Den tidligere Metalformand Ejvind Heinecke sidder i Faglige Seniorers Hovedbestyrelse. Nu fylder han 65 år.

Ejvind runder et halvrundt hjørne

Fagforeningen og politik har fyldt meget i Ejvind Heineckes liv. I en årrække har han også været julemand. 16. januar fylder den erklærede ikke-troende anti-royalist 65 år.

Senest opdateret: mandag 7. januar 2019

“Jeg er opvokset i et hjem hvor vi snakkede rigtig meget politik, men vi børn måtte selv finde ud af vores ståsted. Vi blev ikke indoktrineret. Men diskussionerne har naturligvis præget mig og min holdning til politik”, fortæller Ejvind Heinecke, der er medlem af Faglige Seniorers Hovedbestyrelse.

Han fylder 65 år den 16. januar.

“Min fødsel og opvækst var i Nykøbing Falster, og vi boede i et område med mange arbejdere. Mine far var murer, og min mor var værtshusservitrice. De var begge politisk aktive. Min far var DSU-formand og indvalgt i bestyrelsen i murernes fagforening. Først som kasserer og sidenhen som formand. Og medlem af Socialdemokratiet. Min mor var ligeledes medlem af Socialdemokratiet.

Selv kom jeg i smedelære som 14-årig hos Larsen & Carlsen Maskinfabrik på havnen. Det var en fabrik der havde med stenfiskerindustrien at gøre. Der var 50 ansatte, men kun plads til 10 indendørs. Det betød at meget af arbejdet foregik udenfor, og det var hårdt for kroppen”.

Aktiv i fagforeningen

“Jeg blev gift allerede som 19-årig, og vi fik et barn. Plus et ekstra barn, som fulgte med. Da jeg sidenhen mødte min nuværende kone, fik vi en pige sammen – og hun havde to børn ekstra med.

Efter soldatertiden fik jeg job på sukkerfabrikken i Nykøbing Falster. Her kom jeg i klubbestyrelsen. Jeg blev så ansat i Havdrup på skorstensfabrikken og efterfølgende på BMI, hvor jeg hurtigt blev valgt som tillidsmand. Jeg kom i fagforeningens bestyrelse. Sagde først nej tak til kassererjobbet – jeg synes ikke lige det var mig. Men jeg ombestemte mig, og efter kampvalg blev jeg kasserer og var det i 4 år fra 1996 til 2000. Så blev jeg formand, og det var jeg til jeg stoppede og gik på efterløn som 60-årig.

Jeg har siddet i Dansk Metals hovedbestyrelse og i forretningsudvalget. Nu er jeg formand for DM’s seniorudvalg. Derudover har jeg været kredsformand i Lolland for Socialdemokraterne. Nu sidder jeg i Faglige Seniorers Hovedbestyrelse.

Bog om øgenavne

Den fritid, jeg har tilbage efter det faglige arbejde, bliver brugt på familien.

Og så er jeg gået i gang med at skrive en bog om øgenavne. Heldigvis er øgenavne ikke noget vi kender i dag i samme grad. Det er jo mobning at gi’ folk et navn, der har noget med deres specielle udseende eller lignende at gøre. Men jeg synes, det er vigtigt, at vi får det fortalt, mens de der har oplevet det, stadig eksisterer.

Det svære er at få materiale om det, så skriv gerne til mig (ejvindheinecke@gmail.com) med din gode historie: øgenavnet, hvorfor det navn, fra hvilken virksomhed, og hvor i Danmark det er.

Julemand med rejselyst

Jeg har haft en anden sjov fritidsbeskæftigelse, nemlig at være julemand. Det har foregået over en lang årrække, hvor jeg er kommet i foreninger og mange forskellige steder. Ofte har jeg også haft min datter med. Men nu er det et overstået kapitel for mig.

Og ellers rejser vi gerne ud hvis økonomien tillader det. Til forskellige hovedstæder eller eksempelvis Madeira.

Jeg er i øvrigt absolut ikke troende, og jeg er ikke royalist. Alt det royale må udfases over en årrække, og så må vi ha’ en præsident i stedet for. En præsident kan naturligvis repræsentere Danmark ligeså godt som en konge eller dronning. Og det er mere demokratisk og tidssvarende…”

Først publiceret: mandag 7. januar 2019
Artiklen er sidst opdateret mandag 7. januar 2019 kl. 14:10

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.