Smid ikke rugbrødsrester ud. Du kan bruge dem i din madlavning.

Med disse fif smider du aldrig rugbrødsrester ud igen

Der gemmer sig guld i den slunkne rugbrødspose. Du kan nemlig omdanne dine rester til alt fra pandekager til pizza.

Senest opdateret: mandag 27. oktober 2025

Et par halvtørre endeskiver eller de der evige skiver, der når at blive mugne.

Rugbrød er en dansk nationalspise, men det er også et produkt, hvor de sørgelige rester ofte ender i skraldespanden.

Nu går Louise Bering til kamp mod spildet med bogen “Rugbrød – brug dine rester,” som er dedikeret til at omdanne resterne til lækkerier.

“Vi står nok allesammen med den der uforklarlige rest i slutningen af ugen. Først begyndte jeg at lave den til drys, som man kender fra barndommen,” fortæller Louise Bering og uddyber, at hun blander rugbrødsresterne med brun farin og havegryn og tørrer hele molevitten i ovnen, til det er sprødt.

“Med rugbrødsdrysset er det lige meget, om du har 4 eller 20 skiver, opskriften er nem at tilpasse,” siger hun. 

Giver mætyhed i pandekager

Drysset er en af de opskrifter, der er et sikkert hit, når hun deler den på sin instagramprofil under navnet Homemadebybering, hvor over 38.000 følger med.

Rugbrødsrester: Hold styr på hygiejnen

* Rugbrødet må ikke være synligt muggent. Er der mug på nogle skiver, skal hele brødet kasseres.

* Du kan omdanne dine rester til nye retter løbende, eller du kan samle sammen til større portioner.

* Vil du gemme resterne, kan du fryse dem ned eller lade dem tørre ud eksempelvis i en brun bagerpose. Brug ikke en pose i plast, for der dannes kondens, og så mugner det hurtigere.

Kilde: Louise Bering, som er forfatter til “Rugbrød – brug dine rester”.

Siden har hun udvidet repertoiret for at bruge rugbrødsrester, og hver gang hitter det enormt på det sociale medie.

Ud over den klassiske morgenmadsdrys foreslår hun at springe ud i pandekager som en start.

“Der kommer du bare rugbrødet i en blender eller stavblender det med de andre ingredienser.”

Rugbrødsresterne giver også mere mæthed i dit bagværk, fortæller hun.

“Hvis du er i sommerhus og ikke har taget hele dit køkkenskab med alle meltyperne med, så er rugbrød den genvej, du har med i skuffen. Det er let at bruge i stedet for det grove mel,” fortæller Louise Bering.

Det gælder også i tærtedejen og generelt de steder, hvor du gerne vil tilføje et fuldkornselement.

Også til de søde

Men rugbrødet gør sig også godt i det søde køkken.

“Rugbrødet kan give en chewyness (sejhed, red.), som fungerer rigtig godt i cookies.”

“Rugbrødet er virkelig godt til at binde og holde på væske, så det bliver saftigt. Og fugten fra brødet er helt oplagt i svampede skærekager, som gulerodskage, ølkage og selvfølgelig den klassiske sønderjyske rugbrødskage med solbær og letpisket flødeskum,” forklarer Louise Bering.

Nogle af de mest overraskende rugbrødsretter i den nye kogebog er falafler og pizza.

“Normalt laver man falafler med kikærter, men her kører du bare næsten samme opskrift, men med rugbrød i stedet. Det smager virkelig lækkert. Vi kender jo allesammen ristet rugbrød, og det er den smag, man får frem i de salte retter,” fortæller hun.

Til pizza og fif til nutela

Pizzadejen med rugbrødsrester er for Louise Bering en sikker måde at få fuldkorn på en sjov måde.

“Dejen har en lidt mere syrlig smag, som man kender det fra surdejspizzaer. Jeg hakker rugbrødet fint, og det giver pizzaen en sprød tekstur. Dejen er mørk, gylden og meget luftig,” siger hun.

Det er dog vigtigt at overholde målene for mængden af rugbrød, der er angivet i bogen, så man ikke risikerer, at dejen bliver for tung, og det eksempelvis ikke hæver, bemærker hun.

Til fans af Nutella har Louise Bering også et lille fif til at give sundhedsværdien et skud i vejret – hun laver nemlig rugtella.

– Det er Nutella med rugbrød i, og det giver en dybde, der smager afsindigt godt, siger hun.

Opskrift på rugtella

For at lave din egen rugtella skal du bruge fem store medjooldadler uden sten – cirka 70 gram – som overhældes med kogende vand og trækker i fem minutter.

Hæld vandet fra, og kom dadlerne i en minihakker sammen med 100 gram rugbrød, en spiseskefuld kakaopulver og 40 gram smeltet mørk chokolade.

Kør minihakkeren, så massen bliver helt ensartet. Justér med vand, og smag til med lidt flagesalt. Rugtellaen skal være næsten flydende, da den bliver mere fast, når den står på køl.

Hvad er dit fif?

Hvad bruger du dine rugbrødsrester til? Kom med dine fif på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: tirsdag 23. september 2025
Artiklen er sidst opdateret mandag 27. oktober 2025 kl. 16:19

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen