Vi synger gladelig med på "Sådan er kapitalismen" med Arbejdersangbogen i hænderne og skråler ”Det’ det rige møgsvins skyld”. Men teksten er overordentlig fordomsfuld og stritter i øst og vest, mener Henrik Hansen.

Kapitalismen: Den sang burde droppes fra Arbejdersangbogen

Vi synger med på "Sådan er kapitalismen", men det undrer mig, at der endnu ikke er nogen, som har anfægtet dens dybt krænkende sprog. Den burde droppes fra Arbejdersangbogen, skriver Henrik Hansen, kommentator og underviser på tillidsmandskurser.

Senest opdateret: mandag 26. februar 2024

Vi var til fælles morgensang. Tillidsfolk fra alle kurserne samles og deler historier fra arbejdslivet og tillidshvervet i denne halve time hver morgen på kursusstedet.

Historierne understøttes af digtoplæsning, og der perspektiveres til sange som vi synger i fællesskab. Facts og følelser i smuk forening. Den sikre vej fra udtryk til indtryk, som undertiden sætter sig godt og grundigt fast.

Sådan var det også denne dag. Dog med noget blandede følelser.

En bunke møg

På kurserne taler vi ofte om kommunikation. Både 1:1, hvor eksempelvis tillidsrepræsentanten kan have vanskeligheder i forhold til forhandlinger med ledelsen eller konflikter blandt kollegaer.

Men også om de sociale medier, hvor de fleste som regel er enige om at sproget til tider kan være beskæmmende og konfliktoptrappende.

Henrik Hansen

Henrik Hansen er 62 år og skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev om store og nære ting i livet, der optager ham som senior.

Han er forbundsunderviser i 3F og underviser på tillidsrepræsentant-kurser. Han er tidligere højskolelærer og kunstformidler.

Tilmeld dig nyhedsbrevet gratis HER.

Indimellem dukker der også eksempler på sprogforfladigelse og dårlig ”se-mig-journalistik” op.

For eksempel hver gang den selvoptagede René Fredensborg fra Ekstra Bladet laver sine indslag, som mest af alt handler om at han viser sig selv frem.

Som da han forleden placerede en trailer med en bunke møg foran milliardæren Torben Østergaard-Nielsen’s indkørsel, og et skilt med teksten ”Vi fjerner vores lort, når du har fjernet dit lort”.

Sproget optrapper konflikt

Den slags er heller ikke populært blandt de tillidsfolk, som jeg møder undervejs i deres uddannelse.

Jeg forholder mig hverken til rigmandens eventuelle skyld i miljøkatastrofen ved Ølst, eller for den sags skyld til Ekstra Bladets påtagede, krænkede retfærdighedssans.

Jeg forholder mig – i nærværende kontekst – udelukkende til det uhyre primitive og konfliktoptrappende sprog. Er det et landsdækkende dagblad værdigt?

Vi er ikke bedre selv

Men så var det, at det slog mig denne morgen, at vi åbenbart er ret selektive omkring hvem der må sige hvad og hvordan. Sommetider er vi jo ikke bedre selv.

Sådan er kapitalismen

Hun var fattig, men så ærlig
hun var barndomshjemmets pryd
men en rig mand blev begærlig
og så tog han hendes dyd

Sådan er kapitalismen
utak er de armes løn
det´ de riges paradis, men
jeg syn´s fa´me det er synd

Da på ballet hun var gået
traf hun ham på pigejagt
Hun sa´: “jeg har aldrig fået noget”
det sku´ hun aldrig ha´sagt

Sådan er kapitalismen
utak er de armes løn
det´ de riges paradis, men
jeg syn´s fa´me det er synd

Hun tog toget ind til staden
for at skjul´ sit syndefald
Nu går hun og trækker på gaden
fire kroner for et knald

Sådan er kapitalismen
utak er de armes løn
det´ de riges paradis, men
jeg syn´s fa´me det er synd

Se det lille hus med stråtag
hvor hendes gamle moder bor
spiser kaviar med velbehag
lever fedt af datterens hor

Sådan er kapitalismen
utak er de armes løn
det´ de riges paradis, men
jeg syn´s fa´me det er synd

Pigen trækker nu på strøget
klædt i laktaske og tyl
Hun er havnet helt i møget
det´ det rige møgsvins skyld

Sådan er kapitalismen
utak er de armes løn
det´ de riges paradis, men
jeg syn´s fa´me det er synd

Hun har ligtorne på halen
hun har fnat – og det I ved
Så hun springer i kanalen
slut med hor – ja det var det

Tekst og melodi: Per Dich

Til morgensangen sang vi Per Dichs sang ”Sådan er kapitalismen”, som de fleste kender. Det er jo en god melodi, med et catchy omkvæd som er særdeles velegnet til fællessang. Men hvor er det dog en elendig tekst!

Og egentlig en underlig tanke, at forlaget Gyldendal eksempelvis redigerer i Halfdans Rasmussens storartede tekster og fjerner ord som ”Hottentotter”, medens vi sidder her med selveste Arbejdersangbogen i hænderne og skråler ”Det’ det rige møgsvins skyld”.

Elendigt håndværk

Jeg kan allerede nu høre folks reaktioner: ”Du kan da ikke tillade dig og sige, at det er en dårlig tekst. Smag og behag er jo forskelligt”.

Ja, men dette handler ikke om smag. Det er ganske enkelt elendigt håndværk og tilsidesat metrik. Teksten er usammenhængende og stritter i øst og vest.

Den er overordentlig fordomsfuld. Visse steder passer tekst og melodi ikke sammen. ”ded var ded”, sættes ind som et rim på ordet ”ved”, dårligere rimarbejde findes næppe.

Pludselig bliver den religiøs og skildrer genopstandelsen, da hovedpersonen, som er død og har syndet, rejser sig og synger. Undervejs oplyses vi om, at det ikke kun er ”det rige møgsvin” men også den gamle moder som er medskyldig, idet hun æder kaviar og lever fedt af datterens hor, i det lille stråtækte hus.

Hører ikke hjemme i Arbejdersangbogen

Det er fra ende til anden en aldeles usammenhængende og sproglig dårlig tekst, og det kan undre mig, at der endnu ikke er nogen, som har anfægtet dens dybt krænkende sprog.

Den hører ikke hjemme i en værdibaseret sangbog som Arbejdersangbogen – side om side med både smukke, holdningsmættede, poetiske, politiske, kontroversielle og klassebevidste sange af Jeppe Aakjær, Oskar Hansen, Woody Cuthrie, Halfdan Rasmussen og mange, mange andre store kunstnere og poeter.

Den politisk engagerede folkesanger Per Dich har så mange andre gode sange i sit bagkatalog, men det skulle altså være dette usammenhængende makværk, som blev hans signatursang. Det er en skam.

Tal pænt

Hvis vi vil høres, må vi være bevidste om vores sprog.

Mangemilliardæren som er aktionær i Nordic Waste – selskabet bag jordbunken i Jylland – er ikke nødvendigvis et rigt møgsvin, og han er ikke dømt for at have foretaget sig noget ulovligt (endnu).

Jeg tør imidlertid godt hæve stemmen en anelse og påstå, at han har en moral, som ikke er i sync med det som de fleste forbinder med ordentlighed, ansvarlighed og god opførsel.

Men vi skal huske, at det er ”moral” – og den afhænger af de mentale indspilninger, som vi hver især har optaget i tilværelsen.

Ekstra Bladets spalteplads til bemeldte, selvpromoverende journalist er et sølle clickbait-initiativ, og jeg savner en voksen på deres redaktions-stue, som kan sige ”Tal pænt”.

”Kapitalismen” vil ikke bestå kvalitetskontrol

Arbejdersangbogen skal angiveligt snart redigeres på ny, og jeg vil bestemt ikke anbefale, at der skal ryddes op i indholdet under en beordret hensyntagen til en hysterisk woke-bølge og et ulideligt kodeks om politisk korrekthed.

Men jeg vil derimod håbe, at man vil underkaste de potentielle værker til optagelse i bogen en kvalitetskontrol. Og sådan én vil ”Kapitalismen” ikke bestå!

Jeg er klar til jeres reaktioner

Nu vil jeg forberede mig på alle de reaktioner fra mennesker, som er dybt uenige med mig i ovenstående.

Og jeg vil tilstræbe at svare på alt det som måtte komme imod mig; jeg vil lytte og være parat til at lade mig overbevise og måske ændre mening. Jeg vil respektere andres værdier og moral.

Men ikke et primitivt, fordømmende og fordummende sprog!

Sig din mening

Har Henrik Hansen ret i sine synspunkter og bør sangen “Sådan er kapitalismen” fjernes fra Arbejdersangbogen?

Din holdning er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side.

Først publiceret: onsdag 7. februar 2024
Artiklen er sidst opdateret mandag 26. februar 2024 kl. 10:20

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.