Der er behov for at få diskuteret ældrepolitik, nu hvor finansloven er på plads.

Faglige Seniorer: Endeløs række af ældrebesparelser må stoppe

Der er brug for et opgør med de skandaløse besparelser, kommunerne har gang i på ældreområdet, mener landsformand for Faglige Seniorer, der roser S-udspil om en velfærdslov.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Rengøring hver 5. uge. Ingen gulvvask. Lukning af daghjem.

Det er blot nogle eksempler på besparelser, som kommuner landet over har gennemført på ældreområdet de eneste år. Og som har medført protester fra borgere, de ældre selv og deres organisationer.

Senest i Assens på Fyn, hvor folketingspolitikere på et vælgermøde arrangeret af Faglige Seniorer måtte stå for skud og forsvare deres kommunalpolitiske kollegers beslutninger overfor for vrede borgere.

Velfærdsloven vil sætte en stopper for de udsigtsløse besparelser.

Ole Ibsen, landsformand for Faglige Seniorer

”Et af de allerstørste problemer, vi slås med ude i kommunerne, er rækken af endeløse besparelser på ældreområdet. Assens Kommune er blot en af mange, der har skåret i velfærden. Der er brug for, at den udvikling stopper,” siger Ole Ibsen, der er landsformand for fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer.

Læs også: Folketingspolitikere bakker op bak upopulære ældre-besparelser

Slidt og slæbt et helt liv

Når kommunerne sparer hænger det sammen med budgetlov og en kommunal udligning, der ikke altid kompenserer de fattigste kommuner.

Velfærd for ældre

Siden 2015 er der blevet brugt færre penge på velfærd, fordi midlerne ikke har fulgt udviklingen i antallet af blandt andet ældre.

Socialdemokratiets vil med en Velfærdslov forpligte Folketinget til hvert eneste år at lade pengene følge med, når der bliver flere ældre og børn.

Frem mod 2025 kommer der mere end 100.000 flere ældre over 70 år. Med Velfærdsloven vil Socialdemokratiet blandt andet sikre:

  • Mere personale i sundhedsvæsenet og i ældreplejen; blandt andet 1.000 flere sygeplejersker på sygehusene.
  • Siden 2015 er der skåret over en million hjemmehjælpstimer væk, selvom der er kommet mange flere ældre. Regionerne skal forpligtes til at oprette flere hjemmehjælpstimer og flere plejeboliger.
  • Staten skal yde en større støtte til opførelsen af nye plejeboliger til ældre, så det bliver lettere at komme på plejehjem, når man har behov for det.

Kilde: Socialdemokratiets udspil "Velfærd først i hele Danmark"

 

 

”Det harmer mig virkelig, at samfundet ikke er i stand til at sikre, at de mennesker, der har slidt og slæbt igennem et helt liv, betalt deres skat og dermed bidraget til velfærdssamfundet, bliver svigtet, når de bliver ældre. Og har allermest brug for fællesskabet,” siger Ole Ibsen.

Læs også: Kommunen til 89-årige Minna: Du kan få gjort rent hver 5. uge

Stop for udsigtsløse besparelser

Han peger derfor på Socialdemokratiets udspil til en Velfærdslov som en løsning, der kan sætte en stopper for skrantende økonomi i landets kommuner.

Velfærdsloven skal sikre, at det offentliges udgifter til blandt andet ældre automatisk følger udviklingen i antallet af ældre. Samtidig skal der findes tre milliarder kroner til direkte velfærd ved at bruge færre konsulenter i det offentlige.

”Velfærdsloven vil sætte en stopper for de udsigtsløse besparelser på den offentlige velfærd og problemerne med, at kommunerne pludselig står med et kæmpestort hul i kassen, fordi antallet af ældre er steget langt mere end indtægterne,” siger Ole Ibsen om det socialdemokratiske forslag.

Velfærdslov vil sikre omsorg for ældre

Ifølge udspillet, vil antallet af ældre over 70 år stige med 15 procent over de næste seks år. Det vil betyde yderligere nedskæringer, fordi økonomien i kommunerne ikke kan dække de øgede udgifter.

Men med en Velfærdslov kan ældreområdet i stedet se frem til en klækkelig forøgelse af bevillingerne de kommende år.

”Faktisk ser det ud til, at tanken i det socialdemokratiske forslag allerede samler bred politisk opbakning. Lars Løkke siger ganske vidst, at Mette Frederiksen sparker en åben dør ind. Selv om det vidst ikke er den oplevelse, de har haft ude i kommunerne, i ældreomsorgen eller på plejehjemmene,” konstaterer Ole Ibsen.

Mere personale og flere plejehjem

Socialdemokratiet vil finansiere Velfærdsloven med midler fra det såkaldte råderum.

Blandt andet skal der bruges flere penge til flere hjemmehjælpstimer og flere plejehjem.

Samtidig skal der ansættes mere personale på sygehusene og i ældreplejen, blandt andet 1.000 flere sygeplejersker.

 

 

Først publiceret: søndag 2. juni 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 11:22

Se, hvad vi ellers skriver om:

, og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.