
Seniorer over 65 år betaler overpris for forsikringer
Forsikringskunder, som er fyldt 65 år, betaler i gennemsnit mere for forsikringer end andre.
Senest opdateret: tirsdag 1. april 2025
Der er smurt lidt ekstra på for kunder over 65 år, der betaler præmier til deres forsikringsselskab.
Det viser en ny stor analyse, som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udarbejdet for Konkurrencerådet.
I følge undersøgelsen, betaler kunder der er fyldt 65 år mere til forsikringsselskabernes indtjening end andre kunder med samme risikoprofil.
For både bil-, hus- og indboforsikring betaler kunder på 65 år og derover således en højere margin end kunder i aldersgruppen 35-64 år og under 35 år ved samme anciennitet i forsikringsselskab.
Sårbare grupper betaler højere pris
“Der er højere priser for sårbare grupper,” lyder det fra Forbrugerådet Tænk.
“Visse kundegrupper, såsom ældre, personer med korte uddannelser eller personer med lav finansiel forståelse, betaler systematisk højere marginer. Dette tyder på, at selskaber udnytter asymmetrisk information og kundernes ringere forhandlingsstyrke,” skriver Forbrugerrådet Tænk i et høringsvar til undersøgelsen.
Det samme konstaterer formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz.
“Vi kan se, at skadesforsikringsselskaberne tjener flere penge på nogle kundegrupper end andre. Loyale kunder, kunder på 65 år og derover samt kunder med en kort uddannelse er blandt de grupper, som selskaberne tjener mest på. Merprisen for at være loyal er steget de seneste fem-ti år,” konstaterer Christian Schultz.
Loyale kunder betaler mest
Analysen viser, at en kunde, der har haft det samme forsikringsselskab i mindst ti år, i gennemsnit betaler 425 kroner mere om året for sin bilforsikring, når man sammenligner med en ny kunde.
For indboforsikringen er den årlige merbetaling 240 kroner, mens den er 443 kroner for husforsikringen.
“To ens husstande betaler ofte ret forskellige beløb for deres forsikringer – alene fordi den ene har været kunde i flere år, siger Christian Schultz.
“Vi kan dog se, at langt de fleste kunder, som forhandler om deres forsikringer eller skifter selskab, får noget ud af det,” lyder det videre.
Skadelig for konkurrencen?
På baggrund af analysen har Konkurrencerådet igangsat en offentlig høring med henblik på at indlede en markedsefterforskning.
Her skal det undersøges, om forsikringsselskabernes prisadfærd er så skadelig for konkurrencen, at der kan gribes ind.
Minister: Alvorligt
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) ser “med alvor” på rapporten. Han ser frem til at se resultatet af “det meget alvorlige skridt”, som myndighederne har iværksat med markedsefterforskningen.
“Jeg synes, det er helt åbenlyst, at der mangler konkurrence på forsikringsmarkedet,” siger Bødskov i en skriftlig kommentar.
“Og branchen skylder svar på, hvorfor det er kontanthjælpsmodtagere, borgere uden for arbejdsstyrken og dem med de korteste uddannelser, der betaler mest.”
Ifølge F&P, brancheforeningen for forsikring og pension, viser analysen ikke, at konkurrencen er for dårlig.
“Vi har en stærk og velfungerende konkurrence på forsikringsmarkedet,” lyder det fra brancheforeningen.
Stigninger står i aftale
Årsagen til prisforskellen i analysen er ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at forsikringsselskaber hvert år regulerer priserne for de eksisterende kunder ud fra et indeks, som er vokset mere end forbrugerprisindekset.
Det står beskrevet i kundens aftale, hvordan prisen reguleres, og selskaberne behøver derfor ikke at varsle kunderne, inden de sætter prisen op.
Forhandlinger giver bedre pris
Ifølge analysen får langt de fleste forsikringskunder noget ud af at forhandle prisen på deres forsikringer.
80 procent af de kunder, som har forhandlet prisen, har fået en lavere pris. Samtidig har 86 procent af de kunder, der har skiftet selskab, fået en billigere forsikring, end de tidligere havde.
Alligevel viser analysen, at størstedelen af kunderne ikke har indhentet nye forsikringstilbud eller skiftet selskab de seneste to år.
Se video – sådan tjekker du priser på på forsikringsguiden.dk
Hvor tilfreds er du?
Hvor tilfreds er du med den pris, du betaler for at være forsikret. Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Mini-guide: Indhent tilbud på forsikringer
Brug denne guide, når du går på jagt efter et bedre tilbud på forsikringer.
* Når du sammenligner forsikringer, skal du være opmærksom på, at det ikke kun er prisen, der skal sammenlignes.
* Prisforskellen kan skyldes, at selvrisikoen – altså hvad du selv skal betale, hvis du har en skade – ikke er den samme, og at forsikringssummen, der er forsikringsselskabets maksimale erstatning, er forskellig.
* Prøv derfor at forhandle både pris og vilkår. Det kan for eksempel være, at du kan forhandle selvrisikoen længere ned eller få ekstra dækning uden at skulle betale mere.
* Husk, at du har 14 dages fortrydelsesret, når du køber en ny forsikring. Det gælder også, selv om forsikringsperioden er gået i gang.
Først publiceret: tirsdag 1. april 2025
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 1. april 2025 kl. 22:18