Hvis du doserer dit almindelige vaskemiddel efter anvisningerne, holder du dit tøj rent og i god stand. Derfor er skyllemidler ikke nødvendige

Derfor er skyllemidler unødvendige

Få gode tips om vask og vaskemidler og bliv klogere på, hvordan du kan undgå skadelige stoffer.

Senest opdateret: fredag 3. maj 2024

Når man åbner låget til vaskemaskinen efter endt vask, kan duften af skyllemiddel være noget så overvældende – især hvis du er lidt ekstra rundhåndet med skyllemiddel. 

For nogle er skyllemiddel endda en uundværlig del af tøjvask, men det er faktisk unødvendigt, hvis man spørger Miljøstyrelsen. 

Selvom skyllemiddel får tøjet til at virke blødere og dufte frisk på grund af tilsat parfume, gør det ikke tøjet renere og belaster samtidig miljøet. 

Skyllemiddel kan faktisk indeholde op til 30 forskellige slags tensider, hvilket er unødvendigt, da tensiderne i vaskemidlet vasker tøjer rent, og ekstra tensider derfor belaster miljøet unødvendigt.

Skyllemidler indeholder som regel også parfume og farve, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vaskeresultatet. 

Vaskemidler

De stoffer i vaskemidler, der er mest kendt for at give sundhedsproblemer, er parfume, optisk hvidt og konserveringsmidler.

Parfume betyder ikke noget for vaskeevnen, men parfume og konserveringsmidler kan give allergi og hudirritation.

Vaskemidler indeholder også stoffer som klor og optisk hvidt, der belaster miljøet. Optisk hvidt får vasketøj til at se mere hvidt ud, men har ingen betydning for vaskeevnen. Stoffet findes primært i hvidtvaskemidler. 

Gode tips

  • Vælg vaskepulver med miljømærkerne EU-Blomsten eller Svanemærket, så undgår du stoffer som klor, optisk hvidt og visse tensider.  Hvis du vil nedsætte din risiko for parfumeallergi, så vælg en variant uden duft. 
  • Vælg vaskemidler til hvidt tøj med natriumpercarbonat. Så undgår du optisk hvidt og klor.
  • Vælg kompakt vaskepulver frem for flydende. De indeholder færre miljøskadelige stoffer.
  • Undgå skyllemiddel, hvis det ikke er strengt nødvendigt på grund af statisk elektricitet. 

Først publiceret: fredag 3. maj 2024
Artiklen er sidst opdateret fredag 3. maj 2024 kl. 15:35

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.