Havregryn er det perfekte fuldkornsprodukt, mener ernæringseksperter. Den store mængde fibre holder dit blodsukker stabilt, og derfor kan du godt give skålen et drys med sukker, hvis du foretrækker det.

Hæld med ro i maven sukker på havregrynene om morgenen

Havregryn rydder bordet som det bedste produkt til at starte dagen med. Men er du ikke sulten i de tidlige timer, er morgenmaden faktisk ikke alfa og omega.

Senest opdateret: tirsdag 30. januar 2024

Det er tidlig morgen, og du skal ud ad døren, men først skal du have et skud energi i form af din morgenmad.

Er du også blevet tudet ørerne fulde af, at havregryn er den bedste vej at gå, så er der noget om snakken.

Det fortæller både Sara Juul Østergaard, der er lektor på ernæring- og sundhedsuddannelsen ved VIA, og ernæringsfaglig chefkonsulent hos Hjerteforeningen Natasha Selberg.

“Havregryn er helt specielle, fordi de er et fuldkornsprodukt,” forklarer Sara Juul Østergaard og fortsætter:

“De indeholder rigtig mange fibre, vitaminer og mineraler, som vores krop skal bruge for at løbe dagen i gang.”

Pift din morgengrød op

  • Du kan pifte din havregrød eller anden morgengrød op og få lidt ekstra gode næringsstoffer.
  • Top med frisk eller tørret frugt.
  • Bælgfrugter som ristede linser kan også bruges som topping.
  • Nødder og kerner kan bruges som drys, og det kan også blive godt sammen med grøden.
  • Du kan ligeledes pifte grøden op ved at tilføje kanel, kardemomme eller vanilje.
  • Quinoa eller andre korntyper kan også kombineres i havregrøden.

Kilder: Natasha Selberg, chefkonsulent i Hjerteforeningen, og Sara Juul Østergaad, lektor ved ernæring- og sundhedsuddannelsen på VIA.

En ostemad kan også gøre det

Men fuldkornsknækbrød og rugbrød er lige så gode kandidater til din morgenmad, tilføjer hun.

“Morgenmaden behøver ikke nødvendigvis tilføjes alt muligt hokuspokus som gojibær (små rødorange bær, red.) eller andre særlige ingredienser, der bryster sig med særlige sundhedsfremmende egenskaber,” fortæller Natasha Selberg.

“Du skal ikke kimse ad de lette løsninger – som for eksempel havregryn med mælk eller et stykke rugbrød med mager ost,” fortsætter hun.

Netop de lette løsninger kan være velsete om morgenen, når søvnen knap nok har forladt øjnene.

Det er derfor oplagt at købe de færdiglavede morgenmadsprodukter, der står på hylderne i supermarkedet.

Og selv om flere af dem bliver anklaget for at indeholde store mængder af sukker og ikke mange fibre, er der også gode valg imellem.

“Er de nøglehuls- eller fuldkornsmærkede, udgør de et udmærket morgenmåltid,” forklarer Sara Juul Østergaard og tilføjer et men:

“Det er jo også et spørgsmål om, hvad du putter i og på.”

Du skal ikke tvinge dig selv

Masser af sukker i et måltid sætter dit blodsukker på en rutsjebanetur, og du vil derfor hurtigere føle dig sulten igen.

En smule raffineret sukker eller en håndfuld rosiner er dog ikke så forbudt, hvis bare det, du drysser det på, indeholder godt med fibre.

“Fibrene vil mindske din blodsukkerstigning og gøre den langsommere,” forklarer Sara Juul Østergaard.

Men er du en af dem, der ikke rigtig er sulten, når du står op om morgenen, behøver du ikke tvinge dig selv til at spise.

“Det vigtigste er, at man mærker efter, om man er sulten,” siger Sara Juul Østergaard.

Først publiceret: mandag 29. januar 2024
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 30. januar 2024 kl. 07:35

Se, hvad vi ellers skriver om:

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.