, hvor der i dag er store problemer med et sundhedssystem og en kommunal pleje, hvor koordineringen svigter.

“Vi håber, at den primære sundhedsindsats i nærområderne kommer til at fungere bedre sammen med borgerne. For så kan det virkelige skabe basis for, at borgerne kan fungere bedre i det daglige. Det forebyggende arbejde er kommet mere i fokus i den politiske proces. Det skal man også lokalt tage bestik af i forhold til ældre og sundhed,” siger Mette Kindberg.

Behovsdrevne løsninger

Reformen har desuden fokus på at reducere bureaukrati og visitation, som hidtil har været med til at fastlægge ældres daglige hjælp.

Med det nye system fjernes centrale visitationer og standardiserede kørelister til fordel for mere fleksible og behovsdrevne løsninger. Ifølge ældreminister Mette Kierkgaard vil det reducere det administrative arbejde for medarbejderne og frigøre mere tid til direkte kontakt og pleje af de ældre.

Selvom reformen indebærer store forandringer i tilrettelæggelsen af ældreplejen, vil de grundlæggende krav til praktisk hjælp, pleje og genoptræning forblive de samme. Ældreministeren understreger, at ældre fortsat vil få dækket de behov, de har for pleje.

Plejehjem med større råderum

Flere og bedre plejehjem og plejeboliger er også et mål med den nye lovgivning. På landsplan er der i dag 947 plejehjem med i alt 44.607 pladser.

Få gratis nyhedsbrev om politik

Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.

Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.

Det er gratis.

Nu får kommunerne mulighed for at skabe nye lokalplejehjem, hvor der bliver større råderum ude på det enkelte center. Plejehjemmene får egne budgetter og mulighed for at disponere og prioritere de enkelte opgaver. Dermed får de også bedre vilkår for at konkurrere med de private plejehjem.

“Samlet håber vi i Faglige Seniorer på mere kvalitet for den enkelte,” siger Mette Kindberg.

Lovgivningen på plejehjemsområdet træder i kraft allerede fra 1. januar.

Betydning for 167.000 ældre

Sidste år brugte landets kommuner i alt cirka 56 milliarder kroner på ældreområdet. Med ældrereformen tilføres yderligere en milliard kroner til ældreområdet, når aftalen er fuldt indfaset i 2027.

Desuden er det aftalt, at kommunerne løbende skal tilføres flere midler i takt med, at vi bliver flere ældre. 

Ældrereformen har stor betydning for de flere end 167.000 danskere, der enten bor på plejehjem eller modtager hjemmehjælp i eget hjem. Samtidig ændrer reformen arbejdsgangene for omkring 74.000 ansatte på ældreområdet.

Læs forslagene til de fem nye love

Hvad mener du?

Fra 1. juli træder ældreloven i kraft. Tror du, at det betyder bedre pleje og mere velfærd for den enkelte?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: torsdag 19. december 2024
Artiklen er sidst opdateret torsdag 19. december 2024 kl. 16:57

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.