I kommunerne spares der på de ældre. Derfor gør regeringen regning ude vært, når de betegner deres finanslov som tryghed og nærhed, mener Faglige Seniorer. Foto: Søren Zeuth.

Faglige Seniorer om finanslov: Ældre-millioner ædes op af besparelser i kommuner

Ældre kan med god grund føle sig snydt: Sat på spidsen svarer de 180 millioner kroner på finansloven til ældre til besparelsen i et par mellemstore danske kommuner, mener Faglige Seniorer.

Senest opdateret: tirsdag 22. januar 2019

Det er helt på månen at tale om en styrkelse af velfærden, når de ældre oplever det stik modsatte.

Sådan lyder det fra Faglige Seniorer om regeringens forslag til finanslov, som finansminister Kristian Jensen (V) præsenterede torsdag.

Det er udtryk for bedrag at fremstille regeringens finanslov som en investering i velfærd.

Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer

“Skåret ind til benet er der afsat 180 millioner kroner om året de næste fire år til ekstra initiativer på ældreområdet. Men samtidig har kommunerne fundet den helt store sparekniv fundet frem. Budgetterne rækker end ikke til at dække det forøgede behov for ældrepleje og omsorg. Sat på spidsen svarer de 180 millioner kroner på finansloven til besparelsen i et par mellemstore danske kommuner,” siger direktør i Faglige Seniorer Palle Smed, der betegner regeringens udspil til finanslov som “helt på månen.”

Faglige Seniorer er lønmodtagernes ældreorganisation og har 230.000 medlemmer over 60 år fra LO-forbund.

Læs også: S er ikke imponeret: Tynd finanslov for ældre

Ingen tryghed og nærhed

De 180 millioner kroner ekstra om året til ældreområdet, som regeringen har afsat i finanslovsudspillet, skal gå til bedre rekruttering af medarbejdere til ældreplejen og projekter, der kan modvirke ensomhed hos ældre.

Flere penge til ældre

Regeringen afsætter 180 millioner kroner i 2019 og 175 millioner kroner årligt i 2020-2022, der skal gå til initiativer, der blandt andet skal reducere ensomhed og bekæmpe tab af livsmod, sorg og selvmord blandt ældre. Derudover skal midlerne gå til indsatser, der skal hjælpe med rekruttering af SOSU-ansatte og en handlingsplan til bekæmpelse af vold overfor ansatte i ældreplejen.

Kilde: Altinget

“Nu kender vi selvsagt ikke resultatet af de kommunale forhandlinger. Men budskabet om store besparelser er ude over alt. Derfor gør regeringen regning ude vært, når de betegner deres finanslov som tryghed og nærhed,” siger Palle Smed.

Læs også: Staten kan tjene 350 millioner ved at hæve pensionistfradrag for job

Mangler indsats til stigende antal over 80 år

Faglige Seniorer kritiser regeringen for ikke have mod til at tage fat i de grundlæggende udfordringer i ældreplejen.

Her peger Faglige Seniorer på, at den største udfordring er det stigende antal ældre over 80 år, som allerede nu volder alvorlige hovedbrud hos politikerne i kommunerne.

Antallet af ældre over 80 år stiger med op til 10 procent om året i nogle kommuner. I gennemsnit er det omkring 4 procent om året.

“De tal taler deres tydelige sprog om opgavens størrelse. Det er  deprimerende, at regeringen ikke fortæller de reelle tal om opgavens størrelse. Det er udtryk for bedrag at fremstille regeringens finanslov som en investering i velfærd,” siger Palle Smed.

Læs også: Danskerne strutter af livskraft: Langt flere bliver over 80 år

Kreativ omgang med tal

Regeringens finanslov på ældreområdet inkluderer en række gamle aftaler. Desuden får regeringen de afsatte midler til at se ud af mere ved at opgøre det i fireårige budgetter, lyder kritikken fra Faglige Seniorer.

“Det allermest ærgerlige er, at den mistillid regeringens kreative omgang med tallene fører med sig, forplanter sig til hele ældreplejen. Danskerne mister i stigende grad tilliden til, at vi i Danmark er i stand til at tage os af de ældste. Det påvirker også de ansatte, og med de kæmpemæssige udfordringer, vi står overfor, har vi brug for det modsatte: At ældreplejen tales op, sådan at de ældre føler sig trygge og medarbejderne giver den en ekstra skalle,” siger Palle Smed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Først publiceret: torsdag 30. august 2018
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. januar 2019 kl. 13:55

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.