Det farlige ved leversygdomme er, at de sjældent giver symptomer, før det er for sent.

Over en million danskere har det, men mange ved det ikke

Fedt i leveren kan i værste fald være livsfarligt. Alligevel går mange rundt med sygdommen uden at vide det. Men enkle blodprøver og små livsstilsændringer kan gøre en stor forskel.

Senest opdateret: mandag 7. april 2025

Omkring hver fjerde dansker har det. Og måske endda endnu flere.

Det fortæller professor og overlæge Aleksander Krag fra Odense Universitetshospital til Ekstra Bladet.

Sygdommen hedder steatotisk leversygdom – tidligere kendt som fedtlever – og den kan være alvorlig, hvis ikke man får gjort noget ved den i tide.

“Vi har valgt ikke længere at bruge ordet ‘fedtlever’, fordi det kan virke stigmatiserende. Det får mange patienter til at føle skyld, og det kan gå ud over både deres sundhed og den behandling, de får,” forklarer han.

Mere end halvdelen er i risiko

Steatotisk leversygdom betyder, at mere end fem procent af leveren består af fedt.

Ifølge Sundhedsstyrelsens nyeste tal er over halvdelen af danskerne overvægtige, og næsten hver femte er svært overvægtig.

“Vi ved, at rigtig mange i de grupper har for meget fedt i leveren. Og det er et tal, der kun går én vej – opad,” siger Aleksander Krag.

Alkohol kan være synderen

Fedt i leveren kan skyldes flere ting. Overvægt, type 2-diabetes og ikke mindst alkohol.

Ifølge eksperten drikker 8-10 procent af danskerne så meget, at det alene kan give leverproblemer.

“Leveren er kroppens central for stofskifte. Alt, hvad vi spiser og drikker, går gennem leveren. Drikker man meget alkohol i bare få dage, kan man allerede se effekten – men det gode er, at det hurtigt kan ændres igen, hvis man stopper i tide.”

Når leveren bliver til arvæv

Over tid kan for meget fedt i leveren føre til betændelse. Og det er netop den betændelse, der kan udvikle sig til arvæv – også kaldet skrumpelever.

“Det er arvævet, der gør leveren stiv. Og det kan føre til alvorlige problemer og i sidste ende være dødeligt. Vi regner med, at over 100.000 danskere allerede har arvæv i leveren,” siger Aleksander Krag.

Du mærker det ofte ikke

Det farlige ved leversygdomme er, at de sjældent giver symptomer, før det er for sent. Og når symptomerne viser sig, er sygdommen ofte fremskreden.

De typiske tegn på alvorlig leversygdom er væske i maven, opkast med blod og påvirket hjernefunktion, også kaldet leverkoma.

“Men allerede inden da, kan man lægge mærke til, at kroppen forandrer sig. Mange taber muskelmasse og bliver svækkede,” forklarer overlægen.

En simpel blodprøve kan afsløre sygdommen

Heldigvis kan sygdommen afsløres tidligt med en enkel blodprøve hos lægen. Den hedder FIB-4 og måler risikoen for arvæv i leveren.

“Er tallet lavt, er der ikke grund til bekymring. Men er det højt, skal man have foretaget en scanning, som måler leverens stivhed. Det giver os et klart billede af risikoen for sygdom inden for få år.”

Forebyggelse virker – og virker hurtigt

Fordi sygdommen ofte skyldes livsstil, er det muligt at gøre noget. Og faktisk kan man vende udviklingen – også selvom der allerede er kommet arvæv.

“Taber man sig 10 procent af sin vægt, har det en positiv effekt. Og selv en lille reduktion i alkoholindtaget hjælper leveren til at komme sig,” siger Aleksander Krag.

Nyt lægemiddel giver håb

For første gang er der kommet et godkendt lægemiddel mod steatotisk leversygdom – dog foreløbigt kun i USA.

“Det er et gennembrud. Medicinen mindsker både betændelse og arvæv i leveren. Om det også sænker dødeligheden, får vi først svar på om nogle år, men det er et vigtigt skridt.”

Samtidig tester forskere i Odense, om kendte slankemidler også kan bruges mod leversygdom. Resultaterne ser lovende ud.

Først publiceret: torsdag 3. april 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. april 2025 kl. 09:00

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.