Der er flere ting, du kan gøre for at minimere snavs, der kommer ind i boligen.

Sådan undgår du at slæbe skidt og snavs ind i huset fra haven

Hvis du vil minimere mængden af snavs og skidt, der bliver slæbt med ind i huset, er der flere ting, du kan gøre. Læs dem her.

Senest opdateret: mandag 23. januar 2023

Har du en have eller andet udeareal, så er der også stor sandsynlighed for, at du eller dine børnebørn kommer til at slæbe jord, græs eller snavs med ind i huset eller lejligheden.

Men der er flere ting, du kan gøre for at minimere snavs, der kommer ind i boligen.

Undgå snavs i entré, opgang og bryggers

  • Lad det snavsede fodtøj blive udenfor, hvis I har en opbevaringsmulighed til det, for eksempel under et halvtag, skur, vindfang eller i opgangen. Har du flere indgange, kan du med fordel benytte bagindgangen, når fodtøjet er snavset, for eksempel gennem kælderen eller bryggerset. I gamle dage havde bønderne skiftesko stående i udhuset eller i et tørrerum, så de ikke slæbte snavs og staldlugt med ind i de fine stuer. Og det trick kan du kopiere, hvis det er muligt.
  • Køb en eller flere gummibakker til sko som supplering til den almindelige dørmåtte. Gummibakker kan du købe i blandt andet byggemarkeder og flere webshops. Læg et stykke sugende stof i gummibakken – for eksempel en gammel gulvklud. Udskift stoffet let og hurtigt i perioder med meget sjap, vand og mudder udenfor.
  • Invester i gode måtter.

Vælg måtte, der mindsker snavs

Der findes forskellige typer måtter. Og bor du et sted, hvor der er meget snavs og skidt omkring dit hus, er det en fordel med en måtte, hvor snavset kan skrabes af, inden du går ind i huset.

Du kan købe en måtte med små, stive nylonbørster i bunden, der virker næsten som en kost. Når du tørrer de snavsede sko af på måtten, bliver snavset skrabet af.

Måtten har dog den ulempe, at den kan være lidt stiv og stikkende at gå på, hvis du eller børnebørnene kommer med bare tæer. Og så suger nylonen ikke vand på sammen måde, som havde du en måtte af ren bomuld.

Derfor er der nogle, der har to forskellige måtter:

En blød bomuldsmåtte til om vinteren, hvor du kommer med vådt fodtøj på grund af sne.
En måtte med nylon til om sommeren, hvor du løber meget ud og ind fra haven og slæber jord med dig.
Der findes også måtter med indbyggede mikrofibre, der binder skidt og støv.

Brug to måtter – en foran døren og en inden for

Som tommelfingerregel siger man, at du skal kunne gå tre skridt på måtten, før skidtet er røget af – med mindre du får lært dig selv, børnene og gæsterne at tørre fødderne grundigt af i måtten.

Men de færreste har plads til en så stor måtte, at man kan gå tre fulde skridt på den.

Derfor kan du også anskaffe dig to måtter. En til at ligge indenfor døren og en til at ligge udenfor døren. På den måde får du samme måtteareal, som hvis du havde en stor måtte.

Rengør måtterne jævnligt

Med jævne mellemrum bør du ryste, banke og/eller støvsuge dine måtter udenfor. Ved at have rene måtter begrænser du den mængde snavs, der kommer ind i hjemmet.

Sørg også for at rengøre hele entréen, bryggerset eller kælderen, hvis der alligevel kommer snavs med ind. Hvis ikke, vil snavset blive ført med ind i andre rum i boligen.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: søndag 6. september 2020
Artiklen er sidst opdateret mandag 23. januar 2023 kl. 11:54

Se, hvad vi ellers skriver om:

og
  • Gå ikke glip af nyheder fra Faglig Seniorer

  • Hidden
  • Dette felt er til validering og bør ikke ændres.