Min mor er jo i risikogruppen, og hvis hun var på plejehjem eller hospitalet, ville personalet bruge maske eller visir. Hvorfor gør de det så ikke i hjemmeplejen? spørger Grethe Felding Thomsen. Privatfoto.

Grethe: Hvorfor skal min 97-årige mor udsættes for corona-risiko?

Grethe Felding Thomsen er bange for, at hjemmeplejen udsætter hendes 97-årige mor - der er næsten blind - for unødig corona-risiko.

Senest opdateret: tirsdag 2. juni 2020

Grethes mor får fem besøg af hjemmeplejen hver dag. Et mylder af forskellige hjemmehjælpere og vikarer kommer ind og ud ad døren for at hjælpe den 97-årige kvinde med alt fra bad og påklædning til mad og kaffe.

Grethe er taknemmelig for al den hjælp, hendes mor får, men i baghovedet banker en bekymring på.

“Hjemmehjælperne bruger handsker, når de hjælper min mor med den personlige pleje, men det har de altid gjort. Ellers har jeg aldrig set dem bruge værnemidler. Hvorfor skal min mor udsættes for corona-risiko?” siger 62-årige Grethe Felding Thomsen.

Jeg er meget forundret over, at ingen af dem bærer maske.

Grethe Felding Thomsen, datter

For selvom de mange forskellige hjemmehjælpere, der kommer i morens ældrebolig i Kalundborg, spritter hænderne af, bruger de ikke andre værnemidler. Heller ikke selvom meget af hjælpen foregår på helt nært hold.

“Jeg er meget forundret over, at ingen af dem bærer maske. Min mor er jo i risikogruppen, og hvis hun var på plejehjem eller hospitalet, ville personalet bruge maske eller visir. Hvorfor gør de det så ikke i hjemmeplejen?”

Stik imod retningslinjerne

Grete Felding Thomsen mener, at de manglende værnemidler er stik imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Ifølge de nyeste og skærpede retningslinjer skal plejepersonale nemlig bære maske eller visir, når de er i tæt kontakt med ældre borgere. I retningslinjerne står der:

”I dele af sundheds- og ældresektoren, f.eks. på plejecentre eller sygehusafdelinger med immun- svækkede patienter, hvor der både kan være tale om øget smittetryk, øget modtagelighed og stor sårbarhed i persongrupperne, skal der bæres ansigtsvisir eller maske, hvor opgavevaretagelsen indebærer langvarige eller hyppige tætte og uundgåelige ansigt-til-ansigt kontakter mellem personale og borgere/patienter.” Kilde: sst.dk – se retningslinjerne her.

De skærpede retningslinjer trådte i kraft  24. april, efter at fagforeningen FOA lagde pres på regeringen.

Ifølge sektorformand i FOA, Torben Klitmøller Hollmann, gælder retningslinjerne for alle medarbejdere i plejesektoren, der har direkte og tæt kontakt med ældre og andre sårbare.

“Selvom de prøver at krybe udenom, gælder det også ældreplejen”, siger han.

Uvished giver utryghed

“Min mor er stort set blind. Hun husker ikke så godt og kan ikke fortælle mig, hvad der sker i løbet af hendes dag. Hun er lige så prisgivet som et to-årigt barn. Derfor er det meget vigtigt for mig at vide, at det der foregår omkring hende, er forsvarligt”, siger Grethe.

Hun ønsker at vide, om der er corona-smitte blandt hjemmehjælperne, så hun kan beskytte sin mor mod den sygdom, som hun er sikker på, vil tage livet af hende.

Når de faste hjemmehjælperne er sygemeldte, har hun derfor spurgt deres kolleger, om det er corona. Men ingen ved det.

“Jeg forstår godt, at man under normale omstændigheder ikke oplyser om, hvad syge medarbejdere fejler. Men under en pandemi, der kan tage livet af de ældre, må der gælde andre retningslinjer. Alt den her uvished gør mig utryg,” fortæller Grethe.

https://www.facebook.com/fagligsenior/posts/2931316770249915?__tn__=-R

Først publiceret: tirsdag 12. maj 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 2. juni 2020 kl. 14:47

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Dette felt er skjult, når du får vist formularen
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.