Det er en god idé at beskære træer i haven inden vinterens komme. Efter løvfald er det lettere at overskue, hvilke grene træerne kan undvære.

Husk 5 ting i haven før frost og sne

Der er flere ting, du bør gøre i din have, inden vinteren kommer med sne og frost. Tidligere slotsgartner John Henriksen har lavet en huskeliste med 5 ting, du skal huske at gøre.

Senest opdateret: fredag 6. november 2020

Hvis din have skal se godt ud til foråret, er der en række ting, du med fordel kan gøre, inden det bliver vinter, og haven dækkes af sne.

Tidligere slotsgartner John Henriksen giver her sit bud på en huskeliste med fem opgaver, det er vigtigt at få styr på.

1. Klargør græsplænen til vinteren

Saml visne blade op fra din græsplæne. Hvis der ligger et lag af blade på græsplænen, kan diverse skimmelsvampe trives under dem, og de angriber de enkelte græsplanter, som en græsplæne består af.

Det er sværere at samle bladene op, når det fryser, så saml dem op inden sne og frost rykker ind i haven. Der er dog ingen grund til at være fanatisk. Ligger der enkelte blade tilbage, er de god føde til regnormene.

Hvis græsset er langt (hvis græsstråene bøjer), kan du måske nå at slå det endnu, ellers er der risiko for sneskimmel. Jordtemperaturen skal dog være over 6 grader, så mål den med et jordtermometer, som du kan købe på en planteskole eller i et byggemarked. Klip ikke græsset kortere end 4 cm før vinteren.

2. Sæt krukkerne ind og op

Sæt krukker og potter fra terrasser og gårdhaver ind i drivhuset eller skuret. Stil dem endelig ikke på gulvet, hvor der er mest kulde. Placer dem oppe i højden, fx på en kasse, en reol eller et bord. Du kan eventuelt bruge nogle gamle mursten til at få potterne hævet fra jorden, hvis du ikke har hyldemeter nok.

Fjern desuden jord fra potter og krukker, da fugtig jord (eller vand) kan give frostsprængninger. Dræningslaget i bunden kan du godt lade være i krukkerne.

3. Beskyt havens sarte planter

Dæk sarte planter i haven til med gran vinteren over. Dels beskytter granen mod den våde og tunge sne, dels skåner granen for den stærke sol, der ofte kommer i januar og februar. Gør det i slutningen af efteråret. Du har højst sandsynligt ikke tid i december.

4. Brug den sidste kompost

Kør din kompost ud mellem dine planter, og nedkultiver det ned i jorden, hvis jorden ikke er for hård at arbejde med.

5. Beskær i hele haven

Beskær træer, der trænger til at få tyndet ud i trækronen. Nu, hvor bladene er væk, kan du lettere overskue, hvilke grene der kan undværes. Og på denne tid af året er træets saftstigning endnu ikke begyndt.

Tynd også ud i vinplanter – både i drivhus og på friland. Vinens saftstigning begynder allerede i januar, hvorfor det er en god ide ikke at vente for længe med beskæring, da planten ellers kan forbløde og sæsonens høst gå tabt.

Klip også afblomstrede stauder ned, hvis de står og ser triste ud. Men overvej, om de er smuk dekoration i haven, når sneen falder.

Få gratis råd om din bolig

Faglige Seniorer samarbejder med Videncentret Bolius, der er en uvildig nonprofitorganisation, der har til formål gøre danskerne klogere på deres bolig.

Videncentret Bolius sælger ikke produkter eller tjenester, men formidler gratis rådgivning og inspiration om alt fra vedligeholdelse af hus og have til energirenovering, økonomi og godt naboskab.

Foreningen Realdania ejer Videncentret Bolius, og hvert år får over en million brugere hjælp, råd og inspiration.

 

Først publiceret: tirsdag 13. oktober 2020
Artiklen er sidst opdateret fredag 6. november 2020 kl. 13:11

Emner: