
Utryghed på plejehjem: Beboere trues og personale slår alarm
Aarhus Kommune bruger op til 350.000 kroner om måneden på én enkelt plejehjemsbeboer. Personalet møder på arbejde med ondt i maven. Nu reagerer rådmand.
Senest opdateret: mandag 9. juni 2025
I stigende grad oplever plejehjem i Aarhus Kommune alvorlige udfordringer med beboere, der udviser udadreagerende adfærd som følge af demens eller psykisk sygdom.
Ifølge kommunen drejer det sig aktuelt om op mod ti beboere, hvis adfærd skaber utryghed og mistrivsel – både for dem selv, medbeboere og ansatte.
Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus, Christian Budde (V), kalder situationen uholdbar og foreslår oprettelse af specialiserede tilbud for denne sårbare gruppe.
Samtidig retter han en skarp kritik mod lovgivningen på området, som han mener spænder ben for en hurtig indsats.
“Vi taler om borgere med komplekse behov, som vi i dag ikke har det rette tilbud til. De mistrives, deres adfærd eskalerer og det rammer hele fællesskabet på plejehjemmene. Det her er ikke værdigt – hverken for den enkelte borger, de andre beboere eller personalet,” siger Christian Budde.
Kan ikke flytte beboere
Ifølge gældende regler kan kommunen ikke flytte en udadreagerende beboer, medmindre der er oprettet et værgemål – en proces, der ofte trækker ud på grund af lange sagsbehandlingstider i Familieretshuset.
Derudover er der ventelister på specialiserede tilbud, hvilket betyder, at den nødvendige hjælp lader vente på sig.
Imens forsøger personalet at håndtere situationen med ekstra bemanding og tiltag som at aflyse fælles aktiviteter og spisning, for at undgå farlige episoder.
Men det har store konsekvenser for arbejdsmiljøet og trivslen på plejehjemmene. Personalet går på arbejde med ondt i maven og udsættes for både slag og trusler – på trods af ekstra bemanding, lyder det fra kommunen.
Høj pris – menneskeligt og økonomisk
Én enkelt udadreagerende borger kan koste op mod 350.000 kroner om måneden i ekstra udgifter til vikarer og særlige foranstaltninger, oplyser kommunen.
Derfor arbejder Aarhus Kommune nu på at oprette et nyt, specialiseret tilbud og etablerer samtidig et særligt beredskab, som skal reagere hurtigt, når der opstår komplekse sager.
“Vi samler relevante fagpersoner på tværs af forvaltninger og fagligheder – jurister, demens- og hjerneskadekoordinatorer, plejehjemsledelse og boligområdet – så vi sikrer en hurtig og målrettet indsats, siger rådmand Christian Budde og understreger, at det her er dilemmafyldt. Ikke blot juridisk, men også etisk og fagligt.
Udover at tage initiativ til det nye tilbud og invitere private aktører til at byde ind, opfordrer Christian Budde til en ændring af lovgivningen.
Målet er at sikre, at både omsorgspligten og personalets arbejdsmiljø kan varetages på en forsvarlig måde.
Hvad er din holdning?
Hvad mener du, plejehjem skal gøre med udfordringerne med udadreagerende beboere? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.
Først publiceret: fredag 30. maj 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 9. juni 2025 kl. 18:10