Der bliver langt flere ældre i fremtiden og de skal sikres tryghed, når det gælder bolig, økonomi, sundhed og mulighed for at arbejde.

Folketingsvalg: 6 krav, der skal skabe tryghed for de ældre

Folketingsvalget 5. juni bliver afgørende for trygheden for ældre nu og de kommende år. Faglige Seniorer har 6 krav, der skal sikre trygheden og mulighederne for ældre.

Senest opdateret: onsdag 5. juni 2019

Tryghed for ældre bliver er et helt centralt tema i dag, hvor du skal stemme.

Hvordan skal vi håndtere den enorme opgave med det stigende antal ældre og hvordan kan man sikre tilstrækkelige økonomiske ressourcer, så der kan skabes sikkerhed og tryghed for de ældre?

Og hvad kan vi gøre for at skabe tryghed for dem, der har arbejdet og slidt i mange år og som ikke føler, at de kan blive ved med at arbejde frem til pensionsalderen?

Faglige Seniorer har 6 bud på, hvordan vi sikrer tryghed for ældre.

1. Fremtidssikring af ældrepleje og -omsorg

Hjemme- og sygeplejen har været og er under pres i disse år. Nu må nedskæringer erstattes af en reel fremtidssikring af vores hjemme- og sygepleje, sådan at de svageste ældre får den hjælp fra samfundet, som de har brug for. Der mangler kvalificeret personale. Der er hårdt brug for en effektiv handlingsplan for at få flere uddannede medarbejdere.

2. Flere pleje- og aldersboliger

Der mangler plejehjemspladser og beskyttede ældreboliger til dem, som ikke længere kan klare sig i eget hjem. De kommunale anlægsbudgetter skal øges, så der kan bygges flere pleje- og beskyttede ældreboliger.

3. Hjælp til de fattigste pensionister

Mange pensionister lever stadig under økonomiske vilkår, hvor det er svært at få enderne til at nå sammen. I de kommende år skal de dårligst stillede pensionister prioriteres, så de får et større rådighedsbeløb. Blandt andet skal boligydelsen og ældrechecken øges.

4. Pensionsrettigheder til de nedslidte

I de kommende år stiger pensionsalderen og for fremtidens folkepensionsalder vil først kunne gå på pension langt op i 70års-alderen. Derfor skal der tages initiativ til en mere differentieret pensionsordning, hvor dem, der har arbejdet mange år og/eller er nedslidte kan få en værdig pensionering.

5. Flere seniorer på arbejdsmarkedet

Der er færre, der går på pension, før de når pensionsalderen. Og endnu flere fortsætter med at arbejde efter den almindelige folkepensionsalder. Men der er brug for mere enkle regler for modregning af arbejdsindtægt i pension og efterløn, sådan at flere vælger at tage nogle flere år på arbejdsmarkedet.

6. Bedre forebyggelse og behandling af ældres kroniske sygdomme

I de kommende år bliver vi mange flere ældre, som har brug for medicin, behandling og rehabilitering. Men sundhedsvæsnet hårdt presset på ressourcer og derfor er der brug for en national handlingsplan, der sikrer økonomiske og personalemæssige ressourcer til denne store opgave med de ældremedicinske patienter.

Læs mere om Faglige Seniorers krav

Tryghed for ældre bliver det helt centrale tema i valgkampen frem til folketingsvalget onsdag 5. juni.

Her kan du læse mere om de krav, som Faglige Seniorer stiller til fremtidens ældrepolitik.

Du kan downloade filen her.

Først publiceret: tirsdag 7. maj 2019
Artiklen er sidst opdateret onsdag 5. juni 2019 kl. 22:36

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.