Det er skønt at have en hobby, men det får betydning for din efterløn eller folkepension, hvis du sælger din husflid videre til andre.

Vil du tjene penge på din hobby?  Sådan er reglerne som efterlønner og pensionist

Her er en guide til dig, der er efterlønner eller pensionist og gerne vil tjene penge på en hobby som maleri, håndarbejde, loppemarked eller lignende.

Senest opdateret: tirsdag 17. januar 2023

Faglige Seniorers nyhedsbrev er blevet kontaktet af en læser, som laver og har solgt håndarbejde i sin fritid. Det har hun gjort i mange år, da hun var på arbejdsmarkedet.

Hun havde også set frem til at fortsætte med det, når hun gik på efterløn, men sådan er det ikke gået.

Reglerne for indtægt som efterlønner har sat en stopper for hobbyvirksomheden. A-kassen har nemlig rådgivet hende om at stoppe med at udstille og sælge sit håndarbejde.

Men hvordan er reglerne for indtægt fra hobby, når man er efterlønner eller pensionist?

Der har vi spurgt Faglige Seniorers socialrådgiver Carsten Riis om, og her kan du se, hvad du skal være opmærksom på.

Sådan er reglerne, når du er pensionist

Som pensionist er der ingen regler for, hvor meget tid du må bruge på din hobby.

Men alle former for skattepligtig indkomst indgår i din pensionsberegning. Det kan især få indflydelse på dit pensionstillæg  og din personlige tillægsprocent, og det vil desuden altid nedsætte dit  boligtillæg.

Du skal også betale skat af din indtægt.

Hvis du tjener mange penge på din hobby, kan det betyde, at du kommer over formuegrænsen på 99.200 kroner (2024). Er din formue mere end 99.200 kroner (2024), mister du ældrecheck og ret til personlige tillæg.

Som pensionist skal du huske at forskudsregistrere, hvis der sker ændringer i din indkomst. Det gælder både, når indkomsten går op, og når den går ned. Det er altid surt at få en efterregning fra Skat samt en regulering af pensionen med tilbagevirkende kraft, hvis du har tjent mere end forventet.

Skat af hobbyindtægt

Du skal betale skat af indtægten af din hobbyvirksomhed, men du kan fradrage udgifter til materialer.

Når du sælger noget, skal du altid huske at skrive kvitteringer med en kopi eller have en regnskabsbog, så du kan finde tilbage til de handler, du har foretaget.

Loppemarked og salg af brugte ting

Du må gerne sælge private effekter uden at betale skat af salget, men mere erhvervsmæssige salg kan være skattepligtige. Om du sælger på Facebook, den blå avis eller andet er lige meget.

Du kan altså sælge dine arvestykker, bohave, tøj, malerier og så videre uden at betale skat af det, men det må ikke have karakter af virksomhed.

Hvis du opkøber ting for at sælge dem videre eller producerer ting for at sælge dem, skal du betale skat af det.

CVR-nummer

Du skal have et CVR-nummer, hvis du har en omsætning på mere end 50.000 kroner om året. Desuden skal du tilmeldes momsregistreret ved indtægter af denne størrelse.

Hvis du er i tvivl om, om dine indtægter begynder at være store, skal du kontakte en revisor eller advokat, så du kan få oprettet et firma efter reglerne.

Læs mere på skat.dk om reglerne for beskatning af hobbyvirksomhed.

Sådan er reglerne, når du er på efterløn

Før du går i gang med at tjene penge på din hobby, bør du ALTID kontakte a-kassen og søge om tilladelse. Reglerne er meget komplicerede, og du kan nemt komme i klemme. Den fejl, a-kasserne oftest ser, er, at efterlønnere glemmer at søge om tilladelse.

Hvis du laver noget i din efterlønsperiode, der betragtes som selvstændig virksomhed, så mister du hele sin efterløn. Du skal nemlig have tilladelse til at drive din selvstændige virksomhed samtidig med efterløn, INDEN du begynder aktiviteten.

Fritidsbeskæftigelse er en ny kategori i efterlønsreglerne, som kom 1. oktober 2018. Her skal brugte timer medføre fradrag i ydelser, og de brugte timer kan ikke bruges til optjening af rettigheder. Kategorien bruges når aktiviteten hverken er lønarbejde, selvstændig virksomhed eller formueforvaltning.

Har man en virksomhed, hvor man maksimalt bruger 5 timer om måneden, betragtes den som formueforvaltning og har så ingen betydning for ydelser.

De nye regler vil gøre det lettere at udføre en aktivitet, uden at a-kassen nødvendigvis skal betragte det som selvstændig virksomhed, men du skal huske, at a-kassen skal se på din helt konkrete situation og give tilladelse.

Må man tjene penge på sin hobby som efterlønner?

Du må gerne tjene penge på din hobby som efterlønner, men du skal være opmærksom på, at det du selv synes er en hobby, sagtens kan vurderes anderledes i a-kassereglerne.

De timer man bruger på sin hobby skal ikke fratrækkes i efterlønnen.

Loppemarked og salg af brugte ting

Hvad betyder det for efterlønnen, hvis man sælger ting på loppemarked eller Den Blå Avis?

Hvis det er ens private ting, man sælger, så har det ingen betydning. Hvis man derimod opkøber ting med videresalg for øje eller producerer ting, skal man lige forbi a-kassen først. Så kan det være, at det skal betragtes som selvstændig virksomhed eller fritidsbeskæftigelse.

Du må gerne sælge din gamle sofa på Den Blå Avis, hvis du for eksempel har fået en ny, men hvis du opkøber ting for at videresælge dem, så kan der være et problem.

Hvad betyder det for efterlønnen, hvis man har et CVR-nummer?

Har du et CVR-nummer, bliver du betragtet som selvstændig. Der skal dog også være en form for personligt arbejde. I nogle situationer kan a-kassen kategorisere aktiviteten som fritidsbeskæftigelse.

Tal altid med a-kassen, inden du får et CVR-nummer.

Må man lægge sin kunst eller håndarbejde på Facebook?

Når du er efterlønner, skal du være påpasselig med at lægge din kunst på Facebook, Instagram eller andre steder, hvor potentielle købere kan se den. Du må selvfølgelig gerne vise verden, hvad du laver af håndarbejde, malerier og andet. Men hvis det får en snert af salg, skal a-kassen vurdere, om der er tale om selvstændig virksomhed.

 

Først publiceret: mandag 18. marts 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 17. januar 2023 kl. 09:25

Se, hvad vi ellers skriver om:

, , og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.