Villy poserer for fotografen hjemme i haven. Men torsdag går det løs til det uofficielle VM for fodboldspillere over 70 år. Privatfoto.

Villy er 72 år: Skal spille til VM i fodbold

Torsdag går det løs i Rusland. Men I Gladsaxe er der også fodbold. Det uofficielle VM for spillere over 70 år: Villy er med.

Senest opdateret: onsdag 20. juni 2018

Når Ronaldo, Messi og Christians Eriksen løber på banen ved VM i Rusland, handler det om det sammen, som for Villy Nielsen, Niels Yde og Kim Bergens: Den lille runde læderbold.

Men mens det er toptrænede, professionelle atleter der viser deres ypperste på stadion under fodbold VM, så er det – kan man vist godt sige – lidt ældre kolleger, der torsdag og tre dage frem sparker til bolden i et lidt mere adstadigt tempo.

Selv om det er spillere i den ældre aldersklasse, er det alligevel fodbold på højt plan.

Villy Nielsen, Østerbro IF

Det sker i Gladsaxe ved København, hvor over 175 spillere fra 12 klubber og tre nationer mødes i det, der betegnes som det uofficielle VM for spillere over 70 år.

Spil på højt plan

Det er traditionsklubben AB, der står bag stævnet ”World Cup 70+”.

Et hold er fra USA, to fra Japan og de resterende 9 klubber er danske.

VM i seniorfodbold

Turneringen ”World Cup 70+" afvikles i Gladsaxe.

Stævnet kaldes også for det uofficielle VM for spillere over 70 år.

Der deltager 12 hold: NC United (USA), Kirzuna (Japan), West (Japan), AB, Østerbro IF, Frem, Farum Boldklub, SIF/HIK, Star Team, B93/Brønshøj, Aalborg Chang og AB Tårnby.

Turneringen afvikles torsdag 14. – lørdag 16. juni. Første kamp spilles torsdag kl. 10.

Kampene finder sted på AB’s træningsanlæg, Skovdiget 1 i Bagsværd. Der er gratis adgang.

Læs mere om turneringen og se kamptidspunkter her.

”Der findes så vidt jeg ved ikke andre turneringer som denne for spillere over 70 år. Og selv om det er spillere i den ældre aldersklasse, er det alligevel fodbold på højt plan – i hvert fald når man tager alderen i betragtning,” fortæller 72-årige Villy Nielsen, der er med i turneringen og spiller for Østerbro IF.

Læs også artiklen: Fordom eller overrasket – her er den sport seniorerne sveder mest over

Han skal op mod andre spillere som blandt andet Niels Yde (72), tidligere landsholdsspiller og AB’er og Kim Bergenser (73), tidligere Københavns KFUM, men som bor og spiller fodbold Portland i USA.

Samt en masse andre spillere – nogle med erfaring fra landshold, andre fra divisionsfodbold og flere, som bare elsker at spille fodbold. Og har gjort det hele livet.

Lilleput i B 1903

Som Villy Nielsen, der har rendt med en bold siden han var en lille knægt.

”Som de fleste spillede jeg fodbold som dreng. Først løb vi med bolden ved Emdrup Sø og rundt omkring i Emdrup, hvor jeg er opvokset. Så kom jeg i klub som lilleput og spillede i B 1903. Indtil jeg blev teenager – så var der pludselig andet at tænke på. Men lysten til at lege med bolden forsvandt ikke, og senere begyndte jeg at spille firmafodbold i det vognmandsfirma, min bor var ansat i,” fortæller Villy Nielsen.

Vi spiller udendørs – sommer og vinter. Der er ingen træner, vi varmer op og så spiller vi bold.

Villy Nielsen, Østerbro IF

Jobbet som sanitør, hvor Villy Nielsen gjorde rent i DSB’s togvogne, og senere op gennem 1970’erne som faglig aktiv, tillidsmand, fællestillidsmand for 7.000 kolleger i ISS og som formand for Sanitørernes fagforening i 1981 og siden næstformand i Serviceforbundet tog dog så meget af tiden, at der kun var sparsomt plads til også at sparke til bolden.

”Men jeg kunne godt en søndag formiddag tage i Fælleden og spille en fodboldkamp for så om eftermiddagen stille kl. 16 på LO-Skolen til en konference eller et kursus. Men det var sgu’ klemt,” husker Villy Nielsen.

Folkepension fløjtede op til ny halvleg

Det var først, da han blev 67 år og blev folkepensionist, at der igen blev tid til at spille i klub – sådan rigtig med træning og turneringskampe.

”Jeg kunne straks mærke det på fysikken. Der blev plads til mere luft og benmusklerne blev faste. Jeg har altid været god form, men faktisk blev konditionen endnu bedre,” fortæller Villy Nielsen.

Læs også artiklen: Efterlønsmodtagere blandt de danskere der er mest fysisk aktive

De er mellem 14 og 20 spillere i Østerbro IF over 65 år. De mødes fast tirsdag og torsdag og spiller i Fælledparken.

Østerbro IF’s Grand Old Masterhold – alle over 65 år. her er de mødt ind til kamp i vinter. Villy Nielsen står foroverbøjet i 1. række til venstre.

” Vi spiller udendørs – sommer og vinter. Der er ingen træner, vi varmer op og så spiller vi bold”, fortæller Villy Nielsen, der er forsvarsspiller på holdet.

”Vi har ikke så mange skader. Vi varmer jo op – og så passer man på sig selv. Men når kampen er i gang, så bliver der skubbet, sparket og spyttet. Det er jo lidt mærkeligt: Pæne ældre mænd, så snart dommeren fløjter kampen op, så lyder det ”jeg skal frem…se så at komme væk…” Den slår fuldstændig fra. Det er skide skægt. Og så bagefter sidder vi og spiser frokost og snakker om alt muligt andet. Men sådan er det jo – ligesom med små drenge, så snart bolden ruller, så glemmer vi alt omkring os,” griner Villy Nielsen.

De gamle boldmestre

Klubben deltager også i den eneste turnering for det, der kaldes Grand Old Masters for spillere over 65 år, hvor en række københavnske klubber har hold med.

Der findes desuden nogle klubber i provinsen, som også har organiseret fodbold for den aldersgruppe.

Jeg har ikke spillet 11 mands-hold i mange år, så det bliver rigtig sjovt

Villy Nielsen, Østerbro IF

Turneringen for seniorer mellem 65 år og 70 år spilles med 7 mands- hold på en halv bane af det, der er den normale fodboldbane. Over 70-år spiller på en endnu mindre bane og med 5 spillere på holdet.

Der spilles to halvlege på hver 20 minutter. Der er ingen offside-regel i begge aldersklasser.

VM-turneringen i Gladsaxe er på stor bane og med 11 spillere. Og det bliver en udfordring, erkender Villy Nielsen.

”Jeg har ikke spillet 11 mands-hold i mange år, så det bliver rigtig sjovt,” lyder det.

Flere seniorer spiller fodbold

Omkring 7.000 danskere over 60 år er medlem af en klub i DBU-regi – og medlemstallet er stigende. Ellers er tendensen, at færre går til fodbold.

I alt spiller 330.000 fodbold, ifølge DBU.

Først publiceret: onsdag 13. juni 2018
Artiklen er sidst opdateret onsdag 20. juni 2018 kl. 09:15

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.