
Årsopgørelsen 2024: Her er 6 ting du skal tjekke som pensionist
Snart bliver spændingen udløst. Skal du have penge tilbage i skat, eller skal du betale? Se 6 ting, du skal være opmærksom på som pensionist, når du tjekker årsopgørelsen.
Senest opdateret: onsdag 26. marts 2025
Årsopgørelsen for 2024 er klar fra mandag 24. marts. Så snart Skattestyrelsen åbner for adgang, kan du se og rette i opgørelsen. Det kan du gøre her. Du skal bruge dit MitID.
Årsopgørelsen er vigtig for din endelige opgørelse af din pension for det seneste år, og om din pension er korrekt beregnet.
I perioden frem til 16. april sendes årsopgørelsen ud på papir til borgere, der er fritaget eller ikke omfattet af Digital Post.
For første gang vil boligejerne kunne se deres samlede boligskat og boligskattelån i TastSelv på Skat.dk sammen med deres øvrige skatteoplysninger.
Langt de fleste årsopgørelser vil være korrekte, men der vil også være nogle, som skal rettes til efter offentliggørelsen.
Vurderingsstyrelsen opfordrer boligejerne til at være ekstra opmærksomme.
290 millioner oplysninger
Beregningen i årsopgørelsen til danskerne er lavet på baggrund af godt 290 millioner oplysninger om borgernes økonomi, som Skattestyrelsen i perioden op til åbning af årsopgørelsen modtager fra blandt andet banker, arbejdsgivere og pensionskasser.
Du kan rette i oplysningerne i din årsopgørelse – men du skal gøre det senest 1. maj.
Hvad er forskellen
Hvad er forskellen på forskudsopgørelsen og årsopgørelsen?
Forskudsopgørelsen
Er skats beregning af dine indtægter for det kommende år, og hvad du skal betale i skat.
Forskudsopgørelsen er:
* Budget
* Gælder kommende år
* Kan justeres løbende
Du kan se din forskudsopgørelse på skat.dk/tastselv hvert år fra midt i november
Årsopgørelsen
Er dit regnskab for det foregående år, hvor du kan se, hvad du reelt har tjent og betalt i skat.
Årsopgørelsen er:
* Regnskab
* Gælder sidste år
* Opgøres én gang årligt
Du kan se din årsopgørelse på skat.dk/tastselv hvert år midt i marts.
Kilde: Skat.dk
Har du betalt for lidt i skat, skal du betale restskat senest 1. juli 2025.
Har du betalt for meget i skat, får du pengene indsat på din NemKonto inden for 14 bankdage.
Som pensionist skal du være opmærksom på følgende:
1 Du er stoppet med at arbejde
Hvis du er gået på pension i løbet af 2024, er din indtægt formentlig faldet, og du skal måske have penge tilbage i skat, hvis ikke du har ændret din forskudsregistrering.
Når du ikke længere arbejder, har du ikke længere ret til beskæftigelsesfradrag.
Du har heller ikke ret til fradrag for kontingenter til fagforening og a-kasse og befordringsfradrag, når du er gået på folkepension.
Har du ikke ændret din forskudsregistrering, kan du derfor risikere at skulle betale.
Hvis du er på efterløn, kan du ikke få beskæftigelsesfradraget, men du kan trække kontingent til fagforening og a-kasse fra i skat.
Pensionerede tjenestemænd
Visse pensionerede tjenestemænd kan få fradrag for fagforeningskontingent. Det kan de i de tilfælde, hvor pensionens størrelse er beregnet som en andel af de løntrin, der gælder for tjenestemænd i arbejde.
2 Du arbejder som pensionist
Borgere, som har nået folkepensionsalderen og som fortsat arbejder, har samme fradrag og skattemæssige forhold som yngre kolleger i forbindelse med arbejdet.
- Fagforeningen indberetter automatisk fagligt kontingent til Skat
- Kørselsfradrag – her gælder samme regler som for øvrige. Du skal selv indberette kørsel
- Der ydes automatisk beskæftigelsesfradrag til alle, som har am-bidragspligtig løn
Du må tjene 12.700 kroner om året (2024) skattefrit, hvis du efter folkepensionsalderen arbejder i private hjem for private personer. Læs mere i Seniorhåndbogen.
3 Du er gået op eller ned i indtægt
Har du fået et job, er du steget i løn eller øget din pensionsudbetalinger for eksempel ratepension, er det vigtigt, at din forskudsopgørelse bliver ændret, ellers risikerer du at skulle betale skat tilbage.
Du skal også huske at ændre forskudsopgørelsen, hvis du falder i indtægt. Udbetaling Danmark bruger nemlig tallene på din forskudsopgørelse til at beregne din pension. Derfor er det vigtigt, at du ændrer din forskudsopgørelse, hvis der sker ændringer i din indtægt. Så får Udbetaling Danmark nemlig besked direkte fra Skattestyrelsen.
4 Du er ophørt med at betale til private pensionsordninger
Er du stoppet med at arbejde, er du nok også stoppet med at betale til private pensionsordninger. Det skal du også huske at rette på din forskudsopgørelse, hvis du ikke vil risikere at skulle betale skat tilbage.
5 Du har glemt, at du har haft vinduespudser
Har du haft vinduespudser eller hjælp i hjemmet, kan du måske trække en del af regningen fra i skat under servicefradrag. Har du husket det? Du kan få fradrag for udvalgte serviceydelser, som for eksempel rengøring og havearbejde, der er udført i hjemmet eller fritidsboligen.
6 Din bolig
Som noget nyt samles pensionist-, indefrysnings- og tillægslånene for 2024 nu for første gang på årsopgørelsen. Lån fra tidligere år vil fortsat en tid endnu ligge på låneopgørelser fra kommunerne, indtil alle senere samles hos staten.
På årsopgørelsen kan du se en oversigt over, hvilke grund og ejendom, du skal betale ejendomsværdiskat og grundskyld af. Boligskatten findes under rubrikken “’Ejendomsskatter”.
I 2024 skal du betale boligskatter på baggrund af ejendomsvurderingen for 2022.
Pensionistlån med mere
Du kan se, hvor meget du har lånt til betaling af boligskatter siden 2024 på boligskattelaan.skat.dk. Her kan du også helt eller delvist betale lån tilbage og følge renteudviklingen.
På selve årsopgørelsen kan boligejere under rubrikken “Udskudt ejendomsskat” se totalbeløbet for både indefrysningslån, pensionistlån og tillægslån.
Det er væsentligt for alle boligejere at have fokus på boligskattelånene. Til det formål er her et nyttigt link til Vurderingsportalen.
Ret senest 1. maj
Fristen for at rette årsopgørelsen er 1. maj 2025. Hvis du oplyser rettelser inden fristen, og du skal have penge tilbage i skat, vil du få dem udbetalt hurtigere.
Få gratis nyhedsbrev med penge-tip
Få råd og tips hver uge til din økonomi som senior.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Faglige Seniorer. Det er gratis.
Du deltager samtidig i konkurrencen om en brunch for to.
Skat sætter i de fleste tilfælde automatisk pengene ind på din konto fra medio april.
Frist for indbetaling af restskat uden procenttillæg er 1. juli 2025.
Årsopgørelse for pensionister
Årsopgørelsen fra skat må ikke forveksles med den årsopgørelse, som Udbetaling Danmark udsender hvert år, og som oplyser, om du har fået det rigtige i pension ud fra årsopgørelsen fra Skat.
Pensionister får årsopgørelsen fra Udbetaling Danmark i løbet af juni. Hvis du eller din samlever har selvstændig virksomhed eller I har indtægt fra udlandet, så får du først årsopgørelsen fra Udbetaling Danmark i august eller september.
Pensionister skal under alle omstændigheder altid udfylde og tjekke årsopgørelsen fra Skat som alle andre borgere.
Spørgsmål til skat? Få svar fra chatbotten
Har du spørgsmål om skat, kan du spørge Skattestyrelsens chatbot.
Chatbotten findes på forsiden af skat.dk, hvor den ligger i nederste højre hjørne med teksten ”Chat med os”. Den svarer på døgnet rundt.
Hvis chatbotten ikke kan svare på alt, vil du inden for almindelig åbningstid få fat i en vejleder på livechatten, som giver den sidste hjælp.
Chatbotten kan også sende et direkte telefonnummer til den afdeling, som kan svare på dit konkrete spørgsmål, ligesom chatbotten er kodet til at sende links til gode vejledningstekster og videoer på skat.dk.
Udvidet åbningstid
I perioden fra 24. marts 2025 til og med 11. april er åbningstiden udvidet hos Skat i forbindelse med årsopgørelsen.
Du kan derfor få telefonisk vejledning om dine personlige skatteforhold klokken 9-17 alle hverdage på telefon 72 22 28 28.
Fradrag for velgørenhed
Du kan få fradrag for gaver, bidrag og donationer til velgørende organisationer, foreninger, fonde, stiftelser, institutioner og religiøse samfund, som er godkendt af Skattestyrelsen.
Du kan højst få fradrag for 18.300 kroner i 2024 (17.700 kroner i 2023).
- Du får automatisk dit fradrag, hvis du har givet foreningen dit cpr-nr.
- Du kan få fradrag for både små og store beløb.
- Fradragets værdi er cirka 26 %, så hvis du giver 100 kroner, sparer du cirka 26 kroner i skat.
- Du får fradrag for alle beløb, hvis du giver gaver til forskning.
Det er den godkendte forening, som skal indberette dit bidrag til Skattestyrelsen. Du kan altså ikke selv indberette gaver og bidrag på din årsopgørelse.
Du skal derfor oplyse dit cpr-nr. til foreningen, så får du automatisk fradrag. Det kan du for eksempel gøre på foreningens hjemmeside eller ved at ringe til dem.
Læs mere på skat.dk, hvor du også kan se en liste over de godkendte foreninger
Først publiceret: søndag 16. marts 2025
Artiklen er sidst opdateret onsdag 26. marts 2025 kl. 22:26