
Gulerødder kan måske hjælpe dem med type 2-diabetes
Ny forskning fra Syddansk Universitet peger på, at gulerødder måske kan spille en rolle i behandlingen af type 2-diabetes.
Senest opdateret: torsdag 16. januar 2025
Type 2-diabetes rammer flere og flere både i Danmark og resten af verden.
I Danmark er antallet af personer med sygdommen mere end firdoblet siden 1996.
Behandlingen består typisk af kostændringer og medicin, men mange oplever bivirkninger ved medicinen.
Her kan gulerødder ifølge forskere fra Syddansk Universitet og andre samarbejdspartnere måske tilbyde et naturligt og bivirkningsfrit supplement.
“Gulerødder indeholder bioaktive stoffer, der kan hjælpe cellerne med at optage sukker, hvilket forbedrer blodsukkerreguleringen,” forklarer Lars Porskjær Christensen, professor ved SDU.
Testet på mus med diabetes
Forskerne testede gulerøddernes effekt på mus, der var fodret med en fedtrig kost og havde fået fremkaldt type 2-diabetes.
Mus, der fik ti procent frysetørret gulerodspulver i kosten, havde bedre blodsukkerregulering og en sundere tarmflora sammenlignet med mus uden gulerod i kosten.
Resultaterne viste også flere gavnlige tarmbakterier, der producerer stoffer, som understøtter en sund energiomsætning.
Kan mennesker også få gavn af gulerødder?
Selvom studiet giver lovende resultater, er det udført på mus. Forskerne håber at gennemføre kliniske studier for at dokumentere en lignende effekt hos mennesker.
Dog peger tidligere forskning på, at blot 30-40 gram rå eller let tilberedte gulerødder dagligt potentielt kan gavne sundheden.
“Vi ser gulerødder som en mulig komponent i fremtidige koststrategier for type 2-diabetes,” siger Lars Porskjær Christensen.
Tilberedning gør en forskel
For at få mest ud af gulerødderne anbefaler forskerne, at de spises rå eller let tilberedte. Langvarig stegning eller kogning reducerer mængden af de bioaktive stoffer, men ikke helt.
Med dette studie åbner gulerødder måske døren til en ny og naturlig måde at supplere behandlingen af type 2-diabetes på – og det kræver blot en lille ændring i madvanerne.
Først publiceret: onsdag 8. januar 2025
Artiklen er sidst opdateret torsdag 16. januar 2025 kl. 07:53