Jerry Ritz har været med i showbizz siden 60'erne. Foto: Thomas Evaldsen.

Drengen fra Vanløse fik et liv blandt stjerner

The Who, Abba og Linie 3 er nogle af de musik- og underholdningsnavne, som 69-årige Jerry Ritz har arbejdet sammen med i sit lange liv i showbiz.

Senest opdateret: fredag 2. februar 2018

Han har rejst Skandinavien tyndt som tourmanager for legendariske The Who, Led Zeppelin, Deep Purple og Pink Floyd.

Han har stået for udgivelsen af plader for ikoner som Abba, Queen og Cliff Richard. Og spottet talenter og senere kæmpestjerner som Sebastian, Linie 3, Hanne Boel og Sanne Salomonsen.

Han har spist middag med Paul McCartney, mens verdensstjernen bagefter fik sig et sug eller to af en hjemmerullet joint. Eller han har lyttet til gode råd om musikbranchen fra Stig »Stikkan« Anderson. ABBA’s berømte manager, der også blev en god og fortrolig ven.

For blot for at nævne nogle kendisser fra det gigantiske katalog af navne i musik- og underholdningsindustrien, som gennem fem årtier har været i hænderne hos Jerry Ritz. Han er manden, der har arbejdet bag scenetæppet.

Og som kulturformidler, koncertarrangør, teaterog musikproducent og manager for nogle af landets og klodens ypperste kunstnere er han måske det tætteste Danmark kommer på en Mr. Showbiz.

Karriere

 • 1966-1972: Promotion- og tourmanager, Bendix Music/ICO
 • 1972-1980: Repertoire- og marketingschef, EMI Records
 • 1980-1988: Stifter og direktør,TUBA Entertainment
 • 1988-2000: Direktør, Kulturhuset Trommen
 • Fra 2000: Direktør og producer KulturKontakt/TUBA Entertainment.

I dag er Jerry Ritz 69 år og bor i Hørsholm med sin hustru Annie, som han har været gift med siden 1972. Og som han mødte i 1968, da Led Zeppelin havde verdenspremiere i Gladsaxe Teen Club, hvor hun var frivillig medarbejder. Han var gruppens skandinaviske tourmanager.

Selv har Jerry Ritz ingen uddannelse indenfor underholdningsbranchen, det fandtes ikke. Kun en afbrudt handelsmedhjælper uddannelse på Købmandsskolen.

Han er opvokset i Vanløse hos en far, der var selvstændig erhvervsdrivende der solgte æg og en mor, der var ansat i administrationen på Den kongelige Porcelænsfabrik.

”Min mor sagde altid: Man kan hvad man vil. Det lærte jeg af. Når noget så svært ud og ikke kunne lade sig gøre – så så min mor det som en udfordring. Så når der kommer modgang, så får jeg ekstra kræfter i stedet for at bøje af,” fortæller Jerry Ritz.

Udsolgt Beatles-koncert

Jerry Ritz var bare 16 år, da han tog fra Vanløse til K. B. Hallen for at opleve de nye verdensstjerner The Beatles. Men han havde ikke billet og måtte som hundredvis af andre teenagere nøjes med stemningen uden for hallen på Peter Bangsvej, mens pigerne hvinede i hallen til »I want to hold your hand.« Det var i juni 1964.

Blå bog

 • Født 24. april 1948 på Frederiksberg
 • Gift med Annie siden 1972
 • Sammen har de sønnen Oliver på 34 år
 • Er opvokset i Vanløse og har siden 1992 boet i Hørsholm
 • Fritidsinteresser: Musik, teater, kunst og rejser og aktiv i Røde Kors
 • På natbordet ligger Bruce Springsteens biografi "Born to Run"

”Jeg blev så frustreret over, at jeg ikke havde råd til en billet, da jeg havde brugt alle mine sparepenge til en knallert nogle får måneder forinden, at jeg besluttede, at det ville jeg aldrig udsætte mig selv for igen,” fortæller Jerry Ritz.

Oplevelsen blev starten på et sandt eventyr med musik, show og underholdning.

”Jeg havde en stærk passion for musik, så jeg startede mit eget firma ”Teen News Company” og et blad, der hed ”Teen”. Ret hurtigt lavede jeg blade for fanklubber for bands som The Yardbirds, Walker Brothers og P.J. Proby,” fortæller Jerry Ritz.

Første opgave: Tourmanager for The Who

I 1966 havde han lejet sig ind i det hus, hvor også musikbureauet Bendix Music – der senere blev til ICO – havde kontor.

”Det var et utroligt held, for en dag blev jeg spurgt, om jeg ikke ville være tourmanager for The Who, der skulle på turne i Sverige. Jeg skulle sørge for, at gruppen kom frem og sørge for pengene fra spillestederne og alt det praktiske,” husker Jerry Ritz, der straks tog imod tilbuddet og efterfølgende opgav sit nystartede bladforlag.

Han blev ansat som promotion- og tourmanager, og i 1972 blev den titel skiftet ud med repertoire- og marketingschef hos EMI.

Der var ikke nogen, der havde uddannelse i showbiz, men de havde passion for musik og underholdning.

”Hele branchen var dengang præget af, at man kom ind i den ved at være på det rette sted på det rigtige tidspunkt. Arne Worsøe, der blev en kendt koncertarrangør, havde læst medicin i Aarhus. En anden af de store koncertarrangører fra den tid, Knud Thorbjørnsen, var uddannet i en herreekviperingsforretning i Odense. Der var ikke nogen, der havde uddannelse i showbiz, men de havde passion for musik og underholdning. Og det var nok,” fortæller Jerry Ritz.

Med ABBA fra start til slut

Frem til 1980 – hvor han var hos pladeseksabet EMI – oplevede Jerry Ritz blandt andet at arbejde med ikoner som Paul McCartney, Queen, ELO, Pink Floyd, Dr. Hook og Abba.

Jerry Ritz har arbejdet tæt sammen med blandt andet ABBA. Guldpladen for hittet “Dancing Queen er et af minderne fra dengang. Foto: Thomas Evaldsen.

”Det var en fantastisk tid. Især mit samarbejde med Benny og Bjørn fra ABBA var tæt og udviklede sig over årene. Jeg havde kendt Benny fra hans tid i Hep Stars i 60’erne, hvor jeg stod for koncerter og promotion i Danmark. Jeg lærte dem så at sige at kende, før de blev stjerner efter Grandprix-sejren med ”Waterloo” i 1974. Det var en helt speciel oplevelse at være med ABBA fra start til slut – og bagefter, hvor jeg arbejdede videre med Benny og Björns musical Chess og Agnetha og Fridas soloudgivelser,” fortæller Jerry Ritz.

I 1980 bryder han med EMI og etablerer sig med sit eget selskab, TUBA Entertainment. Konceptet er, at Jerry Ritz tilbyder kunstnerne at stå for alt: Udgivelsen af plader, koncerter og promotion.

Ramt af diabetes

 • Det kom som et chok for Jerry Ritz, da han for 11 år siden fik konstateret diabetes type-2.
 • Han tog dog hurtigt hånd om sygdommen, og deltog i et forsøg på Rigshospitalet med intervalgang for  diabetikere.
 • I dag tager Jerry fortsat de hårde gåture på 30-40 minutter flere gange om ugen.
 • Han giver gerne sin erfaring videre og holder ofte foredrag om hvordan man kan leve godt med sin diabetes

Første store succes er Linie 3, som Jerry Ritz oplever på TV få dage efter han har startet sit firma. Og straks får de talentfulde gutter ”i stalden”. Et samarbejde, der holder de næste syv-otte år. Også Tommy Kenter og Pallesen & Pilmark kommer med. Og fra tiden hos EMI følger ABBA senere med over.

Tæt forhold til ABBA’s chef

Jerry Ritz fik et tæt forhold til ABBAs manager Stig ”Stikkan” Anderson, som han sammen med den danske teaterdirektør Stig Lommer fremhæver som de personer, der har inspireret ham mest i sit arbejdsliv.

”Jeg har været privilegeret at arbejde sammen med begge. Vi havde fælles punkter. En stærk overbevisning om, at når man sætter sig et mål, kan man nå det; og deres engagement og forståelse af, hvordan kultur bliver formidlet. Det har jeg lært meget af,” fortæller Jerry Ritz.

I dag er Jerry Ritz fortsat aktiv i musikbranchen med sit eget bureau KulturKontakt. Og næsten hver uge er der bud efter ham for at arrangere turneer eller sætte forestillinger op.

”Jeg siger pænt, at det vil jeg overveje – men siger nej til det meste. Jeg har prøvet så meget, og skal jeg kaste kræfter ud i noget, skal det være fordi, det er nyt og anderledes,” lyder det fra Jerry Ritz.

Først publiceret: fredag 2. februar 2018
Artiklen er sidst opdateret fredag 2. februar 2018 kl. 16:38

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.