Folketingskandidater fra syv partier diskuterede besparelser på ældreområdet i Assens. SF er med i det flertal, der gennemfører besparelser. Men den lokale folketingskandidat Line Mørk meldte afbud i sidste øjeblik.

Folketingspolitikere bakker op bag upopulære ældre-besparelser

Venstre og De Radikale står last og brast med deres politiske kolleger, der har gennemført upopulære ældre-besparelser i Assens Kommune.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Der er ingen slinger i valsen, når det gælder den landspolitiske opbakning til stærkt kritiserede besparelser på ældreplejen i Assens Kommune, som et flertal med borgmester Søren Steen Andersen (V), De Konservative, De Radikale og SF står bag.

Såvel Venstres lokale medlem af Folketinget, Jane Heltmann, og den lokale folketingskandidat for De Radikale, Søren Hillers, gav på et vælgermøde tirsdag i Vissenbjerg deres fulde opbakning til kommunens beslutning om besparelser på ældreområdet på 19 millioner kroner i 2019.

Det skete som svar på spørgsmål, som ordstyrer på mødet Charlotte Schultz fra Faglige Seniorer stillede direkte til politikerne: ”Er de beslutninger, jeres politiske kolleger i Assens har taget, i overensstemmelse med den politik, partiet repræsenterer?”

Læs også. Kommunen til 89-årige Minna: Du kan få gjort rent hver 5. uge

Respekt for dem, der tager ansvar

”Jeg føler mig godt repræsenteret af det radikale medlem i byrådet. Det er altid nemt at stå og råbe i hjørnet. Jeg er sikker på, at vores radikale byrådsmedlem Poul Poulsen er med til at rykke politikken i Assens en i socialliberal retning. Respekt for dem, der tager ansvar,” lød det fra den radikale folketingskandidat Søren Hillers.

Jeg deltager ikke i nogen politiker-bashing, fordi SF tager ansvar i byrådet.

Jane Heltmann, medlem af Folketinget, Venstre

Samme opbakning lød det til Venstre-borgmester Søren Steen Andersen fra partifællen Jane Heltmann, der også roste SF – der er med i flertallet bag besparelserne – for at vise ansvar.

”Jeg deltager ikke i nogen politiker-bashing, fordi SF tager ansvar i byrådet,” lød det fra Jane Heltmann.

SF’s lokale folketingskandidat Line Mørk var også inviteret med til møde, men meldte afbud umiddelbart før mødet gik i gang, oplyser en af mødets initiativtagere, Poul Hansen, fra Facebook-gruppen “‘Assens Kommunes svigt af de ældre.”

Heller ikke De konservatives folketingskandidat, Caroline Lauritzen, mødte op trods invitation.

Læs også: Folketingsvalg: 6 krav, der skal skabe tryghed for de ældre

DF-kandidat: Pis mig i øret

Der var også opbakning til oppositionen i Assens Byråd, der er imod besparelserne på ældreområdet. Det er Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten.

Her havde DF’s folketingskandidat Betina Signe Stick ikke meget til overs for talen om at ”tage ansvar”:

Jeres snak om ansvar er den værste ansvarsforflygtigelse.

Betina Signe Stick, folketingskandidat, Dansk Folkeparti

”I snakker om at tage ansvar. Det minder mig om en julekalender en gang, hvor der blev sagt ”pis mig i øret”. Det kan godt være, at i kigger i et regneark. Men det er Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Enhedslisten, der tager ansvar for vores ældre medborgere. Jeres snak om ansvar er den værste ansvarsforflygtigelse,” tordnede Betina Signe Stick.

Fuld overensstemmelse i Socialdemokratiet

Socialdemokratiets lokale folketingsmedlem Julie Skovsby følte sig helt på linje med de otte socialdemokratiske byrådskolleger.

”Der er fuld overensstemmelse mellem Socialdemokratiet på Christiansborg og Socialdemokratiet i Assens byråd. Det er korrekt, at politik handler om at tage ansvar – men det handler også om at lave brede løsninger. Det har vi ikke oplevet, at byrådsflertallet har været interesseret i,” lød det fra Julie Skovsby.

Ældre skal stå for halvdelen af besparelserne

Nedskæringerne på social- og sundhedsområdet i Assens Kommune er planlagt til at udgøre 19.450.000 kr. i 2019. Det er næsten halvdelen af de samlede besparelser i kommunen.

Blandt andet er der sparet på rengøring og gulvask hos de ældre. Desuden er kommunens tre daghjem lukket.

Kommunen har senest ændret en beslutning om, at der kun skal gøres rent hver femte uge til, at pensionister kan få gjort rent hver tredje uge. Også med gulvvask.

Ældreminister: Uværdigt

Ældreminister Thyra Frank (LA) har tidligere udtalt sig om sagen til Fyens.dk:

“For mig er rengøring hver femte uge og ingen gulvvask ikke foreneligt med værdig ældrepleje. Og jeg vil gerne understrege, at loven i dag er sådan, at kommunerne altid skal lave en konkret individuel vurdering af borgerens behov og situation, uanset hvilken kvalitetsstandard de måtte have besluttet. Og så regner jeg med, at politikerne i Assens Kommune er parate til at stå på mål for deres beslutning over for borgerne.”

Spørgsmål til ministeren fra Socialdemokraterne Astrid Krag og Julie Skovsby førte til, at Assens kommunes politik for hjemmeplejen vil blive undersøgt af Socialtilsynet.

Om undersøgelsen af kommunen er igangsat er fortsat uafklaret.

Hvad mener du?

Er det i orden, at ældreområdet også skal spare? Deltag i debatten på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2216733965041536?__xts__[0]=68.ARBtuLCKsMVaf4xy4wHQMO-Ae0Ow8256TSFx4ViqcHWsm-0xQ0McH187ecA2cK-8ZL_U6uHk-DwxZrh-q6slm7pUilJ5hxfjP36wn_-T7EuCXqFy58LvLgPbvtEpe9b2suGt9ahzPNlHrNMKFEwdCEH49fg33g_ZeO_JPpPBYhxxLqMwz-WX4CeynUFaG52U6zSFd0bweOjVfjp3qi6NgFtccKJnhUJuXifBb742vC3UFF39mI8gSWv4CHFUzC7-PF7muS9TBebWc8HPXZRJTNozLGcUMagOzvq84I4wwEVSc8y2KiHs4fDWk_VDjep9rK4A_p9JauKwUqNpq35vs4w84Q&__tn__=-R

Faglige Seniorer har spot på sagen

Faglige Seniorer i Assens har siden besparelserne på ældreområdet blev besluttet i efteråret 2018 haft fokus på sagen. Blandt andet på borgermøder.

Tirsdag 28. maj var Faglige Seniorer sammen med FH Vestfyn og Facebook-gruppen "Assens Kommune svigt af de ældre" værter for et vælgermøde i Vissenbjerg Idræts- og Kulturcenter, hvor der var fokus på omsorgen for de ældre i Assens Kommune - og konsekvenserne af manglende omsorg.

Et panel bestående af folketingskandidater svarede på en række spørgsmål, de havde fået tilsendt på forhånd. Paneldeltagerne var:

Julie Skovsby, Socialdemokratiet, Betina Signe Stick, Dansk Folkeparti, Jane Heltmann, Venstre, Victoria Velasquez, Enhedslisten, Mette Rahbek, Alternativet, Søren Hillers, Det Radikale Venstre og Jonas Simonsen, Liberal Alliance.

Caroline Lauritsen, Det Konservative Folkeparti, dukkede aldrig op til mødet og Line Mørk, SF, havde meldt afbud.

 

Først publiceret: tirsdag 28. maj 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.