
Myter om influenza: Hvad er sandt, og hvad er falsk?
Influenza er en tilbagevendende vinterplage, og mange gode råd florerer om, hvordan man undgår at blive syg eller kommer sig hurtigere. Men hvad er myter, og hvad er faktisk sandt? Vi afliver eller bekræfter nogle af de mest udbredte misforståelser.
Senest opdateret: fredag 7. marts 2025
Influenza rammer mange hvert år, men der florerer også en del myter om sygdommen. Her gennemgår vi nogle af de mest udbredte påstande om influenza – og afslører, om de er sande eller falske.
Udluftning kan mindske risikoen for at blive syg af influenza
Sandt. Udluftning kan være en god idé, hvis du vil mindske risikoen for smitte. Influenza spreder sig via små dråber i luften, som let kan ophobe sig i et lukket rum. Ved at lufte ud flere gange om dagen reduceres mængden af virus i luften, hvilket kan nedsætte risikoen for smitte – særligt hvis en i husstanden allerede er syg.
Man smitter ikke, når man først har fået feber
Falsk. Mange tror, at smitterisikoen forsvinder, når feberen er brudt ud, men det er ikke tilfældet. Man kan faktisk smitte både før og efter feberen viser sig. Influenza smitter typisk fra en dag før symptomerne opstår og op til syv dage efter. Derfor er det en god idé at blive hjemme, indtil man føler sig rask og har været feberfri i mindst et døgn uden brug af febernedsættende medicin.
Panodil kan gøre mig rask hurtigere
Falsk. Panodil (paracetamol) kan hjælpe med at sænke feberen og lindre symptomer som hovedpine og muskelømhed, men det forkorter ikke sygdomsforløbet. Influenza skyldes en virus, og kroppen skal selv bekæmpe den. Panodil kan dog gøre det lettere at komme igennem sygdommen, men det er ikke en kur i sig selv.
Ingefærshots og vitamintilskud kan mindske risikoen for at blive syg
Delvist sandt. Ingefær og vitaminer som C- og D-vitamin spiller en vigtig rolle for immunforsvaret, men de kan ikke garantere, at du undgår influenza. Hvis du allerede får tilstrækkeligt med vitaminer gennem kosten, vil ekstra tilskud sandsynligvis ikke have en stor effekt.
Dog kan D-vitaminmangel svække immunforsvaret, og derfor anbefales det især i vinterhalvåret. Ingefær kan virke lindrende for halsen og indeholder antioxidanter, men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at det forhindrer influenza.
Influenza er bare en slem forkølelse
Falsk. Mange forveksler influenza med en kraftig forkølelse, men der er væsentlige forskelle. Influenza giver ofte høj feber, muskelsmerter, hovedpine og ekstrem træthed, hvilket en forkølelse sjældent gør. Derudover kan influenza have alvorlige komplikationer som lungebetændelse – især for seniorer og personer med svækket immunforsvar.
Man kan få influenza af at gå ud i kulden uden jakke
Falsk. Kulden i sig selv gør dig ikke syg. Influenza skyldes en virus, som smitter via dråber i luften eller kontakt med forurenede overflader. Dog kan kulde og tør luft svække slimhinderne i næse og hals, hvilket kan gøre kroppen mere modtagelig for virusinfektioner. Så selvom du ikke direkte bliver syg af kulden, kan den gøre det lettere for influenza at få fat.
Man skal vente med at få influenzavaccine til udbruddet er i gang
Falsk. Influenzavaccinen virker bedst, hvis du får den inden sæsonen for alvor går i gang. Det tager nemlig omkring to uger for kroppen at danne beskyttende antistoffer efter vaccinationen. Derfor anbefales det at blive vaccineret i efteråret, før influenzaen begynder at sprede sig.
Hvidløg kan beskytte mod influenza
Falsk. Hvidløg indeholder antibakterielle stoffer, men influenza skyldes en virus, ikke bakterier. Der er ingen videnskabelig dokumentation for, at hvidløg beskytter mod influenza. Det kan dog have en gavnlig effekt på immunforsvaret generelt, men det er ikke en mirakelkur.
Det er bedst at blive i sengen, når man har influenza
Delvist sandt. Hvile er vigtig, når man har influenza, men det er også en god idé at bevæge sig lidt rundt og skifte stilling for at undgå komplikationer som lungebetændelse. Hvis du føler dig meget svag, skal du selvfølgelig tage det roligt, men en lille gåtur rundt i hjemmet kan være en fordel.
Først publiceret: onsdag 26. februar 2025
Artiklen er sidst opdateret fredag 7. marts 2025 kl. 13:07