
Overenskomstaftale: Bedsteforældre får ret til at holde to omsorgsdage
Aftale om ny overenskomst i industrien giver bedsteforældre ret til to børnebørns-omsorgsdage og frihed til at ledsage familiemedlemmer til for eksempel samtaler på hospital.
Senest opdateret: fredag 21. februar 2025
DI og CO-industri er blevet enige om nye overenskomster på industriens område.
Aftalen giver blandt andet bedsteforældre ret til at afholde to børnebørns-omsorgsdage. Der bliver også ret til frihed til ledsage nære familiemedlemmer til samtaler med myndigheder eller i sundhedssystemet – for eksempel at tage med sine forældre på sygehuset.
Retten til at ledsage familiemedlemmer i sundhedssystemet gælder i op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage.
Plads til det gode arbejdsliv
De nye rettigheder bliver en del af fritvalgskontoen i overenskomsten.
Seniorklar? Se her
Er du seniorklar? Læs mere om, hvordan du forbereder dig til overgangen til tilværelsen som folkepensionist – og hvilke muligheder du har, inden du træffer valget.
Læs mere HER
Du kan også få gode råd og vejledning på hjemmesiden Seniorklar
”Nu får vi lettere ved at få familielivet til at hænge sammen med arbejdet. Det markerer også et vendepunkt i forhold til selve overenskomsten – traditionelt har “fleksibilitet” især handlet om, hvad virksomhederne gerne vil have medarbejderne til. Men nu taler vi om fleksibilitet på lønmodtagernes præmisser,” siger Mads Andersen, der er næstformand for CO-industri og formand for 3F Industrigruppen.
“Det er helt naturligt, for i det moderne arbejdsliv skal der selvfølgelig også være plads til det gode familieliv, og det har været helt afgørende for os, at der bliver tale om rettigheder – det skal ikke være til debat på virksomheden,” siger Mads Andersen.
Fra arbejdsgivernes side har der været fokus på at finde en balance mellem fleksibilitet og arbejdskraftbehov.
“Vi mener, at vi har skabt en aftale, der ikke udhuler arbejdsstyrken, men tværtimod gør det mere attraktivt for flere at blive længere i job,” lyder det DI’s administrerende direktør Lars Sandahl
Flere uger med ret til løn under sygdom
Med aftalen får lønmodtagere også ret til at sige nej til overarbejde i visse personlige og familiemæssige situationer.
Fritvalgskonto
En fritvalgskonto er en konto, hvor en procentdel af medarbejderens løn opspares, og medarbejderen kan vælge, hvordan midlerne skal bruges.
Den er en del af overenskomster inden for flere brancher, herunder industrien.
Fritvalgskontoen oprettes i virksomheden.
Typisk kan medarbejderen én gang årligt beslutte, hvordan midlerne skal fordeles. Hvis der ikke vælges noget aktivt, kan de automatisk udbetales som løn.
Medarbejderen kan vælge at bruge pengene til for eksempel ekstra pension, ekstra løn ved feriefridage, seniorfridage, børneomsorgsdage eller andet, der fremgår at overenskomsten.
Samtidig bliver der ret til tre ugers ekstra løn under sygdom. Det betyder, at timelønnede i alt har ret til 17 ugers løn under sygdom.
Aftalen er 3-årig og rækker frem til 1. marts 2028.
Aftalen betyder, at pensionsindbetalingen hæves én procent i 2025 og fritvalgskontoen hæves én procent i hvert af årene 2026 og 2027.
HK: Politikere skal bidrage til god tilbagetrækning
Formand for HK Privat, Kim Jung Olsen, glæder sig over, at arbejdslivsbalance har præget forhandlingerne og resultatet.
“Mens fritvalgskontoen siden 2007 er steget til nu at udgøre en 13. månedsløn, har pensionsprocenten stået bomstille. I en tid hvor mulighederne for at trække sig tilbage fra arbejdslivet bliver diskuteret intenst på Christiansborg, er jeg glad for, at vi som arbejdsmarkedets parter bidrager til, at flere sætter mere til side til pensionen,” siger Kim Jung Olsen.
Få gratis nyhedsbrev om politik
Få nyheder om seniorpolitik direkte i din mailboks, når nyheden sker.
Tilmeld dig Faglige Seniorers nyhedsbrev om seniorpolitik.
Det er gratis.
“Nu håber jeg, at man fra Folketingets side vil gøre sit for at bidrage til, at flere får mulighed for en god tilbagetrækning og en smidig overgang fra arbejdsliv til pension,” siger formanden for HK Privat, der med industriforliget på plads nu kan tage fat på forhandlingerne om HK Privats 25 øvrige landsoverenskomster for godt 60.000 erhvervsaktive medlemmer.
Gælder for 230.000 ansatte
De to overenskomster – der er omfattet af forhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-industri – er Industriens Overenskomst for faglærte og ikke-faglærte og Industriens Funktionæroverenskomst for tekniske og administrative funktionærer.
Disse overenskomster gælder direkte for cirka 6.000 virksomheder og omfatter omkring 230.000 medarbejdere.
De nye overenskomster træder i kraft 1. maj 2025. Både arbejdsgivere og lønmodtagere skal godkende forligsmandens mæglingsforslag ved afstemning, før det sker.
Læs mere om om overenskomsten på DI’s hjemmeside.
Fakta: Børnebørns-omsorgsdage
Industriens Overenskomst – ny § 12, stk. 16:
* Medarbejdere og ansatte under uddannelse, med mindst 9 måneders anciennitet, har ret til 2 børnebørns-omsorgsdage pr. ferieafholdelsesperiode. Reglen vedrører børnebørn under 14 år.
* Medarbejderen kan højst afholde 2 børnebørns-omsorgsdage pr. ferieafholdelsesperiode, uanset hvor mange børnebørn medarbejderen har.
* Dagene placeres efter aftale mellem virksomheden og medarbejderen under hensyn til virksomhedens tarv.
* Dagene afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin Fritvalgs Lønkonto.
Fakta: Frihed til at ledsage nærtstående
Industriens Overenskomst – ny § 30, stk. 6:
* Medarbejdere og ansatte under uddannelse, med mindst 9 måneders anciennitet, har ret til 2 dages frihed pr. ferieafholdelsesperiode til at ledsage nærtstående ved akutte nødstilfælde og til planlagte helbredskonsultationer, behandlinger og møder med offentlig myndighed.
* Retten til frihed gælder, såfremt medarbejderens deltagelse er påkrævet.
* Medarbejderen kan højst afholde 2 dages frihed pr. ferieafholdelsesperiode, uanset hvor mange nærtstående medarbejderen har.
* I forbindelse med kritisk sygdom eller udredning herfor har medarbejderen, udover ovenstående, ret til frihed til at ledsage nærtstående i op til 5 dage pr. ferieafholdelsesperiode. Retten er betinget af, at der ikke eksisterer en anden adgang til frihed i henhold til lovgivningen. Yderligere fravær kan efter omstændighederne aftales mellem medarbejderen og virksomheden.
* Med mindre, der er tale om et akut nødstilfælde, placeres friheden efter aftale mellem virksomheden og medarbejderen under hensyntagen til virksomhedens tarv.
* Nærtstående omfatter i denne bestemmelse forældre og ægtefælle/samlever.
* Når medarbejderen er blevet bekendt med, at ledsagelse af en nærtstående er påkrævet, skal medarbejderen straks meddele virksomheden dette skriftligt.
* Friheden afholdes uden løn, men medarbejderen kan få udbetalt et beløb fra sin Fritvalgs Lønkonto.
Se den samlede overenskomsts protokollater her (40 mb pdf-fil)
Hvad mener du?
Hvad er din holdning til den overenskomstaftale, der er indgået for industriens område? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Fakta om de nye overenskomster for industrien
De nye overenskomster i industrien gælder i tre år frem til den 1. marts 2028. De indeholder en lang række forbedringer, blandt andet:
- Fritvalgskontoen stiger med to procent fra 9 til 11 procent – der bliver lagt én procent på i 2026 og én procent i 2027.
- Arbejdsgivernes indbetaling til pension stiger med én procent, og det sker allerede fra den 1. maj 2025. Det betyder, at arbejdsgiverne fremover indbetaler 11 procent og lønmodtagerne 2 procent til pension.
- Mindstelønnen stiger fra 136,15 kr. til i alt 146,90 kr. i overenskomstperioden.
- Lønmodtagerne får nye rettigheder til at bruge fritvalgskontoen til at holde fri sammen med familien. Det er blandt ret til fri ved barns tredje sygedag, to årlige børnebørns-omsorgsdage og ret til at ledsage nærtstående ved helbredskonsultationer og samtaler med myndigheder (op til to dage og ved kritisk sygdom op til fem dage).
- Lønmodtagerne får ret til at sige nej til overarbejde i visse personlige og familiemæssige situationer.
- Tillæg for overarbejde bliver forøget med 3 procent hvert år. Øvrige tillæg bliver forhøjet med 3,5 procent pr. år.
- Lønnen til elever, lærlinge og praktikanter stiger med 4 procent i 2025, 3,5 procent i 2026 og 3,5 procent i 2027.
- Feriefridage bliver fremover lagt på fritvalgskontoen. Det betyder, at virksomheden skal udbetale pengene for de feriefridage, medarbejderen har tilbage, hvis vedkommende stopper på virksomheden. I dag skal medarbejderen selv bede om at få pengene udbetalt inden for tre uger – og det er der mange, der glemmer. Nu får medarbejderen en sikker udbetaling.
- Parterne er enige om at sende et fælles signal til virksomhederne om, at den naturlige løsning, når en virksomhed tiltræder overenskomsten på 50 procents-reglen er at lave en optrapningsordning. Det er kun relevant for HK’erne, og en optrapning vil f.eks. sikre dem fritvalgskontoen – ligesom alle andre på overenskomsten.
- Funktionærerne får ret til en årlig lønsamtale, hvis de ønsker det.
- Arbejdsmiljørepræsentanter, der er medlem af et af CO-industris medlemsforbund, får et vederlag på 9000 kr. årligt.
- Reglerne for forældreorlov/barsel i overenskomsten bliver udvidet til at omfatte nye familieformer. Det blev gjort muligt via lov i 2024, og nu – ved første mulighed – bliver overenskomsten tilpasset, så også lønnen følger med de nye rettigheder. Overenskomsten giver mulighed for at dele barselsorloven på fuld løn mellem mere end to personer. Soloforældre kan overdrage dele af orloven med fuld løn til nærtstående familiemedlemmer.
- To ugers ekstra betaling med fuld løn under forældreorlov. Ugerne er til fri fordeling blandt forældrene.
- Ret til tre ugers ekstra løn under sygdom. Det betyder, at timelønnede i alt har ret til 17 ugers løn under sygdom.
- Mulighederne for uddannelse bliver forbedret, hvis man bliver opsagt. De fem ugers efter- og videreuddannelse, man kan få ved opsigelse, kan man nu også få op til to uger efter fratrædelse.
- Ordningen med uddannelsesrepræsentanter bliver udvidet, så man nu får ret til at vælge to på virksomheden – én for timelønnede og én for funktionærer.
Kilde: CO-Industri
Først publiceret: søndag 9. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 21. februar 2025 kl. 11:33