Anker Jørgensen boede 45 år i Sydhavnen frem til sin død. Nu er der rejst en mindestatue af ham - på Anker Jørgensens Plads. Foto: Søren Zeuth.

Folkekær statsminister har fået sin mindestatue

Nu er der rejst mindestatue af en af Danmarks mest folkekære statsministre: Anker Jørgensen. Statuen står i Sydhavnen, hvor han boede i lejlighed i det meste af sit liv.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Anker Jørgensen boede i 45 år i Sydhavnen indtil sin død i 2016. Han var på fornavn med de fleste i kvarteret, og flyttede ikke derfra – selv da han var statsminister.

Nu har den folkekære politiker fået en mindestatue, der er rejst for penge fra fagforeninger, boligforeninger og private donorer.

Og statuen står selvfølgelig i Sydhavnen; ved trappen op til Kvartershuset på Anker Jørgensens Plads med udsigt til Borgbjergvej, der var Anker Jørgensens adresse de fleste af årene i Sydhavnen i København.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Statuen af Anker Jørgsen er placeret ved trappen til Kvartershuset ved Borgbjergvej. Foto: Søren Zeuth

En af vores egne

Det er lederen af Kvartershuset og medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokraterne, Susan Hedlund, der er initiativtager til mindestatuen.

“Anker har betydet så meget for Sydhavnen. Han var en af vores egne til det sidste og beviste, at en arbejdsmand også kan ende som statsmand – også uden at miste jordforbindelsen. Han har om nogen fortjent, at der rejses en statue i det kvarter, han holdt af og færdedes i og var dus med de fleste,” fortæller Susan Hedlund.

Det er den lokale kunstner og skulptør, Nanna Drewes Brøndum, der har udført opgaven.

Læs også: Ildsjæl: Susan hjerte banker for Sydhavnens seniorer

(Artiklen fortsætter under billedet)

Susan Hedlund og forbundsformand Per Christensen fra 3F, der også talte ved arrangementet. Anker Jørgensen var forbundsformand i Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund der var forløberen for 3F. Foto: Søren Zeuth

Holdt fast i sine rødder

Københavns overborgmester talte ved indvielsen af mindestatuen og fremhævede Anker Jørgensen for at holde fast i sine rødder og arbejderbaggrund.

“Hele hans voksne liv boede han hernede på Borgbjergsvej i en 3 1/2 -værelses lejlighed. Ingrid, hans kone, ham selv og fire børn. Selvom han fik nøglerne til Marienborg og kunne være flyttet op på Marienborg nord for København, blev han her i Sydhavnen med sin familie,” fortalte overborgmesteren i følge TV2.

Læs også: Statue af Anker Jørgensen afsløres i arbejderkvarter

(Artiklen fortsætter under billedet)

Der var stort fremmøde til afsløringen af mindestatuen af Anker. Foto: Søren Zeuth.

Plads til en statue af en arbejder

Formand for LO-Storkøbenhavn Per Olsen- der er medinitiativtager og repræsentant fra mange af de fagforeninger, der har doneret penge – talte ved arrangementet. Han fremhævede også Anker.

“Ankers hjerte bankede for arbejderklassen. Han var en jævn mand, der trykkede folk i hånden og fik sig en sludder med naboer eller folk, der stod og hang over en bajer. Der er mange statuer af konger, biskopper og kulturpersonligheder i vores hovedstad, men nu synes vi, der skulle være plads til en rigtig arbejder,” sagde Per Olsen.

Anker Jørgensen ligger begravet ikke så langt fra Sydhavnen på Vestre Kirkegaard, hvor tidligere socialdemokratiske statsministre som Thorvald Stauning og Jens Otto Krag også er begravet.

Læs også: Toårs-dagen for Ankers død: Han blev den sidste store socialdemokrat

Hvad synes du?

Hvad synes  du om statuen af Anker Jørgensen? Din mening er velkommen på Faglige Seniorers Facebook-side – KLIK HER:

Anker Jørgensen

  • Anker Jørgensen blev født 13. juli 1922 og døde 20. marts 2016, 93 år gammel
  • Statsminister 1972-73 og 1975-82
  • Formand for Socialdemokratiet fra 1973 til 1987
  • Formand Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund (senere SiD og 3F) fra 1968 til 1972
  • Medlem af Folketinget i 30 år  fra 1964 til 1994

 

 

Først publiceret: fredag 25. oktober 2019
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 15:22

  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.