
Styrede svindel fra udlandet: Stjal millioner fra 136 ofre – nu har han fået sin dom
Udleveret fra Australien – dømt samme dag: 23-årig bagmand stjal millioner fra sagesløse danskere. Ældste offer var 82 år .
Senest opdateret: mandag 9. juni 2025
7,9 millioner kroner. Så meget lykkedes det et kriminelt netværk at franarre sagesløse danskere – heriblandt en 82-årig – gennem en sofistikeret og iskold svindelkampagne.
Nu har én af hovedmændene fået sin dom.
En 23-årig dansker blev udleveret fra Australien og straks onsdag stillet for en dommer i Københavns Byret.
Internationalt svindelnetværk
Her tilstod han sin ledende rolle i et internationalt svindelnetværk, der fra udlandet har bombarderet danskere med tusindvis af falske SMS’er – såkaldt smishing. Herefter ringede gerningsmændene til modtagere og udgav sig for at arbejde i banker.
Bliv sikker med SeniorTryg.dk
På hjemmesiden SeniorTryg.dk kan du holde dig opdateret om digitale svindelmetoder, få gode råd til, hvordan du beskytter dig mod cyber-kriminelle og se, hvad du gør, hvis du er blevet svindlet.
Du kan tilmelde dig gratis nyhedsbrev fra SeniorTryg.dk, der udsendes en gang om måneden med nyheder og info.
Du kan læse om seniorer, der har været udsat for svindel og prøve et interaktivt spil. Her lærer du, hvad du skal være opmærksom på – hvor du kan være sårbar overfor kriminelles forsøg på svindel.
Bag SeniorTryg.dk står Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer med støtte fra Offerfonden.
På den måde blev ofrene for svindlen narret til at udlevere kontooplysninger og kortoplysninger, ligesom gerningsmændene i nogle tilfælde overtog ofrenes MITID.
Gerningsmændene var på denne måde i stand til at overføre penge fra ofrenes konti og foretage forskellige onlinekøb.
Særlig grov karakter
Den unge mand blev idømt 3,5 års fængsel for databedrageri og økonomisk kriminalitet af særlig grov karakter.
I alt blev 136 ofre forsøgt eller faktisk franarret penge – herunder både unge og ældre borgere.
Udleveret fra Australien – dømt samme dag
Den dømte har i årevis opholdt sig i udlandet, hvorfra han og hans medsammensvorne målrettet har svindlet danske borgere.
I marts i år blev han anholdt i Sydney, og onsdag morgen landede han i Danmark – kun for at blive kørt direkte til retten, hvor han tilstod.
Svindlen foregik fra september 2021 til december 2024 og omfattede blandt andet misbrug af MITID, kontooplysninger og kortdata.
Ofrenes tab varierede fra 3.000 til 389.000 kroner.
Den yngste forurettede var blot 16 år – den ældste var 82 år gammel.
Politiet: Man kan ikke gemme sig
Senioranklager Jelena Vestergaard Hansen fra National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) kalder sagen “kynisk og samvittighedsløs”.
”Jeg er rigtig godt tilfreds med, at den 23-årige er blevet udleveret til Danmark og at NSK gennem samarbejdet med australske myndigheder er lykkedes med at sende et kraftigt signal om, at man ikke kan gemme sig i udlandet og kynisk franarre danske borgere deres penge,” siger Jelena Vestergaard Hansen.
”Den dømte har samvittighedsløst svindlet 136 borgere for samlet knap 8 millioner kroner, og sagen har dermed en sådan grovhed, at jeg er godt tilfreds med, at retten er enig i, at det skal straffes med flere års fængsel.”
Den dømte har valgt at anke dommen til formildelse. Han blev efterfølgende varetægtsfængslet.
Om National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK)
National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en landsdækkende enhed, hvor de mest specialiserede kompetencer i politi og anklagemyndighed er samlet.
Det gælder inden for organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet og digital kriminalitet samt efterforskningsunderstøttelse. NSK har egen anklagemyndighed, der fører enhedens straffesager.
De komplekse sager, som NSK efterforsker og strafforfølger, kan være inden for eksempelvis organiseret hvidvask, organiseret skatteunddragelse, bandekriminalitet, organiseret narkotikakriminalitet samt digital kriminalitet.
NSK understøtter desuden hele dansk politi med specialiseret ekspertise inden for blandt andet kriminalteknik, it-efterforskning samt analyse- og efterretningsarbejde.
NSK’s efterforskning og strafforfølgning er målrettet de sager, hvor kriminaliteten gør størst skade på samfundet, og hvor indsatsen har den største effekt, så enheden bedst muligt beskytter Danmark mod de største kriminalitetstrusler på både kort og lang sigt.
Der er cirka 1.200 ansatte i NSK. Enheden har hovedsæde i Ejby ved Glostrup og har derudover lokationer i Aarhus, Fredericia, Randers og København samt en midlertidig lokation i Silkeborg.
Først publiceret: onsdag 14. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 9. juni 2025 kl. 18:40