Den gamle låge blev stjålet og derfor fik Den Gamle Skibs- og Havnesmedje på Rønne Havn den opgave at lave en ny, som ses på billedet. Foto: Carsten Elert.

Russisk låge lavet af Faglige Seniorer

En gruppe pensionerede smede og metalarbejdere har på bestilling lavet en ny låge til den russiske kirkegård i Allinge.

Den russiske gravplads i Allinge kom til, efter at man i Nordskoven ved Rønne tilbage i maj 1945 fandt fire gravpladser med sovjetiske soldater. Det daværende Sovjetunionen, ønskede derefter en samlet gravplads tæt på Allinge Kirke – dog uden for den indviede jord. Gravpladsen blev etableret og er der den dag i dag. Den fik en låge med Hammer og Segl.

Den gamle låge blev stjålet, og derfor fik Den Gamle Skibs- og Havnesmedje på Rønne Havn den opgave at lave en ny. En gruppe pensionerede smede og metalarbejdere har lavet den nye låge der nu er sat op.

Grave uden kors

At der kom til at ligge en russisk kirkegård i Allinge, var oprindeligt ikke planlagt. Årsagen er, at man i Nordskoven ved Rønne i Maj 1945, fandt fire gravpladser med russiske soldater. Amtslæge Sv. E. Kofoed besigtigede gravene og tog derefter kontakt til den sovjetrussiske myndighed med et forslag om at man kunne indrette en kirkegård i Nordskoven eller flytte ligene til en særlig russisk kirkegård.

Den 2. juni 1945 fremkom et ønske fra sovjetrussisk side om at man ønskede en gravplads tæt på Allinge kirke, dog uden for den indviede jord. Ønsket blev meget hurtigt behandlet og vedtaget, da gravpladsen skulle i brug med det samme.

Resultatet blev, at man anlagde en gravplads lige uden for kirkegårdsmuren. Her er der anlagt 29 grave, men alle er uden kors, der er i stedet plantet et træ for hver gravplads. Der blev ikke holdt nogen officiel form for begravelse for disse soldater, først i 1997, hvor der blev holdt en mindehøjtidelighed på den russiske kirkegård.

Hammer og sejl

Midt på kirkegården står en fire meter høj mindeobelisk af poleret Rønne granit. På soklen står der: “Evig berømmelse for de russiske helte som ofrede livet i kampen mod tyske okkupanter. Fædrelandet 1945.”

Længere oppe er indhugget det sovjetiske mærke – hammer og sejl. På toppen ses den femtakkede stjerne i poleret stål. I 1970’erne forsvandt denne stjerne, muligvis et samlerobjekt, heldigvis blev den originale støbeform til stjernen fundet hos en samler i Gudhjem, så en ny stjerne kunne fremstilles.

Ingen døde under kamp

På gravpladsen blev der i 1980’erne rejst en stor mindemur med navnene på de 30 døde soldater. Man kan undre sig over at der er 30 navne men kun 29 gravpladser. I 1970’erne bad man den sovjetrussiske ambassade om navnene på de soldater der var omkommet under deres ophold på Bornholm, listen der blev fremsendt, indeholdt dog 30 navne.

Ingen af de russiske soldater er dog omkommet i kamp, men død af andre årsager.

Hvert år 8. april kommer der officielle russiske repræsentanter og lægger kranse ned på gravene. Eller indvier en ny låge.

Og formanden for Faglige Seniorer og formand i Dansk Metals seniorklub på Bornholm, har været til takkereception på Den Russiske Ambassade i København. Det er tydeligvis en låge der har stor betydning for den russiske stat.

Artiklen er sidst opdateret tirsdag 13. august 2019 kl. 10:02