Ib Christiansen på Æblehaven Plejecenter fik sig en snak med med ældreminister Thyra Frank. Ellers bruger den tidligere landbrugsarbejder en del tid på at hjælpe plejehjemmets pedel med at slå græs. Foto: Ældreministeriet.

Thyra Frank En stor maskine og en herreløs kat kan være livskvalitet

På plejehjemmet Æblehaven styrer Ib den store græsslåmaskine og Elvira har taget en herreløs kat ind. "Afgørende, at vi ikke ser plejehjem, som en institution, men som de ældres hjem", skriver ældreminister Thyra Frank.

Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018

Jeg besøgte Ib Christiansen på Æblehaven Plejecenter i Hårby på Fyn en dag i marts inden solen rigtigt fik fat, og det var et held. Ellers havde han nok ikke haft tid. Så havde han siddet på den store havegræsslåmaskine og været i gang med at give græsset omkring plejehjemmet en overhaling.

Ib er 85 år og tidligere landbrugsarbejder, og hans forkærlighed for store maskiner er lige så stor, som den altid har været.

Et sted, hvor de føler sig hjemme og kan leve livet sådan, at det giver mening for dem.

Thyra Frank, ældreminister

Det har plejehjemmets pedel, Knud, heldigvis haft øje for. Det var ham, der i første omgang inviterede Ib til at tage en tur med græsslåmaskinen.

Siden er det blevet en fast aktivitet og til meningsfuldt samvær mellem Ib og Knud.

Elvira tager sig af tilflytter-kat

Æblehaven arbejder med det der så flot hedder samskabelse og bruger EDEN-metoden, hvor man tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og ønsker.

Inde hos Elvira Jensen, en anden af plejehjemmets beboere, betød det, at hun stod for at passe og pleje plejehjemmets planter både ude og inde, og at der var flyttet en ekstra kat ind.

Om Thyra Frank

Thyra Frank skriver kommentarer i Faglige Seniorers nyhedsbrev.

  • Hun er tidligere plejehjemsleder.
  • Medlem af Folketinget 2011-2015 for Liberal Alliance.
  • 28. november 2016 udnævnt til ældreminister.
  • Hun er uddannet sygeplejerske i 1982.
  • Fra 1988 til 2011 var hun forstander for plejehjemmet Lotte på Frederiksberg, der ejes af OK-Fonden.
  • Hun er født 10. maj 1952.

En tilflytter-kat, som Elvira i første omgang installerede på sit badeværelse, men som nu bor fast hos hende.

For plejehjemmet er jo Elviras hjem, og så er det også hende, der bestemmer, om hun vil tage en herreløs kat ind, fortalte plejehjemmets leder, Birthe Badstue Pedersen.

Skaber glæde og giver mening

Det jeg kunne mærke hos Ib og Elvira og nogle af de øvrige beboere, jeg mødte, var livsglæde og livskvalitet. Det var tydeligt, at de kunne blive ved med at være sig selv og gøre nogle af de ting, som de holder af og som er betydningsfulde for dem.

Nogle gange kommer man – i den bedste mening – til at ensliggøre plejehjemsbeboere, fordi reglementer og grænser mellem beboere og personalet bliver for styrende.

På Æblehaven oplevede jeg, at man bestræbte sig på det modsatte.

Her handlede det om at sætte sig i borgerens sted og finde ud af, hvad der gør en forskel for den enkelte. Katten giver Elvira glæde hver dag på sammen måde som græsslåningen skaber mening for Ib.

Det er de ældres hjem – ikke en institution

Samtidig skaber aktiviteterne naturlige relationer beboerne imellem, men også til personalet og stedets frivillige og kan være med forhindre følelsen af ensomhed.

Det var en rigtig god oplevelse at besøge Æblehaven, og på langt de fleste plejehjem rundt omkring i Danmark tænker man heldigvis på samme måde.

Det er helt afgørende, at vi ikke ser plejehjem, som en institution, men som de ældres hjem.

Et sted, hvor de føler sig hjemme og kan leve livet sådan, at det giver mening for dem.

Vær med i debatten: Er vores plejehjem også et hjem for de ældre?

Vær med i debatten på Facebook på baggrund af ældreminister Thyra Franks indlæg:

Er vi gode nok til at gøre plejehjem til et sted, hvor de ældre føler sig hjemme og kan leve livet, så det giver mening for dem?

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/1683449771703294

 

 

Først publiceret: onsdag 16. maj 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:28

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.