Rejser du med bus, tog eller metro, hvor det ikke er muligt at holde afstand, anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind.

Flere steder på listen: Her SKAL du bruge mundbind

Du SKAL bruge mundbind i den offentlige transport, restauranter, supermarkeder og andre indendørs steder med offentlig adgang.

Senest opdateret: tirsdag 22. december 2020

Du kan købe engangsmundbind i Matas, på apotektet, i supermarkeder og på nettet. Derfor anbefaler  Sundhedsstyrelsen nu også stofmundbind med flere lag stof, som er bedre end ikke at bruge mundbind.

Kravet om mundbind gælder foreløbigt frem til 2. januar 2021.

Offentlig trafik 

Du skal bruge mundbind eller visir i alle former for offentlig trafik. Busser, tog, metro, letbane, færger, taxa, flextrafik m.m. Du skal allerede tage mundbindet på, når du venter på perron eller stoppestedet.

Kravet om mundbind eller visir gælder i hele landet fra 22. august 2020.

Det betyder, at personale har ret til at afvise dig, hvis du ikke bærer mundbind. og du kan få en bøde på 2.500 kroner, hvis du nægter.

Det gælder dog ikke, hvis du har vejrtrækningsbesvær eller fysiske eller mentale svækkelser fx demens, som gør, at du ikke selv kan fjerne mundbindet. Mundbind skal fjernes, hvis du får svære gener og ubehag, som for eksempel vejrtrækningsbesvær eller kvælningsfornemmelser.

Butikker og andre indendørs steder med offentlig adgang

Fra torsdag den 29. oktober 2020 er det et krav, at du skal bære mundbind eller visir på alle indendørs steder med offentlig adgang.

Det vil sige i butikker, storcentre, apoteket og på kultursteder og lignende.

I biografen må du dog tage mundbindet af, når man er kommet på plads.

Bruger du ikke mundbind i butikker, kan du få en bøde på 2.500 kroner.

Lufthavne

Du skal bruge mundbind, hvis du skal ud og flyve. Alle danske lufthavne har krav om mundbind.

Restauranter

Du skal bruge mundbind eller visir på restauranter, barer, caféer og lignende serveringssteder – dog ikke, når du sidder ned.

Hospitaler og læge

 • Skal du på besøg på et plejehjem eller sygehus, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at du tager et mundbind på, hvis du skal helt tæt på den du skal besøge, for eksempel hvis du skal holde i hånd eller hjælpe med at gå.
 • Du skal bruge mundbind, hvis du eksempelvis skal til lægen, til fysioterapeut, eller skal undersøges på sygehuset, og der er behov for, at sundhedspersonen kommer helt tæt på. Det er derfor en god ide, at du tager et mundbind med, så du kan tage det på, hvis der bliver behov for det.
 • Nogle steder kan der også allerede være lavet en anbefaling om, at du skal have mundbind på i venteværelset, eller når du ankommer til sygehuset.
 • Hvis du er i tvivl om, hvilke anbefalinger der gælder, der hvor du skal behandles eller undersøges, kan du kontakte stedet.

 

Her anbefales også mundbind

Sundhedsstyrelsen anbefaler også, at du bruger mundbind i visse situationer:

 • Ved store forsamlinger som for eksempel optog, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt ikke kan undgås, eller ikke kan forebygges med andre tiltag som afstand.
 • Hvis du er på vej hjem fra for eksempel lufthavnen efter en rejse i et højrisikoområde i udlandet og skal i selvisolation.
 • Hvis du er nær kontaktperson til en, som er smittet, og skal bryde selvisolation for at transportere dig til og fra test.
 • Hvis du er pårørende og ikke kan holde afstand til en person i risikozonen.
 • I erhvervsmæssig sammenhæng, hvor hyppig eller langvarig ansigt-til-ansigt kontakt er uundgåelig.

Mundbind på rejsen

Det er et krav. at du bruger mundbind i lufthavnen, og når du flyver.

Mere end 130 lande kræver eller anbefaler mundbind, men reglerne er meget forskellige og kan skifte fra dag til dag.

Coronatest før rejsen

Vær opmærksom på, der også kan gælde særlige regler om test og testdokumentation i nogle lande, og der kan ske ændringer i disse regler med kort varsel.

Du kan få et gratis COVID-19 pas, men nogle lande kræver for eksempel, at du benytter deres nationale formular for testresultatet og får den underskrevet af en læge.

Derfor anbefaler sundhedsmyndighederne, at du orienterer dig om de gældende regler på den danske ambassades hjemmeside i pågældende land.

Find ambassade her

 

Først publiceret: mandag 3. august 2020
Artiklen er sidst opdateret tirsdag 22. december 2020 kl. 15:03

 • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

 • Hidden
 • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.